search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 09:53
MENU CLOSE

Πετρέλαιο: Με «πτήση» στα 120 δολ. τρομοκρατεί τις αγορές – Φόβοι για νέο ράλι στα καύσιμα

26.05.2022 21:08
oil-drilling_new

Η προοπτική του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί λόγω και της αύξησης των μετακινήσεων που παρατηρούνται παγκοσμίως τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε νέα ρεκόρ.

Έτσι σε υψηλά σχεδόν δύο μηνών, μπαίνουν σε τροχιά για τα 120 δολάρια καθώς εντείνονται και οι φόβοι για περαιτέρω συμπίεση της προσφοράς.

Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Ιουλίου κινείται με άνοδο 3,05% ή 3,48 δολαρίων και βλέπει την τιμή του να διαμορφώνεται στα 117,52 δολ. το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύεται ακόμα παραπάνω κατά 3,8% ή 4,24 δολ. με την τιμή του στα 114,57 δολ. το βαρέλι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του Brent κινείται ανοδικά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση και οδεύει για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 25 Μαρτίου, ενώ αντίστοιχα το WTI βρίσκεται σε πορεία για υψηλό από τις 23 Μαρτίου.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν  ότι οι τιμές θα κινηθούν ακόμα πιο έντονα ανοδικά όταν υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στο αργό της Ρωσίας.

Ωστόσο, ακόμα και χωρίς την επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο, πλέον είναι διαθέσιμες στην αγορά πολύ μικρές ποσότητες ρωσικού πετρελαίου καθώς οι περισσότεροι αγοραστές και εμπορικοί οίκοι αποφεύγουν τα αποθέματα της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο OPEC+ που συνεδριάζει στις 2 Ιουνίου αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική μικρής αύξησης της παραγωγής που αποφάσισε πέρισυ, αυξάνοντας το στόχο του κατά μόλις 423 χιλ. βαρέλι την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού που μίλησαν στο Reuters.

Παράλληλα, οι τιμές βρίσκουν υποστήριξη και από άλλους παράγοντες, όπως το γεγονός ότι έπειτα από δύο μήνες lockdown η Σαγκάη ετοιμάζεται να άρει τους περιορισμούς, ενώ η κορύφωση της οδηγικής σεζόν στις ΗΠΑ ξεκινά με το Σαββατοκύριακο του Memorial Day, επισημαίνει ο Sugandha Sachdeva, αντιπρόεδρος Religare Broking.

Διαβάστε επίσης:

Μετρό: Τα ψώνια του σούπερ μάρκετ θα μπορούν να κάνουν μέσα στους σταθμούς οι επιβάτες της Γραμμής 4

Προϋπολογισμός: Αυξημένα φορολογικά έσοδα – Βουτιά στην κατανάλωση καυσίμων

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς λειτουργεί – Θα καταγράφει ωράριο, υπερωρίες, βάρδιες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 09:53