search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:53
MENU CLOSE

Πώς θα «ξεγελάσουμε» τους 12 κανόνες της γήρανσης (Photos)

29.09.2021 12:04
old people new

Το δέρμα είναι το μόνο όργανο το οποίο δείχνει ξεκάθαρα ότι μεγαλώνουμε. Ωστόσο, η επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης σε άλλα όργανα, όπως τα μάτια, τα οστά και το νευρικό σύστημα, είναι πιο σημαντικό να προληφθεί…

Αρκετές διαδικασίες γήρανσης του σώματος ξεκινούν ήδη από την ηλικία των 20 ετών, άλλες από τα 40, άλλες από τα 60 ή τα 70. Αυτό σημαίνει ότι κάθε όργανο γερνά διαφορετικά, υπακούοντας στο δικό του βιολογικό ρολόι. Πως μας επηρεάζει όμως το πέρασμα του χρόνου και ποιες διαδικασίες μπορούμε να επιβραδύνουμε;

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι η διαδικασία της γήρανσης είναι αυστηρώς προγραμματισμένη στο γενετικό μας «αρχείο». Με λίγα λόγια, το πόσο γρήγορα ή αργά θα γερνούσαμε ήταν ένα φαινόμενο μη αναστρέψιμο.

Πρόσφατες μελέτες, όμως, υποστηρίζουν ότι οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεαστούν σοβαρά και από παράγοντες της καθημερινότητάς μας. 

Για να έχουμε καλύτερες επιδόσεις, μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ή να αλλάξουμε κάποιες κακές συνήθειες. Για παράδειγμα με περισσότερες υγιεινές επιλογές μπορούμε να βελτιώσετε τον τρόπο που αισθανόμαστε, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Δεν έχει σημασία πότε θα ξεκινήσουμε, αφού ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα βελτιώσει την ποιότητα και θα επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής μας.

Φυσιολογικά σημάδια γήρανσης

Επιδερμίδα: Με το πέρασμα του χρόνου η επιδερμίδα γίνεται λιγότερο ελαστική και αποκτά περισσότερες γραμμές και ρυτίδες. Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν πιο αργά. Οι «σμηγματογόνοι αδένες» του δέρματος εκκρίνουν σταδιακά λιγότερο σμήγμα, κάνοντας το δέρμα ξηρότερο από πριν.

Επιβράδυνση

Μπορείτε να επιβραδύνετε το γέρασμα της επιδερμίδας χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες και προστατεύοντας την επιδερμίδα από τον ήλιο μ’ αντηλιακές κρέμες και κατάλληλο ρουχισμό

Μαλλιά: Είναι φυσιολογικό για τις τρίχες των μαλλιών να γίνονται σιγά-σιγά λεπτότερες και αραιότερες στο τριχωτό της κεφαλής, στη βουβωνική χώρα (γεννητικών οργάνων) και τις μασχάλες. Καθώς τα χρωστικά κύτταρα των μαλλιών μειώνονται σε αριθμό, οι γκρίζες τρίχες αυξάνονται.

Επιβράδυνση

Ευτυχώς η σταδιακή λέπτυνση και μείωση των τριχών είναι αργή και αρχίζει μετά τα εξήντα και προχωράει αργά .λόγιον με βιταμίνες αμινοξέα και ορμόνες βοηθούν .δεν υπάρχει βοήθεια για το χρώμα.

Ύψος: Εάν στην καινούργια σας ταυτότητα έχετε μικρότερο ύψος, μάλλον… μεγαλώνετε. Μέχρι την ηλικία των 80, είναι συνηθισμένο να χάνει κανείς μέχρι και 8 εκατοστά σε ύψος. Αυτή η απώλεια συχνά συνδέεται με φυσιολογικές αλλαγές στη στάση του σώματος και τη συμπίεση των αρθρώσεων, των σπονδυλικών οστών και δίσκων. Αυτό είναι πιο έντονο σε όσους πάσχουν από οστεοπόρωση.

