search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:16
MENU CLOSE

Süddeutsche Zeitung: Αυτή τη φορά ήταν η Ελλάδα που αντέδρασε στη διαμεσολάβηση Στόλτενμπεργκ

05.09.2020 11:22
Süddeutsche Zeitung: Αυτή τη φορά ήταν η Ελλάδα που αντέδρασε στη διαμεσολάβηση Στόλτενμπεργκ - Media

 

Στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για επαφές σχετικά με «τεχνικά μέτρα για την αποφυγή ανεπιθύμητων στρατιωτικών ενεργειών ή ατυχήματος στη Μεσόγειο» αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ- Eρντογάν αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Την ώρα που η Τουρκία, η οποία τις προηγούμενες μέρες χρησιμοποιούσε πολύ σκληρό τόνο, έδειξε ότι ήταν κάπως έτοιμη για διάλογο, αυτή τη φορά η Ελλάδα αντέδρασε απορριπτικά, θέτοντας προϋποθέσεις για τη συμβιβαστική πρόταση Στόλντενμπεργκ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στην Άγκυρα: Τερματίστε τις προκλήσεις, ξεκινήστε συνομιλίες»

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με το οποίο Μέρκελ – Eρντογάν συνομίλησαν για την ένταση στη Μεσόγειο και σημειώνει: «Ο Ερντογάν είπε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί την υποστήριξη που έχουν επιδείξει ορισμένα κράτη για την “εγωιστική και άδικη στάση” της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει σχολιάσει τίποτα. Με αυτή την κίνηση ο Ερντογάν δείχνει μετά από καιρό ότι είναι λίγο-πολύ έτοιμος για διάλογο. Ανοιχτός σε διάλογο φάνηκε και ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας όμως με σαφήνεια την Παρασκευή τις ελληνικές προϋποθέσεις».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στη διάψευση της Αθήνας ως προς τη δήλωση Στόλτενμπεργκ ότι οι στρατοί των δύο χωρών «συνομιλούν ήδη μεταξύ τους», με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ προσεκτικότερες διατυπώσεις. Μάλιστα σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ελλάδας ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε με κυβερνητικούς εκπροσώπους από τις δύο πλευρές αλλά «αυτό δεν αποτελεί ακόμη διάλογο». Τέλος το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επίσης όπως φαίνεται «έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης. Έχει προτείνει διεθνή διάσκεψη για την επίλυση των διενέξεων στη Μεσόγειο, όπως είπε ο ίδιος στο dpa. Παρουσίασε την ιδέα στην Τουρκία και σε άλλους εταίρους. “Δεν έχω λάβει σαφές ναι, αλλά ούτε και αρνητική απάντηση”, αναφέρει. Ο χρόνος και η μορφή της συνάντησης παραμένουν ανοιχτά.»

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:15