search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 06:57
MENU CLOSE

Η ανάσα Μητσοτάκη και η υποδοχή από το κόμμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2230
19/05/2022
21.05.2022 06:00
mitsotakis-usa-23-new

Την ανάσα που χρειάζονταν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να βγουν από την ατέρμονη πολιτική περιδίνηση στην οποία βρίσκονται όλο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στην ενέργεια και την ακρίβεια, πιστεύουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι πήρε με το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιστεύουν δηλαδή ότι η εντυπωσιακή υποδοχή που έγινε στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Λευκό Οίκο του έδωσε και πάλι τη λάμψη, το «λούστρο» που χρειαζόταν για να επανέλθει δυναμικά στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης, περιγράφοντας στην πραγματικότητα τα προβλήματα που έχει η χώρα μας με τη γειτονική Τουρκία, κατάφερε να κατευνάσει τις ενστάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός του για τη στάση που κρατάει στα εθνικά θέματα.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν άλλωστε ξεκάθαρος στο πρόσφατο συνέδριο όταν μιλούσε για την πατριωτική παράταξη εκφράζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της Ν.Δ.

Οι αντιρρήσεις

Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες των συνεργατών του πρωθυπουργού ότι τα τσιφτετέλια και ο συρτός που χόρεψαν Έλληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα άλλαζαν το κλίμα συνολικά, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν ότι ο Μητσοτάκης έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να βάλει τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας με τους γείτονες συγκεκριμένα και με ονοματεπώνυμο.

Όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι μόνο περιέγραψε τις καταστάσεις χωρίς να ονοματίσει τη γειτονική μας χώρα δείχνει ότι για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει φοβική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ωστόσο ότι η επίσκεψη όχι μόνο πέτυχε, αλλά κατάφερε να ξαναβάλει την Ελλάδα και πάλι στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο διεθνές περιβάλλον. Επιμένουν μάλιστα ότι η ομιλία του στο Κογκρέσο κατάφερε να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. ότι ο πρωθυπουργός είναι ένας δυνατός παίκτης στο διεθνές γίγνεσθαι.

Το συνδέουν μάλιστα και με την αυτοδυναμία της Ν.Δ., καθώς, όπως λένε, η παρουσία του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο συσπείρωσε και τους πιο επιφυλακτικούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

Ξανά – μανά αυτοδυναμία

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός επανέφερε τον στόχο αυτόν στο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ. με το επιχείρημα πως η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται τελικά με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού, η οποία υπηρετείται καλύτερα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Μάλιστα, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι παραταξιακός στόχος αλλά προκύπτει πλέον ως «αντικειμενική αναγκαιότητα».

Παράλληλα, ο Μητσοτάκης έχει αλλάξει τακτική σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ Νίκο Ανδρουλάκη. Ο στόχος είναι διπλός:

● Αφενός ο πρωθυπουργός «επιλέγει», όπως φαίνεται, ως αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ούτως ή άλλως έχει ήδη δηλώσει πως και το κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

● Αφετέρου οι μετρήσεις που έγιναν από τον Δεκέμβριο και μετά έδειξαν πως το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη «κόβει» ψήφους και από τη Ν.Δ.

Εκκρεμότητα οι κάλπες

Ο πρωθυπουργός πάντως, παρά τα όσα λέει δημοσίως, φαίνεται ότι δεν έχει καταλήξει στον χρόνο των εκλογών.

Την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, παρότι είπε και εκεί πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, έθεσε ταυτόχρονα τα κομματικά στελέχη σε εκλογικό συναγερμό, καθώς τα κάλεσε να εντείνουν την επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και να μιλήσουν για το κυβερνητικό έργο τα τρία αυτά χρόνια.

Ακόμα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι η ομιλία του είχε προεκλογική χροιά, αφού στην πραγματικότητα έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του λέγοντας ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τόσες επάλληλες κρίσεις.

Όλα τα σενάρια λοιπόν για τον χρόνο των εκλογών είναι ανοικτά και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να έχει έναν κομματικό μηχανισμό «έτοιμο» στις αρχές του φθινοπώρου.

Μετά την επιστροφή μάλιστα από τις ΗΠΑ θα αρχίσει περιοδείες, με πρώτο σταθμό τον Βόλο. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυριαρχία Τσίπρα και οι στόχοι της επόμενης μέρας

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα

Μου-Λου, δηλαδή μαρξιστής – λιμπιντιστής – Με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 06:56