Επιβράδυνση

Φροντίστε να προσλαμβάνεται αρκετό ασβέστιο. Επιπλέον, επειδή το ύψος μειώνεται επειδή κάνουμε «καμπούρα», ειδικά όσοι εργάζονται σε περιβάλλον γραφείου, θα πρέπει να προσέχουν τη στάση τους (να μην «καμπουριάζουν»)  και να γυμνάζουν τους μυς τις πλάτης.

Ακοή: Με το πέρας του χρόνου, μεταβολές στην ακοή κάνουν τις υψηλότερες συχνότητες των ήχων δυσκολότερο να ακουστούν και τις αλλαγές του τόνου και της ομιλίας λιγότερο καθαρές. Αυτές οι μεταβολές τείνουν να συμβαίνουν και να επιταχύνονται μετά την ηλικία των 55.

Επιβράδυνση

Τακτικοί καθαρισμοί αυτιών σε ΩΡΛ είναι απαραίτητοι.

Όραση: Οι περισσότεροι άνθρωποι από τα 40 τους χρειάζονται γυαλιά για διάβασμα καθώς οι φακοί των οφθαλμών γίνονται λιγότερο ευέλικτοι. Είναι επίσης συνηθισμένο η νυχτερινή όραση και η οπτική οξύτητα να φθίνουν, ενώ η θαμπάδα ολοένα και περισσότερο διαταράζει την καθαρή όραση τα κατοπινά χρόνια.

Επιβράδυνση

Αντιοξειδοτικές ουσίες (βιταμίνη Ε, φρούτα και λαχανικά) είναι απαραίτητες για την όραση. Το κάπνισμα θα πρέπει, όπως και στις άλλες περιπτώσεις να διακόπτεται, αφού επιταχύνει την εκφύλιση της ωχρά κηλίδας και του καταρράκτη. Η αποφυγή έκθεσης των ματιών (ιδιαίτερα των ανοιχτόχρωμων) στον ήλιο έχει αθροιστικό αποτέλεσμα και θα πρέπει να τηρείται.

Σκελετός: Σ’ ολόκληρη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, τα οστά προοδευτικά χάνουν τα μεταλλικά τους στοιχεία, γίνονται λιγότερο πυκνά και περισσότερο αδύναμα. Στις γυναίκες, η απώλεια οστικής μάζας αυξάνει μετά την εμμηνόπαυση.

Επιβράδυνση

Μπορείτε να επιβραδύνετε τη φυσιολογική απώλεια οστικής μάζας και να περιορίσετε τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης με τακτική, σωματική άσκηση (όπως περπάτημα), λαμβάνοντας καθημερινά ασβέστιο και βιταμίνη D και αποφεύγοντας επιλογές στον τρόπο ζωής που αδυνατίζουν τα οστά (όπως υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή ανθρακούχων ροφημάτων). Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει μια φαρμακευτική αγωγή προστασίας των οστών και των αρθρώσεων.

Μεταβολισμός και σύσταση του σώματος: Με το χρόνο, το σώμα κατά κανόνα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια και ο ρυθμός τους μεταβολισμού επιβραδύνεται. Ορμονικές μεταβολές στο σώμα που γερνάει προκαλούν μια μεταστροφή από τη μείωση της μυϊκής μάζας στην αύξηση του σωματικού λίπους.

Επιβράδυνση

Η καλύτερη προσέγγιση στη διαχείριση αυτών των αλλαγών είναι η λήψη λιγότερων θερμίδων με παράλληλη διατήρηση ή αύξηση της σωματικής σου δραστηριότητας. Η άσκηση ενδυνάμωσης είναι ένα ιδιαίτερα καλός τρόπος να κτίσετε ή να διατηρήσετε τη μυϊκή σου μάζα.

