search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:07
MENU CLOSE

Truth Social: Η απάντηση του Τράμπ στο Twitter (Photo)

23.02.2022 11:18
truth new

Η Κοινωνική Αλήθεια είναι… αλήθεια. Για την ακρίβεια «Truth Social» «βάπτισε» την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του ο Ντόναλντ Τράμπ.

Είναι η «απάντηση» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στα Facebook, το Twitter και το YouTube, τις πλατφόρμες από τις οποίες έχει εκδιωχθεί μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021

Το Truth Social πρωτοανέβηκε στις 20 του μήνα, συγκεκριμένα το βράδυ της Κυριακής. Είχε όμως κάποια θεματάκια τεχνικής φύσης. Όχι ότι λύθηκαν όλα και πλέον δουλεύει ρολόι, αλλά τέλος πάντων.

Πλήρως λειτουργικός υπολογίζεται ότι θα είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Με το Truth Social ο Τραμπ «σπάει» το εμπάργκο που τού επιβλήθηκε από τους γίγαντες κοινωνικής δικτύωσης πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο.

Με το που έγινε γνωστό το λανσάρισμα του ιστόποτου έγινε χαμός. Για να καταλάβετε τί συνέβη στις ΗΠΑ αρκεί το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί λίστα αναμονής για εγγραφή η οποία νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (ξημερώματα ΗΠΑ) η οποία ξεπερνούσε τις 170.000 αιτήσεις εγγραφής.

«Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε την εφαρμογή για το κοινό μέσω της Apple αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Ντέβιν Νούνες, επικεφαλής της Trump Media & Technology Group (TMTG), μητρική εταιρεία του νέου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox News.

Χωρίς πρωτοτυπία

«Πιστεύω ότι ως το τέλος Μαρτίου θα είμαστε πλήρως λειτουργικοί, τουλάχιστον στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο πρώην κοινοβουλευτικός, που αποχώρησε από το Κογκρέσο νωρίτερα φέτος για να διευθύνει την TMTG.

«Είναι συγκινητικό για εμένα να βλέπω ανθρώπους που έχουν φιμωθεί να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα», δήλωσε ο Νούνες.

Το λανσάρισμα του ιστότοπο έδωσε «τροφή». Ο Τράμπ δεν κάνει κάποια πρωτοτυπία, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές μίντια. Δεν λανσάρει κάτι νέο. Το Truth Social δεν είναι τίποτε άλλο παρά το Twitter αλλά με διαφορετικό περιβάλλον, αναφέρει το Protocol.

«Μιμείται το Twitter», έγραψε ο ειδικός σε τέτοια θέματα δημοσιογράφος, Ντέιβιντ Πιρς.

Τα προφίλ εμφανίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στην εφαρμογή του Τράμπ, υπάρχει timeline, μπορείς να κάνεις like, να απαντήσεις και να κάνεις reTruth. Πώς λέμε retweet; Αυτό.

Tweets τέλος, μόνο Truths. Κι αν αναρωτιέστε που διαφέρει, την απάντηση μάλλον την φαντάζεστε. Πουθενά. Οι «αλήθειες» δεν επιδέχονται επεργασίας. Όπως και στο Tweeter  επεξεργασία κειμένου δεν μπορεί να γίνει.

Πλατφόρμα χωρίς πολιτικές διακρίσεις

Τί κάνει την εφαρμογή του Ντοναλντ Τράμπ διαφορετική; Το περιβάλλον. Η υπηρεσία αυτοπροσδιορίζεται ως «τέντα κοινωνικής δικτύωσης» και συγκρίνεται με έναν γαμήλιο πάρτι όπου κάνετε παρέα με ανθρώπους που πιθανόν να μην συναναστρεφόσασταν, παρόλ’αυτά περνάτε όλοι καλά.

Εκείνο που υπογραμμίζει η Truth Social είναι πως «θα  είναι απαλλαγμένη από πολιτικές διακρίσεις».

Η πλατφόρμα πάντως έχει κανόνες. Απαγορεύεται το «ψευδές, ανακριβές ή παραπλανητικό» περιεχόμενο αλλά και κάθε «άσεμνο, πρόστυχο, λάγνο, βρώμικο, βίαιο, παρενοχλητικό, συκοφαντικό, δυσφημιστικό ή επιλήψιμο».

Το μεγαλύτερο μέρος των Όρων Χρήσης της Truth Social φαίνεται να έχει αντιγραφεί και επικολληθεί (copy-paste με άλλα λόγια). Οι κανόνες της πλατφόρμας της φαίνεται να είναι περισσότερο μια νομική κάλυψη παρά μια δήλωση του σκοπού της Truth Social.

