search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:06
MENU CLOSE

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» τα κατάφερε! (video)

08.12.2021 20:44
agelopoulou

Απολογισμό της πολύμηνης προσπάθειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έκανε η πρόεδρος Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, σε μία σεμνή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής.

Αναφερόμενη στο συνολικό έργο της Επιτροπής με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, η κ. Αγγελοπούλου έδωσε με μία φράση το στίγμα του απολογισμού. «Τα καταφέραμε» είπε, «όχι τα καταφέραμε τηρουμένων των αναλογιών, αλλά τα καταφέραμε με θαυμαστικό».

Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της επιτροπής έπαιξε κατά την κ. Αγγελοπούλου η έμπρακτη συμμετοχή της κοινωνίας, καθώς κατατέθηκαν από ιδιώτες, φορείς και ΟΤΑ, χιλιάδες προτάσεις για εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον πλανήτη.

Κατά τον χαιρετισμό της, η ίδια ανέφερε πως «όλοι οι στόχοι της Επιτροπής επιτεύχθηκαν» χωρίς κανένα κόστος για το Δημόσιο, καθώς η Επιτροπή χρηματοδοτήθηκε από χορηγούς και από τα έσοδα του νομισματικού προγράμματός της.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Επιτροπή εξέδωσε ειδική σειρά συλλεκτικών νομισμάτων, με τα έσοδα που προέκυψαν από τις πωλήσεις να χρηματοδοτούν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις.

Το έργο

Η Επιτροπή, πέρα από δράσεις που αφήνουν μεγάλη πολιτιστική και ιστορική παρακαταθήκη στη χώρα, όπως το Ντοκιμαντέρ «Σε γνωρίζω από την όψη» και το forum «Η Ελλάδα το 2040», προχώρησε, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών, στη δωρεά 18 πλήρως εξοπλισμένων φορητών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα χρηματοδότησε την έρευνα ενός νέο φαρμάκου κατά του κορωνοϊού από ερευνητική ομάδα του ίδιου νοσοκομείου, το οποίο στις πρώτες κλινικές μελέτες έχει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή ανέλαβε την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου Αυγούστου.

Η κ. Αγγελοπούλου ευχαρίστησε τους χορηγούς οι οποίοι επωμίστηκαν μεγάλο μέρος των εξόδων κάνοντας αναφορά στις ιστορικές ρίζες της πρακτικής των χορηγιών, με παράδειγμα την αρχαία Αθήνα.

Όπως είπε η ίδια, ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις καθώς σύμφωνα με την πρακτική της χρηστής διαχείρισης που ακολουθήθηκε, πρώτα εξασφαλιζόταν η χρηματοδότηση για μία δράση και ύστερα αυτή περνούσε σε φάση υλοποίησης.

Σε μία συγκινητική στιγμή, μετά την βράβευση των χορηγών, βραβεύτηκε και ο χαμηλών τόνων σύζυγος της προέδρου, Θόδωρος Αγγελόπουλος για την συνολική του προσφορά.

Αντί απολογισμού ντοκιμαντέρ

Καθότι οι δράσεις της Επιτροπής ήταν τόσο πολυάριθμες που ήταν αδύνατον να παρουσιαστούν λεπτομερώς όλες, αντί απολογισμού προβλήθηκε ντοκιμαντέρ που συμπύκνωνε, τις βασικές δράσεις, τα μέλη της Επιτροπής που εργάστηκαν αμισθί, τους στόχους και επιδιώξεις, μεταξύ άλλων:

Οι χιλιάδες προτάσεις δράσεων από 46 χώρες, η έκδοση επετειακών γραμματοσήμων, τα πολλά ταξίδια των μελών και της επιτροπής σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση του λαϊκού πολιτισμού και τις ευκαιρίες αξιοποίησής του, τα podcasts για τη μουσική μας παράδοση που επιμελήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος, την αξιοποίηση ιστορικών αρχείων και την ανάδειξή τους, τις προβολές πινάκων σε κτήρια σε όλη τη χώρα (projection mapping) και αμέτρητες άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ όσων εμφανίστηκαν στο ντοκιμαντέρ – απολογισμό, ήταν οι χολιγουντιανοί ηθοποιοί Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον, ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

 Ολόκληρο το βίντεο με τον απολογισμό της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Τέλος η κ. Αγγελοπούλου έκλεισε την εκδήλωση με μία νότα αισιοδοξίας, λέγοντας πως «το 2021 ήταν μια χρονιά που θα κρατήσουμε στη μνήμη μας και… προχωράμε».

Διαβάστε επίσης

Εκτροχιάστηκε συρμός του Προαστιακού

Μπρα ντε φερ Μπάιντεν – Πούτιν για την Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατό δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος

Πελέ: Ξανά στο νοσοκομείο λόγω όγκου στο έντερο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:00