ΤΡΙΤΗ 11.11.2025 02:50
MENU CLOSE

Παραδοσιακό Πορτογαλικό Λουκανικόψωμο

23.06.2021 07:00

Το Pão com chouriço είναι ένα πορτογαλικό σνακ, που αποτελείται από ψωμάκια γεμιστά με το περίφημο χοιρινό λουκάνικο γνωστό ως chouriço. Το chouriço είναι η Πορτογαλική έκδοση του ισπανικού λουκάνικου chorizo, με τη διαφορά ότι το πρώτο είναι πιο καπνιστό, με λιγότερη πάπρικα, όμως πλήρως μαγειρεμένο κι αυτό και έτοιμο για κατανάλωση.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη, τη μαγιά και το μισό φλιτζάνι από το χλιαρό νερό που θα χρησιμοποιήσετε. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μίγμα για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει ελαφρά. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λουκάνικο, δηλαδή, το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι νερό και αναμείξτε τα στο μίξερ για 15 περίπου λεπτά. Σχηματίστε μια μπάλα ζύμης, λαδώστε ελαφρά ένα μπολ και αφού τοποθετήσετε τη ζύμη σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, αφήστε την σε ζεστό μέρος για 1 με 1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε μεγάλο ορθογώνιο σχήμα. Απλώστε τις φέτες λουκάνικου, έτσι ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια της ζύμης και τυλίξτε τη ζύμη σε μακρύ ρολό. Κόψτε σε ρολάκια – ψωμάκια (περίπου 10) και τοποθετήστε τα σε ταψί υπενδεδυμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Χαράξτε στην επιφάνεια των ρολών 3 διαγώνιες γραμμές για να τα βοηθήσετε να μην φουσκώσουν και σκάσουν και, αν επιθυμείτε, βουρτσίστε την επιφάνειά τους με ένα χτυπημένο αυγό. Ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 22 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους, αφήστε να κρυώσουν και απολαύστε!

ΤΡΙΤΗ 11.11.2025 02:43
Exit mobile version