search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:44
MENU CLOSE

Ουκρανία: Οι εξελίξεις τρομάζουν την Αθήνα – Πώς η κυβέρνηση σκέπτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση

15.02.2022 07:42
ukraine_new

Η Αθήνα επιχειρεί να ανεβάσει τον βαθμό ετοιμότητας καθώς μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη αναμένεται να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων σε ότι αφορά την ενεργειακή επάρκεια.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα σήμερα στην Βουλή όπου θα παρέμβει στην συζήτηση της σύμβασης για την προμήθεια έξι ακόμα Rafale, τριών φρεγατών Belh@rra και 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4 να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Παρά την διαφαινόμενη ένταση πάντως για μια ακόμη φορά η Ευρώπη βρίσκεται εκτός κάδρου σε ρόλο παρατηρητή ενώ η στάση της Γερμανίας αποτελεί τον μεγάλο γρίφο.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκτός από την Ελλάδα, οι χώρες που συμμετείχαν ήταν η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φιλανδία.

Οι πληροφορίες λένε ότι στην χθεσινή σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς εκφράστηκε η άποψη ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες την Ελλάδα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο ο αγωγός Turkish Stream, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεδομένου ότι μέσω αυτού προμηθεύει και χώρες που πρόσκεινται φιλικά στη Μόσχα, όπως η Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πάντως ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τυχόν συνέπειες σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία αλλά και επιβολής κυρώσεων.

Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε:

  • να καλύψει τον τερματικό σταθμού της Ρεβυθούσας με υγροποιημένο αέριο
  • να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνιών που ήδη υπάρχουν με την Αλγερία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά LNG με πλοία
  • και να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα

«Δεν υπάρχει ανησυχία για επάρκεια τροφοδοσίας», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

Διπλωματικές πηγές λένε πάντως ότι στην περίπτωση που υπάρξει πολεμική σύρραξη θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην ελληνική αγορά καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες παραγωγής λιπασμάτων –τα οποία ήδη έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Αχτσιόγλου για απόφαση ΣτΕ: Μία κρίσιμη νίκη για τους εργαζόμενους

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η καμπάνια για το συνέδριο με σύνθημα «Η καρδιά χτυπά Αριστερά» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:43