search
ΠΕΜΠΤΗ 27.11.2025 05:27
MENU CLOSE

Βουλή: Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Thomas Cook

24.09.2019 13:45
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τα κονδύλια στα ΜΜΕ - Media

Τους κλυδωνισμούς στον ελληνικό τουρισμό από την αιφνίδια χρεοκοπία του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook θέτουν, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, 15 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Γιώργο Φραγγίδη.

Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν ποια μέτρα άμεσης ανακούφισης εξετάζει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις ζημιωθείσες επιχειρήσεις (αναστολή-“πάγωμα” εισφορών ή οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες), λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι είχαν αποκλειστική συνεργασία με την THOMAS COOK, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τους ιδίους και τους εργαζόμενους τους. Επίσης, ζητούν μέτρα, μέσω του ΕΟΤ, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της πτώχευσης και να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην τουριστική αγορά.

Με την ερώτηση, οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν για την επίπτωση της πτώχευσης στα έσοδα του ελληνικού τουριστικού κλάδου, τόσο από τη μη καταβολή των οφειλόμενων ποσών στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις διασυνδεόμενες με αυτόν επιχειρήσεις όσο και από την ακύρωση των επισκέψεων ως το τέλος της παρούσης σεζόν όσο και της επόμενης, αλλά και για τις επιπτώσεις που αναμένονται στα δημόσια έσοδα και στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Επίσης, ζητούν να ενημερωθούν πόσα και ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία και τα λοιπά δικαιώματα της επιχείρησης στη χώρα, αν υπάρχουν κατατεθέντα αναπτυξιακά σχέδια από την πτωχευθείσα εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες, και τι μέτρα προτίθενται να πάρουν -σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή της Thomas Cook- ώστε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να μην περιέλθουν σε αχρηστία κατά την περίοδο της εκκαθάρισης, αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ως προς το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων, οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει πώς σχεδιάζει την άμεση εργασιακή αποκατάσταση όσων μείνουν άνεργοι και αν υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα από το υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίξει νομικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε νομικές ενέργειες, που πιθανώς να χρειαστεί να γίνουν στην έδρα της επιχείρησης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 27.11.2025 05:18