search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:39
MENU CLOSE

Νικολαΐδης στο topontiki.gr: Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις πορείες

23.03.2021 13:40
nikolaidis_new

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο topontiki.gr.

«Το βάρος και οι ευθύνες πέφτουν επάνω στις επιλογές της κυβέρνησης να νομοθετήσει μεταρρυθμίσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την βάση της κοινωνίας», αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσα από τη συνέντευξή του στο topontiki.gr ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Στην ερώτηση τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο κ. Νικολαΐδης απαντά: «Δεν θα διπλασιάζαμε τα νοσήλεια σε περίπτωση επίταξης ιδιωτικών κλινικών, ούτε θα παρακαλούσαμε τον ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει με τους δικούς του όρους».

«Η φθορά της κυβέρνησης θα αποτυπωθεί με τον πιο δυναμικό τρόπο με την άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ όταν μπούμε σε διαδικασία εκλογών», σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται – δημοσκοπικά τουλάχιστον – ποσοστά από την κυβερνητική φθορά. Ενώ όσον αφορά τις συνεργασίες ο ίδιος λέει: «είμαστε εδώ ώστε να επιχειρήσουμε συναινέσεις και κοινές πορείες με αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ

Στο ζήτημα της πανδημίας, τι διαφορετικό θα κάνατε από την κυβέρνηση; Ποια λάθη εντοπίζετε; Δεν είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί συνεχώς σε πορείες και συγκεντρώσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα ευθύνονται για τη διασπορά του ιού; 

Οι διαφορές της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι χαρακτηριστικές της χαώδους διαφοράς νοοτροπίας που υπάρχει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνταγογράφηση των δωρεάν τεστ θα ήταν ακρογωνιαίος λίθος της ιχνηλάτησης της διασποράς του ιού. Τα υποχρεωτικά τεστ σε εργασιακούς χώρους, οι προσλήψεις στον κλάδο της δημόσιας υγείας. Δεν θα διπλασιάζαμε τα νοσήλεια σε περίπτωση επίταξης ιδιωτικών κλινικών, ούτε θα παρακαλούσαμε τον ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει με τους δικούς του όρους. Όσον αφορά για τις πορείες, το βάρος και οι ευθύνες πέφτουν επάνω στις επιλογές της κυβέρνησης να νομοθετήσει μεταρρυθμίσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την βάση της κοινωνίας. Σχετικά με την φημολογούμενη σύνδεση των κρουσμάτων και των κινητοποιήσεων, εκτός του ότι δεν προκύπτει στατιστικά κι ούτε αποδεικνύεται, ας μας απαντήσει η κυβέρνηση που επικαλείται αυτή την σύνδεση στα εξής 2 απλά ερωτήματα: Πρώτον, τι είδους κινητοποιήσεις και πορείες έγιναν σε περιοχές όπως πχ η Αμαλιάδα, στα Χανιά, σε ακριτικές περιοχές και μικρά νησιά του Αιγαίου ώστε να δικαιολογείται αυτή η αύξηση των κρουσμάτων και δεύτερον, αφού κολλάει σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους τότε με ποια λογική η κυβέρνηση προωθεί χαλάρωση των μέτρων.

Πρόσφατα ο Γιάννης Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι ενώ η κυβέρνηση φθείρεται δημοσκοπικά οι πολίτες δεν πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Οι πολίτες με τις ζωές του σε απόλυτη παύση και με καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, σας διαβεβαιώ πως δεν σκέφτονται με πολιτικό κριτήριο. Όταν μπούμε σε διαδικασία εκλογών και ανοίξει η ατζέντα των πολιτικών πεπραγμένων της υπάρχουσας κυβέρνησης, οι παλινωδίες της σε συνδυασμό με τις σταθερές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων, η φθορά που αναφέρετε θα αποτυπωθεί με τον πιο δυναμικό τρόπο με άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Είστε θετικός σε ένα νέο άνοιγμα προς τα Αριστερά (έχετε συμπέσει σε πολλά ζητήματα όπως η αστυνομική βία, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου με ΜέΡΑ25 ακόμα και ΚΚΕ) ή προς τον κεντρώο χώρο; Πώς μπορεί να επιτευχθεί η «προοδευτική συμμαχία», με ποια διεύρυνση;

Αν και η διαδικασία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που έχει επιχειρηθεί σε κεντρικό επίπεδο με δράσεις, κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει πως η ίδια η κοινωνία την ξεκίνησε από μόνη της, τις εποχές που τα ποσοστά του κόμματος ανέβαιναν με γεωμετρική πρόοδο από το 4%. Η διεύρυνση των κοινωνικών στρωμάτων που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ανάγκη της κοινωνίας, και προς τα αριστερά αλλά και προς την κεντροαριστερά. Σίγουρα έχει παρατηρηθεί μια σύμπλευση σε κρίσιμα θέματα με την ελάσσονα αντιπολίτευση για την οποία και χαιρόμαστε. Εμείς είμαστε εδώ ώστε να επιχειρήσουμε συναινέσεις και κοινές πορείες με αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν κοινούς προγραμματικούς στόχους και αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αλλαγή όπως κι εμείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν ζητάει εκλογές γιατί ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρό κόμμα». Μήπως όμως η αλήθεια είναι ότι φοβάστε την κρίση του λαού; Επενδύετε στη λογική του ώριμου φρούτου; 

Η αλήθεια είναι αυτό το οποίο είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κι όπως το εξέφρασε. Οποιοσδήποτε θέλει να το ερμηνεύσει διαφορετικά μπορεί να το κάνει, χάνοντας ταυτόχρονα και την επαφή με την πραγματικότητα. Φαίνεται πως κάποιοι θεωρούν υπεύθυνη πολιτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το να ζητάει εκλογές κάθε εβδομάδα εν μέσω υγειονομικής, οικονομικής καθώς και εθνικής κρίσης με την Τουρκία. Χαρίζουμε αυτού του είδους την αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία του «βάστα Γερούν».

Προέρχεστε από τον χώρο του αθλητισμού ο οποίος πλήττεται όσο κανείς από την κρίση της πανδημίας. Θα ήθελα να μου πείτε ποια μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα για τη στήριξή τους αλλά και τι ξημερώνει για τόσους συλλόγους και αθλητές; 

Αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά «έθαψε» την γυμναστική, τον αθλητισμό καθώς και τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Με οριζόντια μέτρα κρατάει κλειστά τα γυμναστήρια και τους αθλητικούς χώρους, ενώ αν είχε εντάξει σε κεντρικό επίπεδο τα μαζικά δωρεάν τεστ και την επιθετική ιχνηλάτηση τότε ο αθλητισμός θα έπαιρνε την θέση του σαν μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος. Στα δε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα η κατάσταση θα χαρακτηριζόταν αστεία εάν δεν ήταν πραγματικά τραγική , με αποφάσεις για κλεισίματα πρωταθλημάτων να έπονται των ανοιγμάτων τους μέσα σε μια εβδομάδα, και τους αθλητές σε μια ενδιάμεση κατάσταση που τους έχει διαλύσει οικονομικά καθώς και ψυχολογικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:36