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα: Ξεκινώντας από την τρίτη δεκαετία της ζωής, το βάρος του εγκεφάλου, το μέγεθος του νευρικού του δικτύου και η ροή του αίματός του μειώνονται. Εντούτοις, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σ’ αυτές τις αλλαγές, δημιουργώντας νέα μοντέλα νευρικών απολήξεων. Οι μεταβολές της μνήμης είναι ένα φυσιολογικό τμήμα της διαδικασίας γήρανσης – είναι συνηθισμένο να μην μπορεί να ανακαλεί κάποιος τις πιο πρόσφατες αναμνήσεις και να είναι πιο «αργόστροφος» στο να θυμάται ονόματα και λεπτομέρειες.

Επιβράδυνση

Μπορείτε να βοηθήσετε το μυαλό σος να παραμείνει «ακονισμένο» με την τακτική κοινωνική δραστηριότητα· με «πνευματική άσκηση», όπως σταυρόλεξα και διάβασμα, και σωματική άσκηση, που αυξάνει τη ροή αίματος και οξυγόνου προς τον εγκέφαλο.

Καρδιά και κυκλοφορία του αίματος:  Η καρδία φυσιολογικά αποβαίνει λιγότερο επαρκής καθώς γερνάει και στη διάρκεια κάθε δραστηριότητας η καρδιά μας χρειάζεται να δουλεύει λίγο σκληρότερα απ’ ό,τι κάποτε. Αυτό κάνει τον καρδιακό μύα λίγο μεγαλύτερο. Θα παρατηρήσετε μια σταδιακή πτώση στην ενέργεια ή την αντοχή σας περνώντας από τη μια δεκαετία στην άλλη.

Επιβράδυνση

Η καλύτερη λύση είναι η άσκηση/γυμναστική. Εναλλακτικά, το περπάτημα (τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα την ημέρα) είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά και την κυκλοφορία.

Πνεύμονες: Σε ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή, οι πνεύμονες γίνονται λιγότερο επαρκείς με το πέρασμα του χρόνου, προσφέροντας στο σώμα και τον εγκέφαλο λιγότερο οξυγόνο.

Επιβράδυνση

Η τακτική σωματική άσκηση παίζει ρόλο-κλειδί στο να διατηρήσεις τους πνεύμονές σου δυνατούς.

Νεφρά: Με το πέρασμα της ηλικίας, μειώνεται το μέγεθος και η λειτουργία των νεφρών. Δεν καθαρίζουν τα απόβλητα και κάποια φαρμακευτικά υλικά από το αίμα το ίδιο γρήγορα και δεν βοηθούν το σώμα να χειριστεί την αφυδάτωση το ίδιο καλά όσο στο παρελθόν.

Επιβράδυνση

Είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιήσουμε τις τοξίνες, το αλκοόλ και τα μη απαραίτητα φάρμακα. Και φυσικά 2-3 λίτρα νερό την ημέρα είναι απαραίτητα.

Σεξουαλική λειτουργία: Άνδρες και γυναίκες παράγουν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών στα πενήντα τους. Οι άνδρες παράγουν λιγότερο σπέρμα και ο χρόνος της σεξουαλικής τους ανταπόκρισης επιβραδύνεται, αν και η επιθυμία του αρσενικού φύλου δεν ελαττώνεται. Οι γυναίκες σταματούν να παράγουν ωάρια και έχουν ένα αριθμό αλλαγών στην εμμηνόπαυση που συνδέεται με τη χαμηλότερη παραγωγή οιστρογόνων.

Επιβράδυνση

Όσα μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας, έχουν άμεση σχέση με αυτά του καρδιαγγειακού συστήματος. Οπότε διατροφή προσεγμένη με χαμηλά λιπαρά και άσκηση ή περπάτημα, είναι οι καλύτερες μη επεμβατικές λύσεις.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών για το σπανάκι

Κορωνοϊός: «Όχι» Παγώνη σε παρελάσεις – «Δεν πρέπει να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο»

Σχολεία: Από Τετάρτη τα νέα self test για τους μαθητές στα φαρμακεία – Οι οδηγίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:53