search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:39
MENU CLOSE

ΔΕΠΥ: Ποιο είναι το διατροφικό πλάνο που μειώνει τα συμπτώματα

07.01.2022 20:18
paidia-diatrofi-new

Την ανακούφιση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) με τη βοήθεια ενός συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου εξέτασαν Ολλανδοί ερευνητές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ygeiamou.gr, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Wageningen με επικεφαλής τους Saartje Hontelez και Tim Stobernack μελέτησαν αν μια διατροφή με πολύ συγκεκριμένα και λίγα τρόφιμα μπορεί όντως να επιφέρει βελτίωση στη συγκεκριμένη διαταραχή που ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά και ενήλικες.

Η ΔΕΠΥ ως γνωστόν χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα, παρορμητικότητα και διάσπαση προσοχής μεταξύ άλλων και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ΔΕΠΥ ενδεχομένως να εμφανίζει εξάρσεις ως απόρροια της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.

Η ολλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, εστίασε σε μοντέλα «περιοριστικής διατροφής» (λίγων τροφών) που απαρτίζονταν από ρύζι, γαλοπούλα, λαχανικά (λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, φύτρες, μαρούλι), αχλάδια, ελαιόλαδο, ghee (εξαγνισμένο βούτυρο), αλάτι και ροφήματα με προσθήκη ασβεστίου και νερού. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της δίαιτας, προστέθηκαν και άλλα τρόφιμα, όπως αρνί, βούτυρο και μικρές μερίδες από σιτάρι, καλαμπόκι, πατάτες, μερικά φρούτα και μέλι.

Εν τέλει το διατροφικό πλάνο εξατομικεύθηκε ώστε να αποκλειστούν τροφές που θα προκαλούσαν εξάρσεις στο κάθε παιδί, όπως τροφές που θεωρούνται αλλεργιογόνες ή και άλλες πιο «καθημερινές» τροφές.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 79 αγόρια, ηλικίας 8-10 ετών, που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και των οποίων οι γονείς είχαν συμπληρώσει πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση ειδικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της διαταραχής και των συμπτωμάτων. Επίσης τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου πριν και μετά τη δίαιτα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, το 63% των παιδιών παρουσίασε πάνω από 40% μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ μετά από τη «δίαιτα λίγων τροφίμων».

Κάποια εκ των συμπτωμάτων που αξιολογήθηκαν ήταν:

αποφυγή ανάληψης κάποιας δουλειάς ή δυσκολία ολοκλήρωσής της,

διακοπή,

απόσπαση προσοχής από άλλα πράγματα ή πρόσωπα,

δυσκολία ενθύμησης ραντεβού ή υποχρεώσεων.

Εκτός από τη μείωση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια ανάλυση ολόκληρου του εγκεφάλου έδειξε συσχέτιση μεταξύ των βελτιώσεων στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και της αυξημένης ενεργοποίησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την οπτικοχωρική επεξεργασία.

Η Mary Solanto, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων «Κοεν» της Νέας Υόρκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Ολλανδών ερευνητών σημειώνει ότι «η βελτίωση που αναφέρεται είναι συνεπής με αναφορές παλαιότερων μελετών. Αλλά η μελέτη δεν είχε ομάδα σύγκρισης και δεν εντόπισε κρίσιμους βιοδείκτες της βελτίωσης της συμπεριφοράς. Επίσης η διατροφή απαιτεί μεγάλη αφοσίωση από τα παιδιά και τους γονείς, γεγονός που ίσως αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινή κλινική πρακτική».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση σε 2-3 εβδομάδες «βλέπει» η Μίνα Γκάγκα – «Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα»

Λευχαιμία: Πώς καλύπτεται από τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας

Κορωνοϊός: Πάνω από 600 εισαγωγές στα νοσοκομεία – Σχεδόν 30.000 νέα κρούσματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:39