search
ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 02:06
MENU CLOSE

Ρωσία: Ο Ντμίτρι Μουράτοφ βγάζει στο σφυρί το Νόμπελ Ειρήνης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

24.03.2022 08:01
mouratof new

Ηχηρό «ράπισμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν αποτελεί η απόφαση του διακεκριμένου δημοσιογράφου Ντμίτρι Μουράτοφ να προσφέρει σε δημοπρασία το Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για να στηρίξει τους πρόσφυγες της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, που έχει ανακηρυχθεί από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ως «η μόνη πραγματικά κριτική εφημερίδα με εθνική επιρροή στη Ρωσία σήμερα», πήρε την απόφαση να βγάλει στο «σφυρί» το περίβλεπτο βραβείο του «στη θέα τραυματισμένων και άρρωστων παιδιών που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία», έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στην οποία εργάζεται.

Ο Μουράτοφ είχε μοιραστεί το 2021 το Νόμπελ Ειρήνης με την Αμερικανίδα συνάδελφό του Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες  «για τις προσπάθειές τους στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διατήρηση της ειρήνης», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής.

Τα έσοδα από την πώληση του μεταλλίου Νόμπελ θα διατεθούν στο Ίδρυμα για τη Βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων, μία ΜΚΟ που παρέχει υποστήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο Μουράτοφ υπογράμμισε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή αιχμαλώτων- κρατούμενων  και παροχή ανθρωπιστικών διαδρόμων, στη δήλωση του, αναφέρει το CNN.

Περισσότεροι από 3,5 εκατ. Ουκρανοί έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (YNHCR).

Ο Ντμιτρι Μουράτοφ είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Novaya Gazeta, το 1993 και από το 1995 είναι αρχισυντάκτης της.

Πέρσι κατά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ η κριτική επιτροπή τόνισε ότι η Novaya Gazeta είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση, από συστάσεως της, περιλαμβάνοντας αναφορές για διαφθορά και δραστηριότητες του ρωσικού στρατού.

Στις αρχές του μήνα και έπειτα από τον ρωσικό Τυποκτόνο νόμο με τον οποίο ποινικοποιήθηκε κάθε αναφορά για «ρωσική εισβολή», η Novaya Gazeta αναγκάστηκε, όπως έκανε γνωστό, να «κατεβάσει» άρθρα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την ιστοσελίδα της.

Διαβάστε επίσης

Ενημερωτικός ο Easy Fm

Οι ΗΠΑ έπαθαν Eurovision

«Βόμβα» στον Σασμό: Έτσι αθωώνεται ο Αστέρης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 02:05