search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:53
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Άρχισαν οι μετακινήσεις γιατρών από Αθήνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης- Έκρηξη ιικού φορτίου στην πόλη

04.11.2021 17:10
Γώγος: Πάνω από το 50% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική - Να επιτηρηθούν αυστηρά τα υπάρχοντα μέτρα (Video) - Media

Ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του» κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα με τα νοσοκομεία της πόλης να είναι στο «κόκκινο» και τους γιατρούς να ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους.

Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα και σε συνεννόηση με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας πέντε εντατικολόγοι από νοσοκομεία των Αθηνών μετακινούνται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχύσουν την φροντίδα των περιστατικών covid-19.

Το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά νοσηλειών και οι πέντε εντατικολόγοι θα βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που δίνουν τη μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυξάνεται συνεχώς το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη   

Την ίδια ώρα που τα κρούσματα καλπάζουν στην ανηφόρα καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αντίστοιχη είναι και η αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης στις καθημερινές μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, οι τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι αντίστοιχες των μεγίστων τιμών που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021, στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα στα δείγματα η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 01/11 και της Τρίτης 02/11 είναι:

-Αυξημένη (+20%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 30/10 και της Κυριακής 31/10.

-Ιδιαίτερα αυξημένη (+55%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 25/10 και Τρίτης 26/10.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε: «Τον Απρίλιο, στις αντίστοιχες τιμές ιικού φορτίου που μετράμε σήμερα, είχαμε σχεδόν τα μισά ημερήσια κρούσματα από ό,τι σήμερα. Η εικόνα αυτή ερμηνεύεται από το γεγονός ότι η ιατρική επιτήρηση είναι πλέον πολύ καλύτερη με την υποχρεωτικότητα των διαγνωστικών ελέγχων για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού –και δη του ανεμβολίαστου. Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών κρουσμάτων σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες ακόμη και εμβολιασμένοι, που μπορεί να μολυνθούν και να παραμείνουν ασυμπτωματικοί, πλέον εντοπίζονται και καταγράφονται αποτυπώνοντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα».

«Εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία που πρόσφατα δημοσιεύσαμε στη διεθνή βιβλιογραφία στις μετρήσεις σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβρη του 2020 και έπειτα προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία», σημείωσε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος, εξηγώντας πως «το φθινόπωρο του 2020, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο αριθμός των αδήλωτων φορέων -ασυμπτωματικοί κλπ- εκτιμήθηκε μέχρι και το πενταπλάσιο του αριθμού των δηλωμένων κρουσμάτων», ενώ «αντίθετα, τον Απρίλιο του 2021, κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι αδήλωτοι φορείς δεν ξεπέρασαν το τριπλάσιο του αριθμού των κρουσμάτων» και «κατά την τρέχουσα περίοδο, αν και ακόμη δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέγιστο μιας και εξακολούθουμε να ανεβαίνουμε οι αδήλωτοι φορείς εκτιμώνται περίπου διπλάσιοι από τα δηλωμένα κρούσματα».

ΠΟΕΔΗΝ: Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη -που χθες εφημέρευε- εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορωνοϊό και η μονάδα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη.

 «Η ΜΕΘ 15 κλινών του Ιπποκράτειου είναι γεμάτη και υπάρχουν πέντε διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία και σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Και πού να πάνε; Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι ήδη γεμάτη και έχουν 6 διασωληνωμένους σε θαλάμους» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Αντίστοιχα δύσκολη κατάσταση βιώνουν και τα περισσότερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο αυτά της Θεσσαλονίκης με γεμάτες ΜΕΘ και κλινικές COVID.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για την πτώση ψευδοροφής σε σχολείο

Πύρρος Δήμας: Αλβανικά ΜΜΕ τον στοχοποιούν επειδή φωτογραφήθηκε με τους γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Πύρρος Δήμας: Αλβανικά ΜΜΕ τον στοχοποιούν επειδή φωτογραφήθηκε με τους γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43