Ο Τραμπ στο όχι και τόσο πίσω μέρος του πολύστροφου μυαλού του είχε- εικάζεται- και άλλους λόγους, στήνοντας το Truth Social εκτός από το διέξοδο που ήθελε να δώσει στο αδιέξοδο-εμπάργκο που τού είχε επιβληθεί.

Η Meta από το 2018 βρίσκεται σε δίνη κρίσεων. Οι ΗΠΑ θέλουν να τιθασεύσουν την ανεξέλεγκτη διείσδυση των κολοσσών τεχνολογίας με τις πλατφόρμες τους.  Αυτά για τον δαιμόνιο επιχειρηματία πρώην Αμερικανό πρόεδρο είναι «ευκαιρίες».

Εντούτοις και παρ’ όλες τις  νεοφυείς  κοινωνικές πλατφόρμες και τις εφαρμογές livestreaming, η συντριπτική πλειονότητα του δημόσιου διαδικτυακού διαλόγου εξακολουθεί να γίνεται στο Facebook και το Twitter. Όλες αυτές οι νέες εταιρείες βρίσκονται «απέναντι» από τις αποκαλούμενες Big Tech, οπότε κάθε εταιρεία που μπορεί να προκαλέσει «ρωγμή» στο δίπολο αυτό  θα μπορούσε να ανοίξει την αγορά και για όλους τους άλλους.

«Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο», σχολίασε με ανάρτηση του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Gettr, ο ιδρυτής της Τζέισον Μίλερ και πρώην συνεργάτης του Ντόναλντ Τράμπ.

Κρατήστε τη σημείωση που ακολουθεί για το τί συμβαίνει στις ΗΠΑ σχετικά με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, την ελευθερία του λόγου σε συνάρτηση με τις Big Tech.

To MeWe, το οποίο σχεδιάστηκε ως εναλλακτική για την ελευθερία του λόγου «απέναντι» στο Facebook, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο Τραμπ έστησε το Truth Social «απέναντι» στο Twitter , έχει 13 εκατ. «κατεβάσματα» σύμφωνα με το Sensor Tower.  Το Parler έχει 11,3 εκατ. εγκαταστάσεις, το Gettr μετρά 6,7 εκατ. downloads και το Rumble 4,6 εκατ.. Προσέξτε οι αριθμοί δεν αφορούν σε ενεργούς χρήστες, αλλά- επαναλαμβάνουμε- σε εγκαταστάσεις κάθε μιας από τις εφαρμογές και αν μη τί άλλο είναι μια ένδειξη.

Ανταποκρίθηκε στην «πρόκληση»  του αποκλεισμού

Με τον αποκλεισμό που επέβαλαν οι κολοσσοί κοινωνικής δικτύωσης αλλά και άλλοι στον Τράμπ, απλώς τον πίεσαν να μπει στο «παιχνίδι» , κάτι που θα έφερνε σίγουρα αύξηση χρηστών και από αυτό τον «πόλεμο,» ανάμεσα στην ελεύθερη έκφραση και το Twitter, ένας θα έβγαινε νικητής.

Όποια γνώμη κι αν έχει κάποιος για τον Τράμπ κανείς δεν μπορεί να τού αμφισβητήσει ότι μπορεί να  συγκεντρώσει την προσοχή πάνω του αφού υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για αυτά που έχει να πει. Επομένως για μια εκκολαπτόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κάτι τέτοιο είναι ανεκτίμητο.

Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή του Τruth Social στο κατάστημα εφαρμογών της Apple βρίσκεται στην πρώτη θέση παρά τα λειτουργικά προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμη. 

Μένει να φανεί αν το εγχείρημα του Τραμπ καταφέρει να διατηρήσει το ενδιαφέρον της ή εν τέλει καταλήξει ως ανενεργή εφαρμογή σε κινητά, ταμπλέτες, υπολογιστές.

Διαβάστε επίσης

Σασμός – Spoiler: Αδίστακτο το σχέδιο της Καλλιόπης – Νύχτα τρόμου για Αργυρώ, Μαρίνα και γιαγιά Ειρήνη

ERTFLIX: Η Φίνος Φιλμ επιστρέφει με 18 ταινίες στη δημόσια τηλεόραση

Survivor: Ξέσπασε σε κλάματα ο Απόστολος Ρουβάς – Η δημόσια συγγνώμη στον πατέρα του (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:00