search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:48
MENU CLOSE

Τα νέα προγράμματα των καναλιών, «GPS» για τις διαφημίσεις

01.03.2022 10:07
diafimisi_mme_new

«Ποδαρικό» έκανε η διαφήμιση στα κανάλια το 2022. Μοιάζει με «όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό», που λέει και το τραγούδι, όμως είναι πέρα για πέρα πραγματικό.

Και η στιγμή κατά την οποία καταγράφεται αύξηση στην διαφημιστική δαπάνη -σύμφωνα με κύκλους της τηλεοπτικής αγοράς υπολογίζεται σε ποσοστό γύρω στο 16%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα- έχει τη σημασία της, διότι παραδοσιακά, από συστάσεως ιδιωτικής τηλεόρασης, ο πρώτος μήνας του έτους είναι η «χαμηλή περίοδος» των διαφημίσεων καθώς έχει προηγηθεί ο Νοέμβριος και ο «βαρυφορτωμένος» Δεκέμβριος, λόγω εορταστικής περιόδου.

Μια παράμετρος όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Για πρώτη φορά ο Ιανουάριος δεν ήταν για τα κανάλια μήνας επαναλήψεων. Και αυτή η παράμετρος δεν είναι ελάσσονος σημασίας.

Πλήθος προγραμμάτων λανσαρίστηκε μέσα στον πρώτο μήνα του 2022 και λειτούργησε περίπου σαν μπούσουλας και για την διαφημιστική αγορά. Προφανώς για αυτή την τακτική διαφημιστές και διαφημιζόμενοι είχαν ενημερωθεί εγκαίρως. Έκαναν σχεδιασμούς για να διοχετευτούν διαφημιστικά «πακέτα» στην αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι στο πρώτο 10ήμερο Ιανουαρίου 2022 σημειώθηκε αύξηση 5%.

Σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε και ο Φεβρουάριος. Η ανοδική τάση δεν οφειλόταν μόνον στο γεγονός ότι ο δεύτερος μήνας είναι εκείνος των εκπτώσεων, οπότε και δαπανώνται κεφάλαια για διαφήμιση προϊόντων σε μειωμένες τιμές. Είναι και οι νέες τηλεοπτικές παραγωγές που λανσαρίστηκαν τον αμέσως προηγούμενο μήνα με ορίζοντα την ολοκλήρωση της σεζόν. Και δεν είναι λίγες.

Στελέχη σε τμήματα μάρκετινγκ και υποδοχής διαφημίσεων, καναλιών, εκτιμούσαν ότι η αυξητική τάση μπορεί να προσεγγίσει το 20%.

Κύκλοι του τηλεοπτικού και διαφημιστικού χώρου συζητούσαν το προηγούμενο διάστημα ότι η διαφημιστική επένδυση φλερτάρει με το ένα εκατ. ευρώ ημερησίως.

Μένει να φανεί τι αντίκτυπο μπορεί να έχει- αν θα έχει- η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις διαφημιστικές αποδόσεις/ απορροφήσεις. Πάντως και τον Μάρτιο σχεδιάζονται παρουσιάσεις νέων προγραμμάτων στα κανάλια.

Στο μεταξύ η προηγούμενη χρονιά υπολογίζεται ότι έκλεισε διαφημιστικά με άνοδο -επίσης λογικό και αναμενόμενο- με το μέγεθος της πίτας να υπολογίζεται περι τα 330 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ: Αναζητείται νέος ρόλος για τον Κωστή Μαραβέγια – Τι έγινε με την εκπομπή του

Netflix: Τι θα δούμε τον Μάρτιο

Τηλεθέαση Top 10 25-27/2/2022: Διασκέδαση την Παρασκευή, Ουκρανία το Σαββατοκύριακο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:45