search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:20
MENU CLOSE

Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα: Γιατί δρόμοι έχουν «πήξει» και οι μετακινήσεις είναι μαρτύριο;

11.10.2021 15:56
mpotiliarisma-new

Η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας έχει γίνει αφόρητη. Δεν είναι μόνο κάποιες ώρες όπως παλιά που παρουσίαζαν μποτιλιάρισμα. Πλέον κάθε στιγμή της ημέρας αλλά και της νύχτας πολλές φορές, οι δρόμοι θυμίζουν Νέα Υόρκη σε ώρα αιχμής.

Γιατί συμβαίνει αυτό και πως προέκυψε πλέον το να κυκλοφορείς με αυτοκίνητο να ισοδυναμεί με «οδύσσεια»; Μεγάλη έρευνα του Πρώτου προγράμματος (της εκπομπής «Το GPS της επικαιρότητας») αλλά και του Πολυτεχνείου επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό.

Το πρώτο στοιχείο σύμφωνα με τους ειδικούς και τους συγκοινωνιολόγους είναι η επιστροφή στην κανονικότητα στη μετά covid εποχή. Είχαμε συνηθίσει 2 χρόνια τώρα όσο η πανδημία μας κρατούσε στα σπίτια και δουλεύαμε με τηλεεργασία οι δρόμοι να μην είναι γεμάτοι.  

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο συγκοινωνιολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στο ΕΜΠ, Παναγιώτης Τζούρας, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, η αύξηση του φόρτου στον Κηφισό είναι 10% με 15% και στην Λεωφόρο Κηφισίας ξεπερνά το 30%.

Οι καθυστερήσεις κατά τις πρωινές ώρες αιχμής στον Κηφισό ξεπερνούν τα 25 με 30 λεπτά και στην Αττική Οδό φτάνουν τα 10 με 15 λεπτά. Καθυστερήσεις καταγράφονται και στον Περιφερειακό Υμηττού. Και όλα αυτά κάνουν τα νεύρα των οδηγών να σπάνε καθημερινά και να πρέπει για να πάνε σε μια δουλειά να ξεκινάνε ακόμη και μια ώρα νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή και με δεδομένο ότι η πανδημία θερίζει όλο και περισσότεροι αποφεύγουν να παίρνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και προτιμούν τα αυτοκίνητα τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επικυρώσεις εισιτηρίων βρίσκονται περίπου στα 3/4 σε σχέση με το 2019.

Ο συγκοινωνιολόγος – πολεοδόμος και ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Θάνος Βλαστός επισήμανε ότι με την πάροδο των χρόνων η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας θα γίνεται ακόμη χειρότερη: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα θα μας ταλαιπωρεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα επόμενο χρόνια. Πάμε προς τα πολύ χειρότερα», ενώ ζήτησε να παραδειγματιστούμε από αυτά που συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι πολίτες επικροτούν πολιτικές για τον περιορισμό του αυτοκινήτου και την αύξηση πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

Ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου τόνισε: «Πιστεύω ότι είμαστε λίγο χειρότερα από το 2019 στις ώρες αιχμής. Ενώ είχαμε αυξημένη κίνηση 08.00 π.μ – 09.00 π.μ., τώρα έχουμε 09.00 π.μ – 10.00 π.μ και 10.00 π.μ- 11.00 π.μ. Το ποτάμι είναι μπλοκαρισμένο και στις 13.00 στο ρεύμα προς Πειραιά»

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Έγκριση για το χάπι κατά της Covid-19 ζητάει η Merck

Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε Κηφισίας και Κατεχάκη – Κλειστή η Αλεξάνδρας (live – χάρτης)

Χαμός στο twitter για το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας – «Θυμίζει τον κακό από το Terminator» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:19