search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:29
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Μπροστά κάλπες και πίσω διλήμματα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2196
23-9-2021
24.09.2021 07:00
gennimata-new

Στον επόμενο, εκλογικό, τόνο η ώρα θα είναι της απλής αναλογικής. Όποτε και αν στηθούν οι κάλπες. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισαν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να στείλουν τα μηνύματα και τα διλήμματα που θα βρουν οι ψηφοφόροι μπροστά τους την ώρα της εκλογικής αναμέτρησης.


Ο Μητσοτάκης έκλεισε κάθε συζήτηση περί συνεργασιών, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως αν η Ν.Δ. είναι πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές. Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια προοδευτική κυβέρνηση «με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».
Σκληρά διλήμματα και από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, που βρίσκουν το Κίνημα Αλλαγής στη συγκυρία της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Αλλά μπροστά στην προοπτική της απλής αναλογικής, που δεν υπερψήφισε κάποτε το Κίνημα Αλλαγής ως το επόμενο εκλογικό σύστημα της χώρας, η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται, πλέον, περίπου ως μια πολύφερνη «νύφη», με τους πολιτικούς «μνηστήρες» της να την περιτριγυρίζουν.


Με άλλα λόγια, σαν να μην έφταναν στο Κίνημα Αλλαγής τα ήδη κάμποσα προβλήματα ιδεολογικοπολιτικής φύσης που του δημιουργούν, αναπόφευκτα, οι εκλογές για αρχηγό, μπαίνει στην εξίσωση το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών. Και προσθέτει, με αυτόν τον τρόπο, άλλη μια διαχωριστική γραμμή μέσα στο κόμμα και νέους μπελάδες στους υποψήφιους προέδρους.

Δύσκολες επιλογές

Λίγο πολύ όλοι επαναλαμβάνουν το κλισέ ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία αποτελεί μια προγραμματική συμφωνία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, που έχει ανοίξει η κούρσα της ανάδειξης νέου αρχηγού, οι τέσσερις υποψήφιοι, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά μπροστά στα διλήμματα που έχουν θέσει ήδη και, το δίχως άλλο, θα εντείνουν από εδώ και μπρος τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, και αυτό καταγράφεται, ο μόνος από τους υποψήφιους προέδρους του Κινήματος Αλλαγής που έχει τοποθετηθεί ανοιχτά, έστω και αν είναι η τοποθέτησή του αρνητική, είναι ο Λοβέρδος, ο οποίος έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποφεύγουν για την ώρα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, με τον καθένα να μετέρχεται διαφορετικής προσέγγισης για να ξεπεράσει τον σκόπελο.

“Θα πάρουν την απάντηση τους”

Η στρατηγική της αυτόνομης πορείας και η πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Φώφης Γεννηματά στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
«Όταν βλέπεις μία κυβέρνηση να περνά κάτω από τον πήχη σε όλους τους κρίσιμους τομείς και μια αξιωματική αντιπολίτευση που η πολιτική της δοκιμάστηκε και ηττήθηκε, να μην μπορεί να επιτελέσει τον θεσμικό της ρόλο, κανένας εφησυχασμός, κανένας αιφνιδιασμός, κανένας αποπροσανατολισμός δεν δικαιολογείται» υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία».


Στην ίδια συνέντευξη η Γεννηματά τόνισε πως «στις εσωκομματικές μας κάλπες κρίνονται οι πολιτικές προτάσεις για την πορεία και την προοπτική της παράταξης. Που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πολιτική ενότητα, την αυτόνομη πορεία και την προοδευτική ταυτότητα της παράταξης».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε, μάλιστα, στέλνοντας το δικό της μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις, πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, οικονομικά συμφέροντα και τα παπαγαλάκια τους, που επί χρόνια επιδιώκουν να τελειώνουν με το ΠΑΣΟΚ και τώρα με το Κίνημα Αλλαγής, θα πάρουν την απάντησή τους. Δεν με αφορά η στήριξή τους, ούτε ο καλός τους λόγος. Γιατί ξέρω το αντίτιμο των δεσμεύσεων που συνεπάγεται».

Η οριοθέτηση Λοβέρδου

Στον αντίποδα, παρουσιάζοντας το κείμενο της διακήρυξης της υποψηφιότητάς του, ο Λοβέρδος, τονίζοντας πως «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται», υποστήριξε πως «θα υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας και θα νικήσουμε και τον υπαρξιακό μας αντίπαλο, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, που είναι η Ν.Δ.». Και κάλεσε «όποιον θέλει, να πάει σε άλλο κόμμα, διευκολύνεται με το όνομα “ΚΙΝΑΛΛ” που δεν έχει ιστορία. Όποιος επιλέγει το όνομα ΠΑΣΟΚ οριοθετείται ακόμη και ως προς τη Δεξιά και την Αριστερά. Εγώ έχω επιλέξει το ΠΑΣΟΚ».


Δίνοντας το δικό του στίγμα ο Λοβέρδος στην ένταση με την οποία οδηγείται το Κίνημα Αλλαγής στην εσωκομματική κάλπη δήλωσε, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ., πως πρόκειται για ψεύδη και συκοφαντίες, τα οποία και απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα και «σε έναν παπαγάλο του».
Ωστόσο, έστρεψε τα βέλη του και προς το εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο για «υποστηρικτές μιας υποψηφιότητας που το διαχέουν ως επιχείρημα εναντίον μου. Είναι άνανδρο αυτό, διότι δεν το λένε δημόσια για να παίρνουν την απάντηση που τους πρέπει. Αυτό το λένε ίσως και εκείνοι που έχουν υπογείως ήδη συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Μήνυμα και στον Ερντογάν

Αρνητές κορωνοϊού: Τα απίστευτα έγγραφα που καταθέτουν – Επικαλούνται τους «Έλληνες αυτόχθονες»

Κορωνοϊός: «Πανδημία ανεμβολίαστων» στη χώρα – «Καμπανάκι» για Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:29