search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:50
MENU CLOSE

Πυρά Τσίπρα για πολυνομοσχέδιο: Φουλ στα ρουσφέτια και τις ιδεοληψίες για τα εργασιακά

24.10.2019 18:16
4933248.jpg
 
Σφοδρή κριτική στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Novartis με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Μανιαδάκη και την καταγγελία του περί του εκβιασμού του από τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
 
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άφησε ασχολίαστη την απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την αποψινή συζήτηση. Αντιθέτως την αξιοποίησε προκειμένου να δώσει τη δική του ερμηνεία για αυτή, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός απουσίασε σκόπιμα για να διαχωριστεί από τον Άδωνη Γεωργιάδη, το ρουσφετολογικό του νομοσχέδιο αλλά και τις χθεσινές του «αθλιότητες» (σ.σ. τους ισχυρισμούς του περί χρηματισμού των Tσίπρα και Πoλάκη από τη Novartis).
 
Διεμήνυσε τέλος, ότι έληξε η περίοδος χάριτος των 100 πρώτων ημερών.
 
Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έντυσε με «δήθεν» αναπτυξιακό περιτύλιγμα σειρά φωτογραφικών διατάξεων υπέρ ημετέρων ενώ επιπλέον συμπεριέλαβε τις ιδεοληπτικές εμμονές της ΝΔ περί τα εργασιακά, εξυπηρετώντας από τη μία τις επιταγές του ΣΕΒ και επαναφέροντας από την άλλη το πλαίσιο απορρύθμισης των εργασιακών του δεύτερου μνημονίου το οποίο υπηρετούσε τη λογική του ΔΝΤ.
 
Φωτογραφικές διατάξεις
Όσον αφορά τις φωτογραφικές διατάξεις ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ενδεικτικά:
 
–Στην ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών delivery τροφίμων. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται για τυχαία κίνηση, αντιθέτως στόχος είναι να συμπεριληφθεί το πρακτορείο διανομής τύπου Άργος, συμφερόντων Β. Μαρινάκη το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στην λίστα της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων)για την ανάπτυξη των ταχυδρομικών υπηρεσιών. «Κάνετε ντελίβερι στο μεγάλο αφεντικό» είπε χαρακτηριστικά.
 
–Στην ένταξη στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές – και για τη συνδρομητική τηλεόραση. «Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη;» διερωτήθηκε ρητορικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Όταν φάνηκε ότι «κλείνει» η συμφωνία τραπεζών – AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη».
 
–Στην ένταξη των εξορύξεων στον αναπτυξιακό νόμο, με στόχο όπως κατήγγειλε να ευνοηθεί η Ελληνικός Χρυσός για την επέκταση των δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού από την Χαλκιδική (και) στη Θράκη, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
 
–Στην κατάργηση της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης μετοχών ιδιοκτητών ΜΜΕ και την τροποποίηση υπουργικής απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ, η οποία προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τώρα αυτή η πρόβλεψη καταργείται.
 
–Στην τακτοποίηση της υπόθεσης με τα κινέζικα POS για τα οποία γίνεται νομοθέτηση με αναδρομική ισχύ δύο ετών.
 
Επιστροφή στην απορρύθμιση της εργασίας αλά ΔΝΤ
Κατόπιν αυτών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη λέγοντας ότι δεν ντράπηκε να κατηγορήσει τον ίδιο και τον Πολάκη για χρηματισμό, επομένως πώς να ντραπεί γι αυτές τις φωτογραφικές διατάξεις.
 
Μίλησε για ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας, καθώς το νομοσχέδιο ξεκίνησε με 85 άρθρα και μετά και τις τροπολογίες κατέληξε με 234.
 
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο σκέλος των εργασιακών, έκανε λόγο για νομοσχέδιο – νοσταλγό του ΔΝΤ και επικαλέστηκε την παραδοχή ακόμη και της Έκθεσης της ΤτΕ που σημειώνει ότι το νομοσχέδιο θα επιφέρει μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις.
 
Τα παραπάνω αποτέλεσαν γέφυρα και για την αναφορά στη Νοβάρτις με αφορμή τις σημερινές αποκαλύψεις αναφορικά με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε στην κυβερνητική πλειοψηφία την προειδοποίησε να μην επιμείνει στην εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή γιατί «δε θα σας βγει», ενώ σημείωσε ότι υπόθεση παίρνει νέα τροπή και από εκεί που η ΝΔ «πήγαινε για μαλλί» με την Προανακριτική, θα βγει «κουρεμένη».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:46