search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:59
MENU CLOSE

Β. Εύβοια: Προχωρούν με fast track διαδικασίες τα έργα – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις καταστροφές

11.10.2021 16:09
eyvoia-new

Το συντομότερο δυνατόν θα προχωρήσουν τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία στη Βόρεια Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκατοντάδες δασεργάτες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής, ξεκίνησαν την απόληψη της καμένης παρόδιας βλάστησης, ενώ ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για όλη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, τονίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

 Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, οι Δασικές Υπηρεσίες ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ταχύτατες διαδικασίες εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής.

 Έχουν ήδη εγκριθεί  πιστώσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΝ, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών, σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Μέχρι την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων, για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.

Δημήτρης ΤΖανακόπουλος: Τεράστια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για τις εικόνες καταστροφής:  

«Η εικόνα που αντικρίζουμε εδώ στη Βόρεια Εύβοια μετά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις προχθεσινές πλημμύρες είναι εικόνα καταστροφής και πλήρους εγκατάλειψης», δήλωσε από την Βόρεια Εύβοια ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος που επισκέπτεται την περιοχή με κλιμάκιο βουλευτών του κόμματος.

 Ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση τεράστια πολιτική ευθύνη για τις καταστροφές και πρόσθεσε: «Έχει εγκαταλείψει και επιχειρησιακά και πολιτικά την Βόρεια Εύβοια στην τύχη της και το μόνο θέμα που ενδιαφέρει είναι να προωθεί business και deals για την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση της περιοχής για σκοπούς αλλότριους από τους σκοπούς των κατοίκων και τα συμφέροντα των κατοίκων».

   «Από την δική μας πλευρά είμαστε στο πλευρό των κατοίκων και θα προωθήσουμε άμεσα τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την βοήθεια και την αλληλεγγύη στους ανθρώπους της περιοχής» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.

ΜέΡΑ 25: Αδιαφορία και ολιγωρία του επιτελικού κράτους στη Βόρεια Εύβοια

Ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια εξέδωσε το ΜέΡΑ 25.  «Δεν πρόφτασαν να συνέλθουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και δέχτηκαν δεύτερο έντονο πλήγμα με τις αναμενόμενες πλημμύρες του φθινοπώρου. Ένα απόλυτα προβλέψιμο και υπό φυσιολογικές συνθήκες διαχειρίσιμο φυσικό φαινόμενο, γιγαντώθηκε σε συνέπειες από την αδιαφορία και την ολιγωρία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη που μαζί με τα ιδιωτικά τσιράκια του – βλ. ανάδοχοι δασών Α.Ε.- πνίγηκαν στις λάσπες στη Βόρεια Εύβοια».

 Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί επίσης τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα που δήλωνε «πως οι πλημμύρες δε συνδέονται με τις πυρκαγιές, καθώς οι ζημιές βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και όχι στα καμένα δάση». Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση, προστίθεται στην ανακοίνωση, «το θράσος του συγκεκριμένου υπουργού να βγαίνει και να αμφισβητεί τη λογική ανενόχλητος στα πληρωμένα από τον ίδιο ΜΜΕ. Τα νερά όμως, ανεπίδεκτα χρηματισμού, επιμένουν σε πείσμα του κ. Πέτσα να κατεβαίνουν προς τη θάλασσα αντί να σκαρφαλώνουν στα βουνά».

Ελληνική Λύση: Ανίκανο το επιτελικό κράτος να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών

Για ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών και εξοργιστικές δικαιολογίες κυβερνητικών στελεχών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία.

 Οι “πολυδάπανες μεταγραφές” και προσθήκες στον κυβερνητικό μηχανισμό, όχι μόνο δεν προστάτευσαν τοποθεσίες υψηλού κινδύνου όπως η Βόρεια Εύβοια, αλλά έλαμψαν διά της απουσίας τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία εκπαιδευτικών: Μαζική και με παλμό η πορεία για την αξιολόγηση (Photos/video)

«Μεγάλος Περίπατος»: Εργοτάξιο ξανά η Πανεπιστημίου με στόχο «επιπλέον 19.360 τ.μ. φιλικότερου δημόσιου χώρου» (Photos)

Εμβολιασμός: Την 3η δόση κάνει ο Μητσοτάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:48