search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:03
MENU CLOSE

Έχασε την πιστοποίηση WADA το εργαστήριο αντι-ντόπινγκ της Αθήνας

21.08.2021 16:22
dopping_new

Σε οριστική ανάκληση της πιστοποίησης του Εργαστηρίου Αντι-ντόπινγκ της Αθήνας προχώρησε ο WADA (World Anti-Doping Agency).

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, που υπενθυμίζει ότι η διαπίστευση του εργαστηρίου της Αθήνας είχε αρθεί προσωρινά της 1η Οκτωβρίου 2019, ο WADA ανακάλεσε οριστικά την πιστοποίηση «εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων και με τα σχετικά Τεχνικά Έγγραφα και Επιστολές».

Η ανώτατη αρχή αντιντόπινγκ ενημέρωσε το Εργαστήριο της Αθήνας για την απόφαση και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να αναλύσει δείγματα ελέγχων ντόπινγκ για οργανισμούς που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντί-Ντόπινγκ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι από το 2019 δεν μπορούσαν να γίνονται έλεγχοι στην Αθήνα διότι, εξαιτίας λανθασμένων κινήσεων την προηγούμενης αθλητικής ηγεσίας του υφυπουργείου Αθλητισμού που δεν παρείχε, σύμφωνα με τον WADA, «επαρκής θεσμική υποστήριξη» είχε πραγματοποιηθεί άρση της διαπίστευσης για έξι μήνες.

Η αναστολή παρατάθηκε αρχικά για ένα έτος και στη συνέχεια για ακόμη έξι μήνες. Από την αξιολόγηση του WADA προέκυψε το συμπέρασμα ότι το Εργαστήριο δεν μπορούσε να λειτουργήσει στα επίπεδα που ήθελε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ και, έτσι, άρχισε η πειθαρχική διαδικασία για την ανάκληση της διαπίστευσής του.

Το Εργαστήριο της Αθήνας, το οποίο την περίοδο του 2004 συγκαταλεγόταν στα καλύτερα του κόσμου, έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση γι’ αυτή την απόφαση εντός 21 ημερών αλλά και να ζητήσει εκ νέου πιστοποίηση, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr αναμένετε να συμβεί διότι ύστερα από την ένταξη του στον Δημόκριτο έχουν γίνει κάποια βήματα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Τι αναφέρει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

«Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας ιδρύθηκε το 1986, από το 2003 είναι διαπιστευμένο από τον WADA (World Anti-Doping Agency) και έχει πραγματοποιήσει ελέγχους ντόπινγκ για Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Μετά την επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου του WADA στο Εργαστήριο τον Ιούνιο του 2018 και την καταγραφή μιας σειράς προβλημάτων, όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού (δεν είχε ανανεωθεί από το 2004), πρόσληψης εξειδικευμένων στελεχών και οικονομικής αυτονομίας, αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο του 2019 η διοικητική μεταφορά του Εργαστηρίου από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” (ΕΚΕΦΕ “Δ”).

Επακολούθησε αναστολή της διαπίστευσης του Εργαστηρίου τον Οκτώβριο του 2019 και ζητήθηκε η άμεση επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων (εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της στελέχωσης)».

Διαβάστε επίσης:

Βασιλακόπουλος: Φόβοι για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο (Video)

Αϊτή: Πολλοί οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό – Τεράστιες οι ζημιές (Photo | Video)

Νάσος Ηλιόπουλος: Ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:01