search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:20
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Δέλτα – Τσακρής: Γιατί αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη

19.07.2021 21:29
tsakris-skai

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος επισημαίνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα πιθανότατα έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός. 

«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής.

«Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κοκ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή.  Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί» πρόσθεσε.

«Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», εξήγησε ο καθηγητής

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δε θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι. 

Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, απάντησε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις». 

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. «Οι κορωνοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν και οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη», διευκρίνισε. 

Πανεπιστήμια: Χρειάζεται μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών των φοιτητών

Θέλοντας να σχολιάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από τον Σεπτέμβριο, ο καθηγητής έδωσε έμφαση στα πανεπιστήμια τονίζοντας ότι για να λειτουργήσει ομαλά η τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να είναι μεγάλο το ποσοστό των εμβολιασμών και στους φοιτητές.

«Οι κορωνοϊοί δεν προκαλούν απλή γρίπη, αλλά αυτό που λέμε post covid effect, δηλαδή τι αποτελέσματα θα έχουν σε βάθος χρόνου, που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα με συνέπειες που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε», κατέληξε. 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Lockdown στη Μύκονο – απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής (Video)

Μύκονος: Πώς σχολίασαν τα διεθνή μέσα το lockdown (Video)

Πάρος: Το πρωί εμβόλιο και το βράδυ… κορωνοπάρτι – Σε αυξημένη επιτήρηση το νησί (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01