search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:21
MENU CLOSE

Ποιο φρούτο ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

04.01.2022 09:31
froyta-diatrofi_new

Το καθημερινό σνακ με σταφύλια θα μπορούσε να αποτρέψει ενδεχόμενη καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το UCLA λένε ότι τα σταφύλια είναι πλούσια σε χημικές ουσίες, που ενισχύουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη, οδηγώντας σε καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι μόλις τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης σταφυλιών οδήγησαν σε σημαντικές ενισχύσεις για την υγεία.

Αυτή η απλή διατροφική καθημερινή προσαρμογή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, του #1 δολοφόνου στον κόσμο.

40 σταφύλια την ημέρα ρίχνουν κατά 8% την κακή χοληστερόλη (LDL) μέσα έναν μήνα

Πέρα από πολλά φυσικά σάκχαρα, τα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τη φλεγμονή. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 19 άτομα ηλικίας 21-55 ετών, που κατανάλωναν περίπου 40 σταφύλια (δύο μερίδες) κάθε μέρα.

Η υπόλοιπη διατροφή τους ήταν σχετικά χαμηλή σε φυτικές ίνες και χημικές ουσίες (πολυφαινόλες) πριν και κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Μέσα σε έναν μήνα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

Η ποικιλομορφία του μικροβιώματός τους ήταν μεγαλύτερη. Το μικροβίωμα είναι τα τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια που ζουν με φυσικό τρόπο στο έντερο και είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του ατόμου.

-Οι συμμετέχοντες έδειξαν επίσης σχεδόν 8% λιγότερη “κακή” χοληστερόλη (LDL).

-Τα χολικά οξέα, που την τροφοδοτούν, μειώθηκαν πάνω από 40%.

-Τα επιβλαβή λίπη της LDL χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβους, που φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία, διακόπτοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά (έμφραγμα), ή τον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο).

Τα σταφύλια προσθέτουν ένα βασικό, υγιές βακτήριο στο έντερο

Ανάμεσα στα ευεργετικά βακτήρια που αυξήθηκαν ήταν το Akkermansia. Αυτό το βακτήριο καίει τη ζάχαρη και τη χοληστερόλη και ενισχύει την επένδυση των εντέρων.

“Διαπιστώσαμε ότι τα σταφύλια έχουν ευεργετική επίδραση στα βακτήρια του εντέρου, κάτι που είναι σπουδαίο νέο, καθώς ένα υγιές έντερο είναι κρίσιμο για την καλή υγεία”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Zhaoping Li.

“Αυτή η μελέτη εμβαθύνει τις γνώσεις μας και διευρύνει το φάσμα των πλεονεκτημάτων για την υγεία από τα σταφύλια. Ενισχύει τα οφέλη των σταφυλιών για την καρδιά, επειδή αποδεικνύει πως μειώνεται η κακή χοληστερόλη, προσθέτει ο καθηγητής Li.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την κατανάλωση σταφυλιών με την καταπολέμηση του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς και με την ενίσχυση της λίμπιντο.

“Τα σταφύλια παρέχουν μια πλούσια πηγή πολυφαινολών και ινών”, γράφουν οι ερευνητές στην σχετική δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

“Συνοπτικά, τα αποτελέσματά μας παρέχουν νέες προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης σταφυλιών στο μικροβίωμα του εντέρου, τη χοληστερόλη του ξενιστή και τον μεταβολισμό των χολικών οξέων. Αυτά τα δεδομένα θα βοηθήσουν στον μελλοντικό σχεδιασμό μελετών για τη διερεύνηση των οφελών που έχουν τα σταφύλια στην ανθρώπινη υγεία”, προσθέτουν.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί το ένα τρίτο όλων των θανάτων.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Μπορεί να εξαπλωθεί σε καρδιά και εγκέφαλο μέσα σε λίγες μέρες και να επιβιώσει για μήνες

Κορωνοϊός-Καπραβέλος: Καμία εισαγωγή με τριπλοεμβολιασμένους – Παράταση στο άνοιγμα των σχολείων

Πήρατε κιλά στις γιορτές; Πώς να τα χάσετε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:18