search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:22
MENU CLOSE

Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης-εμπόρων: Αποδοκιμασίες κατά Πέτσα στην Πάτρα, «είμαστε έξαλλοι» λένε στη Θεσσαλονίκη (Photos/Video)

04.04.2021 09:27
patra_diamartyria_new

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα κατά της απόφασης για εξαίρεση της συμπρωτεύουσας, της Αχαΐας και της Κοζάνης από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου τη Δευτέρα.

Έντονες αποδοκιμασίες κατά Πέτσα στην Πάτρα

Στην Πάτρα, με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν έμποροι τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο οποίος έφτασε στην αχαϊκή πρωτεύουσα στο πλαίσιο της αποστολής κυβερνητικών στελεχών στις τρεις περιφέρειες που εξαιρέθηκαν από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων.

«Την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους», ζητά με ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος της Πάτρας.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση, «είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές».

«Όλο αυτό το διάστημα», συνεχίζεται στην ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, «έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Παράλληλα με την ίδια ανακοίνωση απευθύνεται κάλεσμα στους εμπόρους της Πάτρας, «να βρισκόμαστε όλοι τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματά μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές».

Κατά τη συζήτησή του με τον δήμαρχο Πατρών, Κώστα Πελετίδη, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «βρίσκομαι στην Πάτρα, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναδείξουμε ότι αυτή τη μάχη τη δίνουμε μαζί. Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και φυσικά οι πολίτες είμαστε σύμμαχοι και από αυτή τη μάχη βγαίνουμε νικητές όταν βάζουμε όλοι πλάτη».

Οργή στους εμπόρους της Θεσσαλονίκης

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι «ο εμπορικός κόσμος της πόλης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται», ζητώντας ανάκληση της απόφασης.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο ΕΣΘ σημειώνει:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος τα μέλη του, τους υπαλλήλους των καταστημάτων και τους καταναλωτές, είναι αυτός που έκλεισε την αγορά της πόλης μας στις 13 Μαρτίου 2020, πέντε μέρες πριν την κυβερνητική απόφαση για καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος.

Πιστεύοντας, από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε και να πειθαρχήσουμε στις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν για μας και τα μέλη μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη το άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου 2021, είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Καμπανάκι Βατόπουλου στην κυβέρνηση: Βρείτε τρόπο για την τήρηση του δίωρου SMS - Media

Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ανατρέπεται η παραπάνω απόφαση και οι αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστές. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος την εκατονταετή και πλέον ιστορία του, δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία.

Πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο το Φεβρουάριο – Μεγάλες μειώσεις πωλήσεων σε τρόφιμα, ποτά και καπνό - Media

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση .

Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.»

Επιστολή περιφερειαρχών στον πρωθυπουργό

Από την πλευρά τους, κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλαν οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου με «φόντο» το κύμα οργής στους κόλπους των εμπόρων μετά την κυβερνητική απόφαση να εξαιρεθούν τα καταστήματα Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης από το άνοιγμα των καταστημάτων.

Κυβέρνηση προς εμπόρους: 3.000 ευρώ πρόστιμο σε όποιον ανοίξει παράνομα, 300άρια στους πελάτες

Το βράδυ του Σαββάτου, σκληρή ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών στο «αντάρτικο» εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα που προτίθενται να ανοίξουν τα καταστήματά τους από την Δευτέρα παρά την παράταση της κυβερνητικής απαγόρευσης.

Σύμφωνα με το MEGA, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις, δηλαδή πρόστιμα 3000 ευρώ για τον καταστηματάρχη που θα ανοίξει το μαγαζί του, και 300 ευρώ για τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα έχουν και δυνατότητα τέτοιας μετακίνησης.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι οι αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί αφορούν μόνο σε αυτή την εβδομάδα καθώς η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνει νέες εισηγήσεις.

Είναι σαφές – τονίζουν κυβερνητικά στελέχη – πως αν τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε δραστηριότητες, ενώ στην αντίθετη περίπτωση δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα μέτρα να αυστηροποιηθουν.

Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη εκτάκτως τρεις υπουργοί – Mε εντολή Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, νε εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μεταβαίνουν εκτάκτως τρεις υπουργοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη προκειμένου να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος στην τήρηση των μέτρων και για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των εμπόρων που δηλώνουν -μέσω των συλλόγων τους- πως τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο – Ανοίγουν και τα mall στις «κόκκινες» περιοχές

Το βράδυ του Σαββάτου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε όλες τις περιοχές της χώρας πλην της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης.

Στο ΦΕΚ μεταξύ άλλων ορίζεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν και τα malls, κάτι που δεν ισχύει για περιφέρειες όπως η Αττική που βρίσκονται στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο».

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

«e-λιανικό»: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα - Οι προϋποθέσεις για την επιδότηση - Media

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

«Έκοψαν» 6 στις 10 αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή - Media

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες ΘεσσαλονίκηςΚοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Γώγος για άνοιγμα λιανεμπορίου: Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο - Media

Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:21