search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:22
MENU CLOSE

Τρίτη δόση ενόψει δύσκολου χειμώνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2196
23-9-2021
26.09.2021 07:00
kosmos-new

Σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση – η οποία έχει πολλές «ουρές» – προχώρησε η Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας ανακοινώνοντας και επίσημα την έναρξη, από 30 Σεπτεμβρίου, της εκστρατείας για τον εμβολιασμό με τρίτη, αναμνηστική, όπως λέγεται, δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων και υγειονομικών, που ήδη είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


Το ασυνήθιστο της κίνησης έγκειται στο γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να έχουν οριστικοποιήσει τη γνωμοδότησή τους σχετικά με την τρίτη δόση, καθώς μέχρι σήμερα η Αθήνα έμοιαζε να ακολουθεί πιστά τις εισηγήσεις της Ευρώπης. Βέβαια, ήδη ο εμβολιασμός με «ενισχυτική» δόση έχει ήδη αρχίσει σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, οπότε δεν μπορεί κάποιος να πει ότι η Ελλάδα κινείται σε terra incognita.
Να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι ειδικοί που θεωρούν ως εκ των ων ουκ άνευ τον εμβολιασμό με – αμερικανιστί – booster shot συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Άλλωστε, και η FDA μπορεί να απέρριψε την τρίτη δόση για τους πάντες, ωστόσο, γνωμοδότησε θετικά για ενισχυτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, ανοσοκατεσταλμένων ή ατόμων υψηλού ρίσκου να μολυνθούν από τον ιό.

Μείωση της ανοσίας

Ο βασικός λόγος για την απόφαση αυτή περιγράφηκε αναλυτικά από την πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είπε ότι η σύσταση της επιτροπής είναι υπέρ της αναμνηστικής δόσης για άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς (ήδη έχει αρχίσει ο εμβολιασμός ανοσοκατεσταλμένων) και εξήγησε ότι «η χημική και κυτταρική ανοσία έχουμε δει ότι εκπίπτουν με τον χρόνο και γι’ αυτό χρειάζεται μία ενισχυτική τρίτη δόση», προσδιορίζοντας το χρονικό διάστημα στους έξι με οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Ειδικά, δε, για τους υγειονομικούς, σημείωσε ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού ρίσκου και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς μπορεί να μολυνθούν, να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό στο εργασιακό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Φρένο στους εμβολιασμούς

Όλα αυτά αποτελούν την αμιγώς επιστημονική διάσταση της απόφασης για ενισχυτική δόση εμβολίου, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η υπόθεση έχει κι άλλες «ουρές» που, αν και υπόρρητες, λίγο – πολύ είναι εύκολα αντιληπτές και προκαλούν ανησυχία, τόσο στους επιστήμονες που ασχολούνται με την πανδημία όσο και στην κυβέρνηση.
Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι οι εμβολιασμοί έχουν εδώ και καιρό φρενάρει: ο αριθμός των κατοίκων της χώρας που έχει εμβολιαστεί πλήρως είναι περίπου 6 εκατομμύρια, ενώ ημερησίως εμβολιάζονται με την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου περίπου 25.000 άτομα, αριθμός πολύ μικρότερος από το peak της εκστρατείας, πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες.


Σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, εμβολιασμένο είναι περίπου το 57% του γενικού πληθυσμού και σχεδόν το 66% των ενηλίκων.

“Επιπλέον ασπίδα προστασίας”

Τα ποσοστά, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα χαμηλά στις μικρές ηλικίες: σχεδόν 16% στο ηλικιακό φάσμα 12-14 ετών, σχεδόν 29% από 15-17 ετών και λίγο πάνω από 50% στις ηλικίες 18-24 ετών, όπερ σημαίνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.
Βέβαια, όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον Real FM, στα παραπάνω νούμερα θα πρέπει να προστεθεί και περίπου ένα εκατομμύριο πολιτών που έχει νοσήσει, όπερ σημαίνει ότι περίπου 7,5 εκατομμύρια έχουν φυσική ή διά του εμβολιασμού ανοσία έναντι του κορωνοϊού.


«Θέλουμε να δώσουμε επιπλέον ασπίδα προστασίας στους ευάλωτους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να παραμείνουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα ακόμα πιο προστατευμένοι» υπογράμμισε ο Σκέρτσος, ουσιαστικά δίνοντας και το βαθύτερο περίγραμμα της απόφασης για την αναμνηστική εμβολιαστική δόση.

Τα άσχημα σενάρια

Στην ουσία η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή θέλει να διασφαλίσει ότι το – αναμενόμενο από όλους σχεδόν τους ειδικούς – νέο κύμα της πανδημίας δεν θα επιβεβαιώσει τρία εξαιρετικά ανησυχητικά σενάρια:
● Νέα ασφυξία στο ΕΣΥ, όπως συνέβη τον χειμώνα του 2020 – 2021, όταν το σύστημα βρέθηκε στα όριά του.
● Μεγάλο – μη διαχειρίσιμο – αριθμό κρουσμάτων, ειδικά σε ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα, τα οποία, άλλωστε, κινδυνεύουν και περισσότερο από την Covid-19.
Νοσηλείες ή και θανάτους εμβολιασμένων πολιτών σε αριθμό που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.


Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με την παραδοχή, την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους ότι «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού» όσον αφορά στους εμβολιασμούς, κάνουν την αναμνηστική δόση σχεδόν υποχρεωτική.

Εύθραυστη ισορροπία

Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση μοιάζει να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αναγκαιότητα και τη διαχείριση.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Μ. Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στην αναμνηστική δόση του εμβολίου, διευκρίνισε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση, αν και άφησε ανοιχτό παράθυρο περί υποχρεωτικότητας, λέγοντας ότι αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.


Επίσης, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να επηρεάσει έστω και μέρος του «σκληρού πυρήνα» των αντιεμβολιαστών και να προσπαθεί να πείσει να εμβολιαστεί εκείνο το μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται αμφιταλαντευόμενο, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, σε κάθε τόνο, ότι το ενδεχόμενο του λοκντάουν δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: «Ανοίξτε κλίνες covid στα παιδιατρικά νοσοκομεία», λέει ο Γώγος

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ισόβια για βαριά και σεξουαλικά εγκλήματα – Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Προκλητικός ο θείος του δολοφόνου: «Δεν είστε όλες θύματα – Μην παρουσιάζετε όλους τους φονιάδες σαν να είναι τέρατα» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09