search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:40
MENU CLOSE

Τσίπρας: Αν ο Μητσοτάκης ονειρεύεται εκλογές εν μέσω πανδημίας, ας τις κάνει

12.07.2021 23:19
Tsipras_omilia-new

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ της καταλόγισε πρόθεση να πάει σε πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας. Διεμήνυσε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος, λέγοντας «ας τις κάνει» γιατί θα φάει τα μούτρα του.

Όσον αφορά τις εκλογές, όποτε κι αν τις κάνει ο Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι δε θα είναι άγονες, αλλά θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Το κρίσιμο, υπογράμμισε είναι, «να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση της παρακμής, το συντομότερο», για να μη γκρεμίσουν περισσότερα, κι επικρατήσει το αίσθημα της απόγνωσης.

Την κατηγόρησε ότι είναι εκτός από ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας αλλά και επικίνδυνη γιατί υλοποιεί ένα ακραία νεοφιλελεύθερο και ταξικό πρόγραμμα «που μπροστά του θα ντρεπόταν και η τρόικα».

Στηλίτευσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, ενώ αναφέρθηκε και στις ενστάσεις της Κομισιόν ως προς το Σχέδιο Ανάκαμψης, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε επιπλέον το Μαξίμου ότι το συνέταξε εν κρυπτώ χωρίς να ενημερώσει την αντιπολίτευση και την κοινωνία. Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον μεγαλύτερο μπαταχτσή της πολιτικής ιστορίας του τόπου, «που ο ελληνικός λαός του ανέθεσε και τις τύχες της ελληνικής οικονομίας», με αφορμή την υπόθεση του Πόθεν Έσχες. Τον χαρακτήρισε επίσης, αναξιόπιστο και χωρίς πολιτική γενναιότητα ώστε να αναγνωρίσει τα λάθη του. Ειδικότερα, ως προς την Οικονομία αναφέρθηκε στο Μεσοπρόθεσμο το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή και το οποίο σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτει δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων που ισοδυναμεί με 16 δις ευρώ.

Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του:

Πανδημία: Τρία τα όπλα, Πρωτοβάθμια, εμβόλια, φάρμακα- «Όχι» στον βούρδουλα «ναι» στην πειθώ

Μια σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία σήμερα οφείλει να κινείται γύρω από τρεις αρχές: τη Λογική, την Ενότητα και την Ασφάλεια. Η λογική, εδράζεται στο ότι η επιστήμη μας έδωσε ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τρία είναι τα διαθέσιμα όπλα:

· Η ενίσχυση των δομών υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

· Η αξιοποίηση όλων των δυνατών έστω και πειραματικών φαρμακευτικών προγραμμάτων στο πεδίο της μάχης για τους βαριά νοσούντες.

· Και το εμβόλιο για να χτίσουμε τείχος ανοσίας στο πληθυσμό.

«Τα δύο πρώτα η κυβέρνηση επιδεικτικά τα αγνοεί. Μάλιστα, αντί να ενισχύει το ΕΣΥ σχεδιάζει εν μέσω πανδημίας το κλείσιμο και τη συγχώνευση Δημόσιων νοσοκομείων. Τη δε πρωτοβάθμια φροντίδα, ούτε που την αναγνωρίζουν. Κι όμως είναι η πιο σημαντική ασπίδα του πληθυσμού ώστε να προλάβει την εξέλιξη της νόσου» σημείωσε.

Μένει το μόνο που αναγνωρίζει η κυβέρνηση και σίγουρα το πιο ισχυρό, όσο δε προχωρά η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου, δηλαδή το εμβόλιο. Τι κάνει όμως για να μεγιστοποιήσει την επίδρασή του;

Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει τον βούρδουλα και τις απειλές ενώ θα έπρεπε να ενημερώσει και να πείσει τους πολίτες που είναι διστακτικοί.

«Να εξηγήσουμε στους πολίτες πόσο σημαντικό και αληθές είναι αυτό που λέει ο ΠΟΥ, ότι ‘’κανείς δεν θα είναι ασφαλής, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς’’. Να εξηγήσουμε ότι καμία κρίση και ιδιαίτερα μια υγειονομική κρίση, δε ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης» ανέφερε.

Διαχειριστικά ανίκανη και επικίνδυνη η κυβερνηση

Σημείωσε πως η «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποδεικνύεται απλώς ανίκανη να διαχειριστεί μια τόσο κρίσιμη συνθήκη αλλά και επικίνδυνη, γιατί «βρήκε τη πανδημία ως ευκαιρία, σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα τόσο βαθιά ταξικό και κοινωνικά άδικο, που μπροστά του θα ντρεπόταν ακόμα και η τρόικα».

