search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:57
MENU CLOSE

ΕΦΚΑ: Νέα ραβασάκια σε μισθωτούς με μπλοκάκι – Πότε πρέπει να πληρωθούν

19.03.2021 10:37
ergazomenos_new

Νέα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ έρχονται μέχρι τις αρχές Απριλίου για τους παράλληλα απασχολούμενους.

Τα νέα ειδοποιητήρια αφορούν κατ’ αρχήν την εκκαθάριση των εισφορών του 2020 και θα βαρύνουν μισθωτούς που εργάζονται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, π.χ. με «μπλοκάκι», όπως επίσης και αυτοαπασχολούμενους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες.

Όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το «μπλοκάκι» τους, θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του 12μήνου του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου και μετά. Τα χρεωστικά ειδοποιητήρια αφορούν όσους απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς κάτω των 900 ευρώ.

Παράλληλα με την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του 2020 ο ΕΦΚΑ προχωρά και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021. Οι ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 θα έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου. Ακολούθως, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.  

Για την πλειοψηφία, βέβαια, των επαγγελματιών με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αναμένεται να είναι μηδενικό, καθώς οι περισσότεροι καλύπτουν με τις εισφορές του μισθού τους την ασφαλιστική τους υποχρέωση ως μη μισθωτοί.

Υπενθυμίζεται πως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει το ethnos.gr, πως όσοι παράλληλα απασχολούμενοι έχουν μεικτό μισθό 930 ευρώ και πάνω, δεν υποχρεούνται να πληρώσουν εισφορές για την παράλληλη μη μισθωτή δραστηριότητα, δηλαδή για το «μπλοκάκι» τους. Αυτό καθώς με μεικτό μισθό τουλάχιστον 930 ευρώ καλύπτεται η ασφαλιστική εισφορά των 186 ευρώ για κύρια σύνταξη, των 66 ευρώ για υγεία και οι απαιτούμενες εισφορές για επικουρική ασφάλιση.

Συνεπώς οι επαγγελματίες που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί ή οι μισθωτοί που έχουν και «μπλοκάκι» δεν θα πρέπει να ανησυχούν για ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν μικτό μισθό άνω των 930 ευρώ. Αντίθετα, όσοι είχαν χαμηλότερο μικτό μισθό το 2020 και είχαν παράλληλα ενεργό «μπλοκάκι», οφείλουν εισφορές για την μη μισθωτή δραστηριότητά τους, δηλαδή για το «μπλοκάκι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:56