search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:14
MENU CLOSE

Κύπρος: Η Exxon Mobil ετοιμάζεται να «τρυπήσει» το οικόπεδο 10 (Video)

22.10.2021 22:05
geotrypano-new

Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι προσπάθειες γεώτρησης στο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Παρά τις απειλές της Τουρκίας, το πρόγραμμα εξορύξεων της κυπριακής δημοκρατίας φαίνεται πως προχωρά κανονικά – αυτό άλλωστε επιβεβαίωσαν στον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου, στελέχη του πετρελαϊκού κολοσσού.

Eφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών το κοίτασμα Γλαύκος περιέχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και μπορεί να φέρει σημαντικές οικονομικές αλλαγές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το οικόπεδο 10, είναι το μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα της περιοχής με 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια

Σύμφωνα με αναλυτές, οι απειλές της Τουρκίας δεν είναι ικανές να εμποδίσουν τα γεωτρύπανα αφού το οικόπεδο 10 δεν εντάσσεται καν στο εύρος των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Άγκυρας. 

Επιτάχυνση από το 2022

Εκτός από την Exon Mobil, από το 2022 στον «χορό» των εξορύξεων αναμένεται να μπει και η γαλλική Total, με τις γεωτρήσεις στα οικόπεδα 6 και 7.  

Σημειώνεται ότι ήδη το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo πλέει από την Πέμπτη ανοικτά της Λεμεσού στο οικόπεδο 1, όπου και θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο όποτε και λήγει η κυπριακή NAVTEX.

Στα δυτικά της Πάφου και σε απόσταση ασφαλείας, χωρίς να έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τις ενέργειες του Nautical Geo, βρίσκεται μια τουρκική φρεγάτα η οποία έχει παραμείνει στο σημείο από την προηγούμενη παρενόχληση σε βάρος του γαλλικού ερευνητικού στην οποία είχε προβεί η Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει όσον αφορά το ποια θα είναι η επόμενη NAVTEX της Λευκωσίας καθώς, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά οι έρευνες αναμένονται να συνεχιστούν έως ότου το πλοίο φτάσει νοτιότερα προς τις ακτές της Αιγύπτου

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Στο φως αποσπάσματα της διαθήκης του (Photos/Videos)

Παναθηναϊκός: Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων και 70.000 ευρώ πρόστιμο

Δακτύλιος: 12 «χρυσοί» κανόνες για την σωστή εφαρμογή του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:13