search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:39
MENU CLOSE

Διάστημα: Βρήκαν ίχνη νερού στον πιο μακρινό γαλαξία

04.11.2021 10:24
water new

Τελικά κανείς δεν γνωρίζει τι βρίσκεται εκεί έξω… Το διάστημα παραμένει ανεξερεύνητο και κρύβει πολλά μυστικά. Αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για τον άνθρωπο και την επιστήμη.

Η τελευταία ανακάλυψη των επιστημόνων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Ανιχνεύθηκε νερό σε έναν μεγάλο γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος. Πρόκειται για την πιο μακρινή ανίχνευση νερού σε μοριακή μορφή μέχρι σήμερα σε κάποιον γαλαξία που «γεννάει» άστρα.

Οι παρατηρήσεις έγιναν με το διεθνές τηλεσκόπιο ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο arXiv, ενώ θα ακολουθήσει δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».

Η ανίχνευση μορίων νερού, μαζί με μονοξείδιο του άνθρακα, έγινε στο ζεύγος γαλαξιών SPT031-58 (που βρίσκονται μάλλον σε φάση συγχώνευσης) σε απόσταση σχεδόν 12,88 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, σε μια εποχή που το σύμπαν είχε ηλικία μόνο 780 εκατομμυρίων ετών και τότε δημιουργούνταν τα πρώτα άστρα και γαλαξίες.

Ο εν λόγω διπλός γαλαξίας έχει τη μεγαλύτερη μάζα από κάθε άλλο γνωστό γαλαξία εκείνης της πρώιμης εποχής. Το νερό είναι το τρίτο σε αφθονία μόριο στο σύμπαν μετά το μοριακό υδρογόνο και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Διαβάστε επίσης

Στη φυλακή πατέρας που έσωσε την κόρη του από κύκλωμα trafficking και σκότωσε τον απαγωγέα

Τουρκία: Επίθεση σε μέλος του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη

Δανία: Εστία της γρίπης των πτηνών σε ένα εκτροφείο της χώρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:39