search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:59
MENU CLOSE

Γυμναστική: Τέσσερις ασκήσεις ρουτίνας που θα βοηθήσουν την κινητικότητα της πλάτης μας (Photos)

08.03.2022 13:05
askiseis new

Η παρατεταμένη καθιστή στάση και ιδιαίτερα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, καταπονεί σημαντικά τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.  

Στη σημερινή εποχή, οι άνθρωποι από την παιδική ηλικία περνούν «πολλές ώρες» μπροστά σε οθόνες. Αυτό έχει δημιουργήσει έξαρση των επώδυνων συνδρόμων της σπονδυλικής στήλης, που ξεκινούν πλέον από την εφηβική ηλικία.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στάσης που παρατηρούνται είναι οι κυρτοί ώμοι, καθώς και το κεφάλι με την λεκάνη να τείνουν προς τα μπροστά, παίρνοντας αυτή την «τεμπέλικη στάση»  το αποτέλεσμα είναι να οδηγούν σε χρόνιο πόνο στη μέση στον αυχένα αλλά και στα γόνατα!

Ευτυχώς οι μελέτες δείχνουν ότι η ενδυνάμωση των μυών της πλάτης μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης βελτιώνοντας τη στάση σώματος, ας μη ξεχνάμε πως το να δουλεύουμε το πίσω μέρος του σώματος είναι εξίσου σημαντικό με τους μυς του κέντρου, καθώς συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την κίνηση του σώματος.

Καθώς μεγαλώνουμε οι μυς της πλάτης μπορεί να εξασθενήσουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους ενδυναμώνουμε καθημερινά με άσκηση. Οι παρακάτω ασκήσεις επικεντρώνονται σε τρεις ομάδες μυών (εκτείνοντες, καμπτήρες, λοξοί μυς) που είναι απαραίτητοι για την στήριξη και την υγιή λειτουργία της πλάτης.

Πλευρική κάμψη

Ξεκινάμε με πλάγιες κάμψεις για να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο στους σπονδύλους. Στην  άσκηση αυτή μας ενδιαφέρει να νιώσουμε το σώμα μας να ανοίγει (δίνουμε μάκρος από τον ώμο).

Ξεκινάμε με τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης και τα χέρια χαλαρά δίπλα στους γοφούς

Με μια βαθιά εισπνοή σηκώνουμε το δεξί χέρι από το πλάι και το φέρνουμε πάνω από το κεφάλι (σε όλη την διάρκεια το χέρι νιώθουμε να μακραίνει)

Εκπνέουμε και μακραίνουμε προς την αριστερή πλευρά, νιώθοντας τα πλευρά να ανοίγουν.

Μένουμε για λίγο και ερχόμαστε στην αρχική θέση.

Επαναλάβετε την άσκηση για τέσσερις φορές στην κάθε πλευρά

Θέση καρέκλας

Αυτή η θέση είναι εξαιρετική για την ενίσχυση των μυών της μέσης. Μετά από πολλές ώρες στην καρέκλα του γραφείου αυτή η άσκηση θα σας ανακουφίσει. 

Τοποθετούμε τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης, με τα δάχτυλα των ποδιών να κοιτάνε μπροστά

Στέλνουμε τους γοφούς προς τα πίσω, σα να πρόκειται να κάτσουμε σε καρέκλα

Τοποθετούμε τα χέρια στους μηρούς, για αντίσταση, και ανοίγουμε τους ώμους προς τα πίσω (θέλουμε να νιώσουμε το θώρακα τα ανοίγει)

Στη συνέχεια φέρνουμε τα χέρια στο πλάι χωρίς να χαλάσουμε τους ώμους και μένουμε

Εάν θέλουμε να το δυσκολέψουμε σηκώνουμε τα δάχτυλα των ποδιών από το στρώμα

Επαναλαμβάνουμε για οκτώ φορές 

Τραπεζάκι ισορροπίας

Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτούμε με την ισορροπία, όμως κρατώντας καλά ενεργοποιημένους τους κοιλιακούς  όλα θα είναι πιο εύκολα.

Ερχόμαστε σε τετραπωδική θέση με τα χέρια κάτω από τους ώμους και τα πόδια κάτω από τους γοφούς (δημιουργώ ένα τραπεζάκι)

Ενεργοποιούμε τους κοιλιακούς και μακραίνουμε το πίσω πόδι στο ύψος της λεκάνης , ταυτόχρονα μακραίνουμε και το αντίθετο χέρι μπροστά στο ύψος του ώμου

Καθόμαστε για πέντε δευτερόλεπτα και μακραίνουμε αντίθετα

Επιστρέφουμε στην αρχική και επαναλαμβάνουμε  από την άλλη πλευρά

Επαναλάβετε τέσσερις φορές στην κάθε πλευρά.

Η στάση της κόμπρας

Σε αυτή την άσκηση βοηθήστε με τα χέρια σας να μακρύνει ο κορμός, θέλουμε να αποφύγουμε την μεγάλη καμάρα στη μέση.

Ξαπλώνουμε στο πάτωμα με την κοιλιά στο πάτωμα, τα πόδια τεντωμένα στο άνοιγμα της λεκάνης και οι παλάμες κάτω από τους ώμους

Σπρώχνουμε τα χέρια και ανεβάζουμε το στήθος (όπως στη φώτο) προσπαθούμε τα κόκαλα της λεκάνης να μη σηκωθούν από το στρώμα

Μακραίνουμε το σώμα μας προς τα πάνω

Ερχόμαστε στην αρχική θέση

Επαναλάβετε οκτώ φορές

Διαβάστε επίσης

Επίπεδη κοιλιά μετά τα 40; Δείτε τι πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή σας

Πότε θα «καθαρίσουμε» από τον κορωνοϊό;

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Έξι τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:58