search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:58
MENU CLOSE

Κύπρος: Άνοιξε η πύλη για το παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια (Video/Photos)

08.10.2020 11:19
Κύπρος: Άνοιξε η πύλη για το παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια (Video/Photos)  - Media

 

Άνοιξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης το σημείο διέλευσης που έστησε το ψευδοκράτος, μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων, στην οποία εισέβαλαν οι Τούρκοι.

Άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει.

Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το μερικό άνοιγμα της παραλιακής ζώνης του Βαρωσιού θα λάμβανε χώρα σήμερα, Πέμπτη, το πρωί στις 11.00. Ωστόσο, άλλαξε η ώρα έναρξης της σχετικής τελετής από 11.00 στις 16.00.

Πληροφορίες από τα κατεχόμενα θέλουν εκπρόσωπους της τουρκικής κυβέρνησης να συμμετέχουν στην τελετή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ώρα έναρξης της τελετής άλλαξε για αυτόν τον λόγο.

Καθώς πλησιάζει η ώρα του μερικού ανοίγματος της παραλιακής λεωφόρου και των οδών Δημοκρατίας και Κένεντι του Βαρωσιού, στην περιοχή συνεχίζονται οι εντατικές προετοιμασίες και εργασίες των συνεργείων του λεγόμενου «δήμου της Αμμοχώστου».

Μέχρι στιγμής έχει ανανεωθεί το οδόστρωμα και έχουν απομακρυνθεί μπάζα από τα σημεία των Βαρωσίων, όπου θα αποκτήσει πρόσβαση το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανοίγει τμήμα της παραλίας στο Βαρώσι, όπως εξαγγέλθηκε προχθές σε διάσκεψη Τύπου στην Άγκυρα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον «πρωθυπουργό του ψευδοκράτους» Ερσίν Τατάρ.

Oι εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι, ενώ το ζήτημα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το θέμα, όπως αναφέρει το sigma

Ο Τατάρ ζητά πρόωρες «εκλογές»

Τη στιγμή που συνεχίζονταν οι προετοιμασίες στα Βαρώσια, ο κ. Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στην «Haber Kıbrıs», επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές τις γνωστές θέσεις του για σειρά ζητημάτων. Ο κ. Τατάρ, επίσης, εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόσυρση του Κουντρέτ Όζερσαϊ και του κόμματος του από την «κυβέρνηση». Παράλληλα, ο «Πρωθυπουργός» ανακοίνωσε ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υποστηρίζει την ιδέα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

Στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα της παραλίας στην Αμμόχωστο στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο οδόφραγμα της πόλης, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο σημείο ελεύθερης διέλευσης πριν την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Αναστασιάδης: Θα αντιδράσουμε

«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)».

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων από τις κατοχικές δυνάμεις.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Στο επίκεντρο τα Βαρώσια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:56