search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:39
MENU CLOSE

Γιατί «βούλιαξε» η Ποσειδώνος – Το ημιτελές αντιπλημμυρικό (Videos)

15.10.2021 21:49
leoforeio-new

Στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το ανατολικό τμήμα του εκτελούμενου αντιπλημμυρικού έργου, στο πλαίσιο της Α’ φάσης της ανάπλασης του φαληρικού όρμου, οφείλεται η πλημμύρα που έπληξε την παλαιά Ποσειδώνος, εγκλωβίζοντας λεωφορείο με επιβάτες.

Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που είχε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο συνοδευόμενος από τον διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το αντιπλημμυρικό έργο στο δυτικό κανάλι (κατασκευάζεται στο πλαίσιο των έργων της Α΄ Φάσης του Φαληρικού Όρμου), παρέλαβε όλα τα όμβρια από την περιοχή του δήμου ΜοσχάτουΤαύρου, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο ανατολικό τμήμα του εκτελούμενου έργου και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι αυτά τα προβλήματα «θα εκλείψουν οριστικά σε περίπου 3 μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α΄Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο. Με το έργο αυτό κατασκευάζονται υπερσύγχρονοι συλλεκτήρες απορροής και αποστραγγιστικό σύστημα, το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου».

Σημειώθηκε επίσης, ότι το πρόβλημα προέκυψε από «υπερχείλιση στην περιοχή που έχουν γίνει οι νέες γραμμές του τραμ», λόγω του πολύ υψηλού όγκου των νερών που κατέβασε ο Ιλισός, παρότι υπάρχει αντλιοστάσιο το οποίο λειτουργεί μέχρι και τώρα, όπως υπάρχει και στην Εθνάρχου Μακαρίου.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι εάν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα έργα ώστε να λειτουργήσουν ανασταλτικά, ως λεκάνη ανάσχεσης, πολύ μεγαλύτερος όγκος νερού θα είχε υπερχειλίσει στο χώρο. «Με την ολοκλήρωση εντός του προσεχούς τριμήνου και μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και του ανατολικού τμήματος του αντιπλημμυρικού έργου, όλα αυτά τα προβλήματα θα εξαλειφθούν».

Αναφορικά με την αποκατάσταση του προβλήματος, ο περιφερειάρχης έδωσε σαφείς οδηγίες προκειμένου μέχρι το βράδυ να έχει απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος του νερού που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ όπως ενημερώθηκε, αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια ενισχυμένα με επιπλέον αντλίες που έχουν στείλει η Περιφέρεια, ο ανάδοχος, η ΕΥΔΑΠ και η πυροσβεστική προκειμένου να απομακρυνθούν τα νερά από το χαμηλό τμήμα της εισόδου.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στο έργο υπογράμμισε τη σημασία του για την οριστική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και των όμορων δήμων με την ολοκλήρωσή του στο τέλος του επόμενου τριμήνου, συμπληρώνοντας: «Για πρώτη φορά εκτελείται από την Περιφέρεια ένα ευρύ πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων καθαρισμοί ρεμάτων με προϋπολογισμό πάνω από 13 εκ. ευρώ και καθαρισμοί φρεατίων με προϋπολογισμό πάνω από 24 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις που εκτελούσαν έργα στα χαρτιά, για πρώτη φορά υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Τέλος, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του επικεφαλής του συνδυασμού της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» τόνισε: «Αυτά που λέει ο κ. Μπελαβίλας δεν ισχύουν! Δεν έχει καμία απολύτως σχέση ο Κηφισός με το έργο που εκτελούμε και σε καμία περίπτωση δεν έφραξαν με μπάζα οι εκροές. Ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε προχωρήσει μια σειρά από έργα, το πρόβλημα θα ήταν τεράστιο με απρόβλεπτες συνέπειες».

Σημειώνεται ότι για τα όσα έλαβαν χώρα στην παλαιά λεωφόρο Ποσειδώνος διενεργείται εισαγγελική έρευνα.

Διαβάστε επίσης:
Κακοκαιρία:Ο «Μπάλλος» σφυροκοπά τη Βόρεια Ελλάδα: Κλειστοί δρόμοι, εγκλωβισμένοι οδηγοί- (photos-videos)

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Βροχή τριπλάσια από κάθε Οκτώβριο μέσα σε δύο μέρες στην Αττική

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ξεχάστε το «Ασημένιο Βέλος» – Με 160χλμ θα τρέχουν οι νέοι συρμοί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:39