search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:40
MENU CLOSE

Κοζάνη: Έχει κατακλυστεί από …μινκ – Οι κάτοικοι δεν τολμούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους (Video)

09.07.2021 14:38
mink new

Kατά καιρούς προβληματίζουν τις Αρχές των πόλεων οι αδέσποτοι σκύλοι. Το ίδιο και οι γάτες. Ορισμένοι δήμοι αναζητούν τρόπους να προστατέψουν τα μνημεία τους από τις κουτσουλιές των περιστεριών. Στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας πάλι το πρόβλημά τους με τα αδέσποτα ζώα ονομάζεται …μινκ.   

Το είδος σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ πολλαπλασιάστηκε δραματικά, όταν απελευθερώθηκαν από ζωόφιλους περίπου 50.000 μινκ από μονάδες εκτροφής το 2010 σε Καστοριά και Σιάτιστα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Κοζάνη τα άγρια ζώα κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους σε μπαλκόνια, αυλές και εισόδους πολυκατοικιών, αναζητώντας τροφή.

Οι κάτοικοι όπως λένε προσπαθούν κάθε βράδυ να απομακρύνουν τα μικρά θηλαστικά με φακό.

Πολλοί μάλιστα δηλώνουν ότι φοβούνται να ανοίξουν τα παράθυρα και τις πόρτες τους. «Έχουμε βρει τον μπελά μας, δεν μπορούμε να ανοίξουμε ούτε τα παράθυρα», λένε χαρακτηριστικά στην κάμερα της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το e-ptolemeos αναστάτωση έχει προκληθεί στους κατοίκους της περιοχής Ηπειρώτικα και Αγίας Παρασκευής.

Μάλιστα, ένα βράδυ στις αρχές της εβδομάδας, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση από τα μινκ που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταλειμμένο σπίτι της γειτονιάς, επειδή άρχισαν να σκαρφαλώνουν σε μπαλκόνια και στέγες σπιτιών, με τους κατοίκους να ψάχνουν απεγνωσμένα κάποιον αρμόδιο ώστε να επέμβει για την περισυλλογή και απομάκρυνσή τους.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις γειτονιές, όπως αναφέρει το iefimerida.

Γέμισε μινκ ο αύλειος χώρος του Μαμάτσειου Νοσοκομείου στην πόλη της Κοζάνης

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» τα ξημερώματα της 28ης Ιουνίου 2021 γέμισε μινκ ο αύλειος χώρος του Μαμάτσειου Νοσοκομείου στην πόλη της Κοζάνης, με γύρω στα 10 ζωάκια να προκαλούν αναστάτωση καθώς το προσωπικό ασφαλείας φοβήθηκε μήπως μπουν στο εσωτερικό του κτηρίου.

Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, ωστόσο, λόγω και του σκοταδιού, τα βιζόν δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν.

Μικρά και σαρκοφάγα

Το μινκ ή βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών, μη ενδημικό, της ίδιας οικογένειας με το κουνάβι και τη νυφίτσα. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν, το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola, που είναι μικρότερο σε μέγεθος, με σκούρα γκρίζα γούνα και επίσης λευκά χείλη.

Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 30-50 εκατοστά, με ουρά που μπορεί να φτάσει και τα 23 εκατοστά. Ζυγίζει από 2 μέχρι 4,5 κιλά, ενώ το αρσενικό να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Όπως και οι νυφίτσες, τα βιζόν έχουν κοντά πόδια, μακρύ, χοντρό λαιμό και ένα μεγάλο κεφάλι με στρογγυλεμένα αυτιά.

Στην Ελλάδα το μινκ εκτρέφεται σε μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, στην περιοχή της Κοζάνης και της Καστοριάς, για τη γούνα του. Τα ζώα θανατώνονται αργά, γιατί όσο πιο αργός είναι ο θάνατος, τόσο πιο λεία είναι η γούνα.

Ζουν μια πολύ σύντομη και εντελώς αφύσικη ζωή μέσα σε μικρά, μεταλλικά κλουβιά, υπό βασανιστικές συνθήκες.

Τρέφεται με μικρά ζώα (βατράχους, ψάρια και τρωκτικά) αλλά και με αυγά. Ένα χαρακτηριστικό του είναι ότι αποθηκεύει τροφή, δηλαδή σκοτώνει περισσότερα ζώα απ’ όσα χρειάζεται. Τα ενήλικα ζώα μπορούν να φάνε και μικρά βιζόν, ενώ μπορούν να καταναλώσουν και τροφή για σκύλους.

Διαβαστε επίσης

Λάρισα: Σπαρακτικό μήνυμα της μητέρας 13χρονου που πέθανε ξαφνικά στις διακοπές του

Πού «σκόνταψε» το μέτρο του rapid test στην επιστροφή από τα νησιά

Νοσοκομείο Κατερίνης: Ασθενής κρεμάστηκε στο δωμάτιό του – Τον βρήκαν νοσηλευτές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:39