  • Συντηρεί με κρατικό χρήμα ένα ολόκληρο σύστημα διαφθοράς με στρατούς κολλητών, ημέτερων και αυλοκολάκων. Με χρήματα στα ΜΜΕ, με απευθείας αναθέσεις και κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές.
  • Πετάει 25.000 νέες και νέους εκτός Πανεπιστημίων, για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.
  • Ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία ακόμα και για περιοχές Natura για να κάνει business με μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων που τη στηρίζουν.
  • Ρευστοποιεί την περιουσία και τα σπίτια των ελληνικών οικογενειών για χάρη των funds και των τραπεζών, με το νέο πτωχευτικό.
  • Καταργεί το 8ωρο, νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τα σπαστά ωράρια, διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οικονομία: Σχεδιάζουν μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πίσω από την ρητορική περί ανάπτυξης κρύβει πως σχεδιάζει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή:

«Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, προβλέπει ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα πάμε από έλλειμα 7% σε πλεόνασμα 2%. Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια 9 μονάδες προσαρμογή, που ισοδυναμεί με 16 δις ευρώ. Για να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό, που το προβλέπουν οι ίδιοι, μας λένε ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα λιτότητας. Ποιον κοροϊδεύουν; Τι απεργάζονται στο παρασκήνιο; Θα επαναλάβουν τα ίδια με το 2009; Που αφήσανε μια χώρα λεηλατημένη και με άδεια ταμεία»;

Και πρόσθεσε: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι σχεδιάζουν να αφήσουν μεμιάς ξεκρέμαστες όλες τις ΜμΕ και τους εργαζόμενους, αίροντας όλα τα μέτρα στήριξης, από το τέλος του έτους. Και όλες τις φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό μάλιστα παρουσιάζονται ως δήθεν μόνιμες και ως δήθεν διευρυνόμενες. Μας πουλάνε δήθεν επιστροφή στη κανονικότητα και στη μεγάλη ανάπτυξη, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν βγάλει την οικονομία από τις ράγες και σχεδιάζουν την απότομη προσγείωση».

“Αν έχει όνειρα για πρόωρες ας τις κάνει”

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε στον πρωθυπουργό σχεδιασμούς για πρόωρες εκλογές: «Εκτός πια κι αν άλλα υπολογίζουν (…). Να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια σε μια φοβισμένη κοινωνία, για να πάνε σε πρόωρες εκλογές, εν μέσω πανδημίας, μπας και γλιτώσουνε τη πρόσκρουση, πριν τη λαϊκή ετυμηγορία. Αν έχει τέτοια όνειρα θερινής νύχτας ο κύριος Μητσοτάκης ένα έχω να πω: Ας το κάνει! Θα φάει τα μούτρα του. Αν νομίζει ότι θα καταφέρει να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό είναι βαθιά νυχτωμένος. Τον περιμένουμε κι εμείς και οι Έλληνες».

Ακόμη και η Κομισιόν δυσανασχετεί

Αναφέρθηκε στις «αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο και μάλιστα ενστάσεις που είναι μόνο για την Ελλάδα απ’ όλα τα σχέδια που έχουν κατατεθεί, επιβεβαιώνουν την κριτική που έχουμε ασκήσει από την πρώτη στιγμή».

Σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης που «συντάχθηκε εν κρυπτώ, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, τόσο με τα κόμματα όσο και με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας» είναι ένα σχέδιο «που προβλέπει ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». Παράλληλα, τόνισε ότι «θα αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια».

Είναι όμως παρήγορο, τόνισε «ότι ακόμη και η ΕΕ, ακόμη και η Κομισιόν άρχισε να δυσανασχετεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης να τα δίνει όλα σε λίγους και εκλεχτούς, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πλειοψηφία».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως η Κομισιόν «δεν έκρουσε το καμπανάκι μονάχα για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για το σχέδιο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος», ένα σχέδιο που έχει στόχο «την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων», και «έρχεται να θέσει εκ νέου σε διακινδύνευση όχι μόνο τις συντάξεις αλλά και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους». Η ετήσια τρύπα στα αποθεματικά του δημοσίου, προειδοποίησε, θα ανέρχεται σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς στα 2 δις ευρώ.

Επίθεση για Πόθεν Έσχες

Στο σημείο αυτό κλιμάκωσε την επίθεση λέγοντας:

«Με ποιο δικαίωμα ο κος Μητσοτάκης σχεδιάζει να κάνει μπίζνες με τα λεφτά των ασφαλισμένων; Είναι οικογενειακή του περιουσία τα λεφτά των ασφαλισμένων; Είναι από αυτά που δε δηλώνει στο πόθεν έσχες γιατί γνωρίζει ότι κανείς δε θα τον ελέγξει»; Οι νόμοι σε αυτή τη χώρα είπε «ισχύουν για όλους εκτός από τον ίδιο και την οικογένειά του». Ε λοιπόν λέμε όχι, δεν αποτελεί περιουσία οικογενειακή ο κόπος του Έλληνα εργαζόμενου, δεν αποτελεί περιουσία οικογενειακή όπως τα σπίτια του Βολταίρου που δεν ξέρουμε πώς αποκτήθηκαν, ο κόπος των ασφαλισμένων.

Διαβάστε επίσης:

Σε άδεια άνευ αποδοχών οι υγειονομικοί που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν

Υποχρεωτικός o εμβολιασμός σε γηροκομεία και υγειονομικούς – Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Κορωνοϊός: Η FDA εξετάζει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για σχέση με αυτοάνοσο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38