search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:51
MENU CLOSE

Σικελικές μελιτζανόπιτες καλτσόνε

01.09.2021 07:00
scacce-melanzane-2

Μια εμπνευσμένη εκδοχή μελιτζανόπιτας από τη Σικελία που αποτελεί ένα τυπικό φαγητό του δρόμου στην ιταλική επαρχία της Ραγκούζα. Ονομάζεται scacce ragusane και στην ουσία είναι μια ασυνήθιστη αλλά πεντανόστιμη τυλιχτή πίτσα με διάφορες γεμίσεις.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη ζύμη

500 γραμμάρια κίτρινο αλεύρι

2 γραμμάρια ξερή μαγιά στιγμής ή 6 γραμμάρια νωπής

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

280 ml νερό (περίπου)

8 γραμμάρια αλάτι

Για τη γέμιση

5 μελιτζάνες φλάσκες (μαύρες)

200 ml σάλτσα ντομάτας

½ κρεμμύδι ξερό λεπτοκομμένο

150 γραμμάρια κασκαβάλι, κασέρι ή μοτσαρέλα κίτρινη

80 γραμμάρια γαλέτα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση

Προετοιμάστε τις μελιτζάνες μερικές ώρες πριν, ιδανικά είναι από την προηγούμενη μέρα. Κόψτε τις άκρες τους, πλύντε τις και κόψτε τις σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Βάλτε τις σε ένα στραγγιστήρι, αλατίστε τις και αφήστε τις το λιγότερο για 30 λεπτά μέχρι να ξεπικρίσουν. Όταν είναι έτοιμες, ξεπλύντε τις και σκουπίστε τις καλά να στεγνώσουν. Τηγανίστε τις λίγες – λίγες σε άφθονο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάλτε τις πάλι στο στραγγιστήρι με λίγο βάρος από πάνω και αφήστε τις όλο το βράδυ έτσι για να αποβάλλουν το περιττό λάδι. Ετοιμάστε τη ζύμη, διαλύοντας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι. Κάντε μια λακουβίτσα στο κέντρο, ρίξτε τη διαλυμένη μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύοντας με το χέρι σας, προσθέτετε σιγά – σιγά το υπόλοιπο νερό μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι και να έχετε μια σταθερή ζύμη. Βάλτε τέλος το αλάτι και ζυμώστε δυνατά με τα χέρια σας σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 μπάλες, σκεπάστε τις και αφήστε να φουσκώσουν για περίπου 2 ώρες. Εντωμεταξύ προετοιμάστε τη γέμιση. Βάλτε σε ένα μπολ, τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, το τυρί σε λεπτές φέτες, τη σάλτσα ντομάτας, λίγο αλάτι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε και τη γαλέτα σταδιακά μέχρι να σφίξει ελαφρά το μίγμα και να μην είναι ρευστό. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε την πρώτη μπάλα ζύμης σε ορθογώνιο σχήμα ή στρογγυλό, βάλτε μια γενναιόδωρη ποσότητα από τη γέμιση στη μισή επιφάνεια και σκεπάστε όπως το καλτσόνε. Πιέστε καλά τις άκρες με τα δάχτυλα σας να κολλήσουν καλά, δημιουργήστε κόθρο (στριφτό κλείσιμο) και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης. Στρώστε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί, βάλτε τις πίτες, τρυπήστε την επιφάνεια σε 2 – 3 μέρη με ένα πιρούνι, αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190-200ο C στον αέρα για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

Διαβάστε επίσης:

Κουλουράκια με φρέσκα σύκα της εποχής

Φρέσκο αρωματικό βούτυρο που ταιριάζει παντού

Μυδοπίλαφο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:49