ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 01:05
MENU CLOSE

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο παζάρι στις Βουκολιές

14.04.2017 09:00

 

Από νωρίς το πρωί οι επισκέπτες μέχρι και αργά το μεσημέρι θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όλα τα απαραίτητα για το Πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο, ενώ τα βλέμματα συγκεντρώνει η καθιερωμένη αγοραπωλησία αρνιών και κατσικιών.

Ο καλός καιρός αποτελεί σύμμαχο για τους παραγωγούς και τους διοργανωτές, ενώ και φέτος αναμένεται να επισκεφθούν το παζάρι τοπικοί και όχι μόνο φορείς.

Πρώτος απ’ όλους, ωστόσο, έφτασε ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος επισκέφθηκε τους πάγκους με τα παραδοσιακά προϊόντα, σύμφωνα με το zarpanews.gr.

Ο Χανιώτης επικεφαλής του Ποταμιού αφού ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και καλή Ανάσταση, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι ήθελε πολλά χρόνια να επισκεφθεί το Παζάρι των Βουκολιών και το κατάφερε τελικά φέτος. Ο κ. Θεοδωράκης επίσης δήλωσε: «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί περισσεύουν οι ερασιτέχνες, αλλά θα τα βγάλουμε πέρα με τη δύναμη του κόσμου. Ο δρόμος της Ελλάδας είναι ο δρόμος της παραγωγής και της ανάπτυξης».

Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών έχει την δική του ιστορία. Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κισάμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου. Η περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων.

Το παζάρι των Βουκολιών, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

Οι ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και την Μεγάλη Παρασκευή κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια και για αυτό, κατέβαιναν κορίτσια στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

Στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών. Το εμπόριο ζώων, είναι αυτό που κυριαρχούσε από παλιά. Οι κτηνοτρόφοι έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί.

Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή και ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να καταλύουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.

Παραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες που τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες και έψηναν κρέας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί (σαλιγκάρια) και σαρακοστιανά και πωλούνταν πάνω από χίλια ζώα.

 

Πηγή: zarpanews.gr

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 00:51
Exit mobile version