search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:23
MENU CLOSE

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Η σοκαριστική θεωρία Έλληνα παιδιάτρου στη Βρετανία για τα αυξανόμενα κρούσματα

26.04.2022 16:34
Covid-19 kids_new

Μια θεωρία που προκαλεί σοκ, αναπτύσσει ο Έλληνας γιατρός Τάσος Γραμματικόπουλος, μιλώντας στο Skynews για τα αίτια της ξαφνικής εμφάνισης ηπατίτιδας σε παιδιά, που έχει αναστατώσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο Τάσος Γραμματικόπουλος, ένας από τους κορυφαίους παιδιάτρους με εξειδίκευση σε προβλήματα ήπατος στη Βρετανία, λέει ότι μελετάται το ενδεχόμενο πίσω από τα πολλά κρούσματα ηπατίτιδας να βρίσκεται η κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Δηλαδή μία από τις συνέπειες των lockdowns, να είναι και αυτή η έξαρση της ηπατίτιδας στα παιδιά. 

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ερευνούν τα αίτια από την ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων ηπατίτιδας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν σαφείς απαντήσεις. Ερευνώνται διάφορες υποθέσεις και μία από αυτές είναι η εξήγηση που δίνει ο Τάσος Γραμματικόπουλος στο Skynews.

Ο Έλληνας παιδίατρος, που εργάζεται στο νοσοκομείο του Kings College δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόσφατο lockdown και η πανδημία πιθανώς έχουν παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή (την έξαρση της ηπατίτιδας) γιατί τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί σε κοινά παθογόνα, σε κοινές λοιμώξεις, όπως θα είχαν εκτεθεί αν βρίσκονταν στην κοινότητα. Γι αυτό νομίζω ότι πιθανώς αυτό παίζει κάποιο ρόλο. Αλλά επίσης υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες τους οποίους εξετάζουμε πολύ προσεκτικά, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στην χώρα, προσπαθώντας να εξακριβώσουμε τι συμβαίνει».

credit SkyNews

Πάντως το κλειδί μπορεί να βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση: ένα παγκόσμιο lockdown που ακολουθείται από μία αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά.

Στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί 114 κρούσματα από την στιγμή που εξακριβώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Σκωτία, πριν από τέσσερις εβδομάδες. Το 77% αυτών των παιδιών βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό. Αυτός είναι ο ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης. Όμως όταν ο ιος προσβάλλει ένα εξασθενημένο ή υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα.

Μιαν άλλη υπόθεση είναι ότι ο αδενοϊός μπορεί να έχει μεταλλαχθεί.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να προσέχουν την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως:

-σκουρόχρωμα ούρα

-φαγούρα στο δέρμα

-μυϊκοί πόνοι

-απώλεια όρεξης

-υψηλός πυρετός

-γενική αδιαθεσία

-αίσθηση κούρασης

-κίτρινο χρώμα στα μάτια

Σύμφωνα με τους παιδίατρους η καλή υγιεινή των χεριών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή μολύνσεων που οδηγούν στην ηπατίτιδα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 4.727 νέα κρούσματα – 41 νεκροί και 267 διασωληνωμένοι

Καρδιακή ανεπάρκεια: Προσοχή στο «ύποπτο» σύμπτωμα στα πόδια

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Ποιο σύμπτωμα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς – Νεότερα δεδομένα και πιθανά αίτια (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:19