ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:13
MENU CLOSE

Μαροκινός πικάντικος καγιανάς με κεφτεδάκια

03.09.2021 07:30

To Kefta mkaouara είναι ένα παραδοσιακό Μαροκινό πιάτο που συνδυάζει την πλούσια σάλτσα ντομάτας με μπαχαρικά, τα λαχταριστά κεφτεδάκια και τα ποσαρισμένα αυγά με την τεχνική ταζίν. Το μαγείρεμα γίνεται αργά στο ειδικό πήλινο σκεύος με το κωνικό καπάκι, αλλά μπορεί να γίνει και σε μια ρηχή και μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι ή γάστρα.

450 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο (ή συνδυασμός)

1 μικρό κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη

3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό φρέσκο

3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο φρέσκο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

¼ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για τη σάλτσα

900 γραμμάρια ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη

55 ml ελαιόλαδο

1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 μικρή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο

Για το σερβίρισμα

4 αυγά

Μερικές ελιές πράσινες κομμένες σε ροδέλες (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια, ζυμώστε τα καλά και πλάστε μικρούς σε μέγεθος κεφτέδες, σαν κεράσια. Σκεπάστε τους και αφήστε στην άκρη. Προετοιμάστε τη σάλτσα, βάζοντας στη βάση του σκεύους (ταζίν) ή στην κατσαρόλα, το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και την πιπεριά. Σοτάρετέ τα ελαφρά και προσθέστε το σκόρδο για ένα λεπτό και ύστερα τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά, σκεπάστε το σκεύος, και αφού πάρει βράση, αφήστε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για 15 με 30 λεπτά ή και παραπάνω μέχρι να πιει τα υγρά της και να δέσει. Όταν είναι έτοιμη, προσθέστε τα κεφτεδάκια. Καλύψτε με το καπάκι και σιγοβράστε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν καλά. Τέλος, αν επιθυμείτε, ρίξτε τις ελιές και δημιουργήστε τρύπες με μια ξύλινη κουτάλα για να βάλετε και τα αυγά, προσεκτικά για να μην σπάσουν οι κρόκοι. Καλύψτε το σκεύος και σιγοβράστε για 5 λεπτά ή μέχρι να πήξουν τα ασπράδια του αυγού και να μαγειρευτεί ελαφρά ο κρόκος. Σερβίρετε μέσα στο σκεύος με λίγο επιπλέον πασπαλισμένο φρέσκο μαϊντανό και συνοδέψτε με αραβικές πίτες, ρύζι ή κους κους.

Συμβουλή

Αν χρησιμοποιήσετε ταζίν ή πήλινη γάστρα τοποθετήστε στη βάση την έτοιμη σάλτσα τομάτας, βάλτε τα κεφτεδάκια και τις ελιές και μαγειρέψτε στο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά με το καπάκι στους 170ο C. Συνεχίστε για άλλα 10 λεπτά, αφού τοποθετήσετε και τα αυγά σε λακουβίτσες που θα σχηματίσετε μέσα στη σάλτσα.

Διαβάστε επίσης:

Ατομικά μωσαϊκά φορμαρισμένα σε λεμονοστίφτη

Σικελικές μελιτζανόπιτες καλτσόνε

Κουλουράκια με φρέσκα σύκα της εποχής

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:13
Exit mobile version