search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Η επόμενη μέρα της φονικής επίθεσης στη Καμπούλ – Ο ρόλος της Τουρκίας

27.08.2021 12:49
24618510

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει φθάσει τους 103 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για τουρκική βοήθεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις προειδοποιεί η Βρετανία. «Οι χθεσινές εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο Baron Hotel κοντά στο αεροδρόμιο έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος.

O ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξιωματούχοι είπαν αυτή την εβδομάδα στο Ρόιτερς πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου, όμως απαίτησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Άγκυρας να αποσυρθούν μέχρι την 31η Αυγούστου. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τις απομακρύνσεις την Τετάρτη.

«Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Βοσνία. «Αν είναι απαραίτητο, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία για τέτοιες συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σ’ ένα στρατιωτικοποιημένο τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου έχει εγκατασταθεί προσωρινά η τουρκική πρεσβεία.

Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ’ αυτή την ασταθή περιοχή.

«Δεν μπορείς να ξέρεις ποιες είναι οι προσδοκίες τους ή ποιες είναι οι δικές μας προσδοκίες χωρίς να συζητήσεις. Τι είναι η διπλωματία, φίλε μου; Αυτό είναι η διπλωματια», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή επίθεση καμικάζι μπροστά στο αεροδρόμιο έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς λεπτομερώς πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια του αεροδρομίου.

«Οι Ταλιμπάν διατύπωσαν ένα αίτημα αναφορικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Λένε, ‘θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και εσείς μπορείτε να το λειτουργήσετε’. Όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ο κίνδυνος θανάτου και άλλοι κίνδυνοι εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Θα λάβουμε μια απόφαση όταν επανέλθει η ηρεμία».

Οικογένειες εκλιπαρούν για φαγητό και στέγη

Εκατοντάδες οικογένειες Αφγανών, οι οποίες έχουν κατασκηνώσει κάτω από τον καυτό ήλιο σε ένα πάρκο της Καμπούλ έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εκλιπαρούσαν χθες για φαγητό και στέγη–μια ζωντανή απόδειξη της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται στο κατακερματισμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν.

Η ταχεία ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στη χώρα αυτόν τον μήνα, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος.

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν τη χώρα πολλοί άλλοι, όπως οι οικογένειες αυτές στο πάρκο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αβέβαιες για το αν είναι ασφαλέστερο να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

Βρίσκομαι σε κακή κατάσταση. Πονάει η ψυχή μου. Αισθάνομαι πολύ άσχημα, το στομάχι μου είνα εντελώς άδειο”, λέει η Ζαχίντα Μπίμπι, μια νοικοκυρά που κάθεται κάτω από τον καυτό ήλιο με την πολυμελή οικογένειά της.

Ο Άχμεντ Γουασίμ, ένας εκτοπισμένος από το βόρειο Αφγανιστάν, λέει ότι όσοι κάθονται στο πάρκο ευελπιστούν πως η κυβέρνηση θα τους προσέξει.

Βρισκόμαστε σε έναν ανοιχτό χώρο και κάτω από τη ζέστη”, λέει.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε στο Ρόιτερς ότι το κίνημα δεν παρέχει τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο πάρκο και σε άλλους στο αεροδρόμιο γιατί αυτό θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζει.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση πρόεδρος της χώρας και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το κίνημα έχει τοποθετήσει τα μέλη του σε υπουργεία και έχει υποχρεώσει κάποιους αξιωματούχους να επιστρέψουν στις εργασίες τους, αλλά οι υπηρεσίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη να επαναλειτουργούν και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Ο Φαλουάν Σαμίρ, επίσης από το βόρειο Αφγανιστάν, λέει ότι η οικογένειά του πήγε στην Καμπούλ μετά την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην πόλη του.

“Υπήρχαν πολλές μάχες και βομβαρδισμοί. Γι΄αυτό ήρθαμε εδώ. Τα σπίτια μας πυρπολήθηκαν και μείναμε άστεγοι”, σημειώνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η επάρκειά του σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στο Αφγανιστάν αρκεί για μια εβδομάδα μετά το μπλοκάρισμα των αποστολών εξαιτίας των περιορισμών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έκανε επείγουσα έκκληση για επισιτιστική βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι–πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας–έχουν ανάγκη από βοήθεια και τα μισά από όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν κάτω των πέντε ετών ήδη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό εν μέσω της δεύτερης ξηρασίας που μαστίζει τη χώρα μέσα σε μια τετραετία.

Οι Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι ο Οργανισμός μπορεί να συνεχίσει το ανθρωπιστικό του έργο καθώς οι ξένες κυβερνήσεις σταθμίζουν το ζήτημα του αν και με ποιόν τρόπο θα υποστηρίξουν τον πληθυσμό υπό την σκληρή ισλαμιστική διακυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Εκρήξεις στην Καμπούλ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο

«Το Αφγανιστάν είναι σαν μια βόμβα, έτοιμη από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί»

Αφγανιστάν: «Πάρα πολύ αξιόπιστες πληροφορίες» για επικείμενη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:12