search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:15
MENU CLOSE

Θερινή αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2183
24-6-2021
24.06.2021 07:00
tsipras-new

Τσίπρας καλεί το κόμμα σε διάταξη μάχης και δίνει σήμα μετωπικής σύγκρουσης

Μήνυμα θερινής κλιμάκωσης της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «θερμό πολιτικό καλοκαίρι» και καλώντας το κόμμα σε διάταξη μάχης σε όλα τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση (χθες συνεδρίαζε επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζοντας την ατζέντα από εδώ και πέρα).

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. το εργασιακό που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα επ’ ουδενί δεν περνάει στην κοινή γνώμη ως φιλεργατικό – το αντίθετο –, ενώ την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων. Γενικότερα εργασιακό, ασφαλιστικό, παιδεία και υγεία και γενικώς τα στοιχεία που συγκροτούν το κοινωνικό κράτος που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής νεοφιλελεύθερης αποδιάρθρωσης που κατά την Κουμουνδούρου ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χθες ότι απέναντι στην πολιτική αυτή οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν τη συντριπτική αντίθεση της πλειοψηφίας.

Συμπυκνώνοντας την πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε: «Εργασιακό με μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία και απολύσεις, ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικούρησης, πτωχευτικός χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας και συγχρόνως φραγμοί και κόφτες στην είσοδο μαθητών στα πανεπιστήμια». Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι «ξεπαγώνει ο πολιτικός χρόνος και ανοίγει η πολιτική αντιπαράθεση». Να προστεθεί εδώ και το κομμάτι της ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες και καταγράφεται δημοσκοπικά, λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά ως μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση καθώς διαψεύδεται και αποτυγχάνει σε ένα πεδίο που θεωρούσε προνομιακό.

Κοινώς, η Κουμουνδούρου διαβάζει τη σημερινή συγκυρία ως σημείο καμπής που επιβάλλει ανέβασμα των τόνων και της αντιπαράθεσης σε όλα τα μέτωπα. Αν το προηγούμενο διάστημα μπορεί να θεωρηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «έβαλε πλάτη» στη διαχείριση της πανδημίας, όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, πλέον το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου είναι αυτό της «μετωπικής σύγκρουσης», σύμφωνα και με όσα επισημαίνουν κομματικές πηγές άλλωστε.

Αξίζει να επισημανθεί επιπλέον ότι στη χθεσινή εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «τώρα και τον επόμενο χρόνο, με τα δεδομένα της ακολουθούμενης πολιτικής Μητσοτάκη, θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης κάλπης».

«Γραμμάτια» και νεοφιλελεύθερη ατζέντα

Το τελευταίο δηλώνει ότι υποχωρεί πλέον η εκτίμηση περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο – ενδεικτικά στη συνέντευξή της στο site του «Ποντικιού» (topontiki.gr) η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη την περασμένη Πέμπτη σημείωνε: «Δεν νομίζω ότι βιάζεται να θέσει τέρμα στην κατηφόρα που οδηγεί τη χώρα, δεδομένων των ανεξόφλητων ‘’γραμματίων’’ του». Κεντρικά η Κουμουνδούρου συνεχίζει να επαγρυπνεί για κάθε ενδεχόμενο και άλλωστε δηλώνει έτοιμη καταρχάς σε προγραμματικό επίπεδο, εξηγούν κομματικές πηγές. Ωστόσο, όσον αφορά την κεντρική εκφώνηση του κόμματος, το στοιχείο περί πρόωρων χαμηλώνει.

Αυτό που αναδεικνύουν τώρα στο ηγετικό επιτελείο είναι ότι η κυβέρνηση, καθώς περνά στο «παρασύνθημα, δηλαδή στην υλοποίηση του προγράμματός της που ανέστειλε η πανδημία, θα προκαλεί αλλεπάλληλες διαψεύσεις των προσδοκιών που καλλιέργησε στους ψηφοφόρους της και κατά συνέπεια η δυσαρέσκεια και η φθορά θα μεγαλώνουν.

Σε αυτό το τοπίο που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, ανοίγει μεγαλύτερη δυνατότητα για παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ με «όπλο» το πρόγραμμά του, το οποίο θα συζητήσει και θα επικυρώσει την ερχόμενη εβδομάδα. Η πανελλαδική προγραμματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3 και 4 Ιουλίου. Την πρώτη μέρα, Παρασκευή 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σε ανοιχτό χώρο, πιθανότατα στο θέατρο Κατράκειο, τη δεύτερη μέρα θα γίνουν θεματικές συζητήσεις διαδικτυακά και την τρίτη μέρα οι εργασίες θα κλείσουν με μια κεντρική διαδικασία επίσης διαδικτυακή.

Άδειασμα σε Πολάκη για τα εμβόλια

Παρότι και η Κουμουνδούρου στέλνει ένα σήμα πως περνάμε σε μια φάση «κανονικότητας» τουλάχιστον ως προς το κεντρικό πολιτικό σκηνικό και την πολιτική αντιπαράθεση, ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε χθες την ανάγκη να επισημάνει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως «είναι υπαρκτός και σοβαρός ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις». Το έπραξε τόσο για λόγους αντικειμενικούς όσο και εσωκομματικούς, καθώς άδραξε την ευκαιρία να τοποθετηθεί με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο υπέρ του εμβολιασμού ως της μοναδικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Με αυτό τον τρόπο «άδειασε» τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Παύλο Πολάκη, οποίος τις τελευταίες μέρες ξιφουλκεί κατά των εμβολιασμών εκφράζοντας την άποψη ότι είναι αναποτελεσματικοί και αναδεικνύοντας σε βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας τις φαρμακευτικές θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να επιτίθεται φωτογραφικά στον αρμόδιο τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και όσους συντάχθηκαν μαζί του, για την αναφορά του («Εφημερίδα των Συντακτών») πως όποιος αμφισβητεί ότι οι εμβολιασμοί συνέβαλαν καταλυτικά στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, ακόμη και με «επιστημονικοφανή επιχειρήματα, βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία». Σε μια από τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις του ο Πολάκης έκανε λόγο για «αριστερούς απολογητές του αφηγήματος του Μωυσή για την πανδημία».

Η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή σύσκεψη, με την οποία ξεκαθάρισε την επίσημη γραμμή και διαχώρισε τη θέση του κόμματος από τις απόψεις Πολάκη, είχε ως εξής: «Ο εμβολιασμός, παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις απαράδεκτες αποφάσεις της επιτροπής, που εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση, είναι η μόνη άμυνα που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στον φονικό ιό και αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος

Τσίπρας: Ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικούρησης στην ατζέντα Μητσοτάκη

Καύσωνας και στη Βουλή: Έρχεται ασφαλιστικό και αξιολόγηση εκπαιδευτικών – Αντιδρούν τα κόμματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:15