search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:42
MENU CLOSE

Mansour Bahrami: Το παχύ μουστάκι του Ρολάν Γκαρός

27.05.2022 06:00
mansour_bahrami_new

Το τένις είναι ένα άθλημα συνυφασμένο με την αριστοκρατία. Άρχισε στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας παιζόταν ένα παρεμφερές παιχνίδι από τον 13ο αιώνα, ενώ επί Λουδοβίκου 16ου, δηλαδή μέχρι το 1789, παιζόταν ένας «άμεσος» πρόγονος του τένις, το λεγόμενο «jeu de paume», το οποίο αρχικά παιζόταν με γυμνά χέρια, ύστερα με δερμάτινα γάντια, αργότερα με ένα ξύλινο πλατύ αντικείμενο (battoir), και από το 1505 κι ύστερα με μια κοντή ρακέτα που απέκτησε ένα δικτύωμα από νήμα κάνναβης.

Η αστική τάξη γνωρίστηκε με το άθλημα κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Μάλιστα στο κλειστό γήπεδο του jeu de paume, του παλατιού, συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι της πολυπληθέστατης «Τρίτης Τάξης» δηλαδή οι μικροαστοί βιοτέχνες, οι αστοί έμποροι και επιστήμονες και οι μεγαλοκτηματίες παραγωγοί, και πήραν ιερό όρκο που έμεινε στην ιστορία ως «Serment du Jeu de Paume», να μην επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους αν ο βασιλιάς της Γαλλίας δεν ερχόταν σε συνεννόηση μαζί τους για τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων και τη σύννομη διαχείριση των οικονομικών της χώρας.

Το παιχνίδι εγκαταλείφθηκε λόγω της Επανάστασης, και αργότερα επανήλθε, ως τένις πλέον, από τους Άγγλους ευγενείς και μεγαλοαστούς που έκαναν τις διακοπές τους στην Κυανή Ακτή, στη Νότια Γαλλία.

Αναδεικνύει προσωπικότητες

Το τένις είναι ένα μοναχικό άθλημα και πάντα μέσα από τα γήπεδά του αναδεικνύονταν κάποιες δυνατές αθλητικές προσωπικότητες. Από τον άσσο των αιθέρων και ένθερμο παίκτη του τένις Ρολάν Γκαρός (1888-1918), ως τη «θεά» του τένις Σουζάν Λενγκλέν (1899-1938), και από τον πρωταθλητή του τένις Ρενέ Λακόστ (1904-1996) με τα ομώνυμα μπλουζάκια με σήμα το «κροκοδειλάκι», έως τον Άγγλο θριαμβευτή του Ουίμπλεντον, Φρεντ Πέρι (1909-1995) που αργότερα λάνσαρε τα μπλουζάκια με σήμα το «στεφάνι δάφνης», μέχρι τον «παγωμένο Σουηδό» Μπιόρν Μπόργκ που κατέκτησε όλα τα τρόπαια τη δεκαετία του 1970 πριν κάνει τη δική του σειρά αθλητικών σε συνεργασία με την εταιρεία Fila, η ιστορία του τένις είναι μια ιστορία ανθρώπων που αφιερώθηκαν και στερήθηκαν και μόχθησαν προκειμένου να κατακτήσουν την κορυφή του σπορ που τόσο αγαπούσαν.

Τον τελευταίο καιρό, κάποια εταιρεία αθλητικών ρούχων με σήμα ένα «μουστάκι» ήλθε να μας αποκαλύψει άλλη μια ανθρώπινη ιστορία του τένις. Την ιστορία του Ιρανού, Μανσούρ Μπαχράμι.

Ο Μανσούρ Μπαχράμι γεννήθηκε στο Ιράν, το 1956. Όταν ήταν μικρός βρήκε μια παλιά χαλασμένη ρακέτα και την επιδιόρθωσε μόνος του. Ήθελε να παίξει τένις, αλλά στο Ιράν του Σάχη της Περσίας, ο Μανσούρ απαγορευόταν να γίνει μέλος στη λέσχη αντισφαίρισης και να παίξει τένις, γιατί το σπορ αυτό προοριζόταν μόνο για την ελίτ της χώρας. Ένα μεσημέρι τόλμησε και μπήκε στο άδειο -λόγω ζέστης- γήπεδο κι αντάλλαξε κάποιες μπαλιές με κάποιο παιδί που ανήκε στη λέσχη. Τότε εμφανίστηκε ένας αλλόφρων άντρας της ασφάλειας και του έσπασε τη ρακέτα στα δύο. Αυτό ήταν ένα τραυματικό γεγονός για τον μικρό Μανσούρ.

Παρόλα αυτά, άρχισε να παίζει τένις από μικρός, και σε ηλικία 16 ετών είχε προκριθεί στην ιρανική ομάδα τένις που θα εκπροσωπούσε τη χώρα στο Davis Cup. Το 1979, η Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση ανέτρεψε το κοσμικό καθεστώς του Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλεβί, και οι μουλάδες της επανάστασης θεώρησαν το τένις «καπιταλιστικό και ελιτίστικο σπορ» και το απαγόρευσαν. Ο Μανσούρ Μαχράμι, τα επόμενα τρία χρόνια άρχισε να παίζει «τάβλι» σε διάφορα ανεπίσημα τουρνουά, και στο τέλος απελπισμένος πήρε τις μικρές του οικονομίες κι έφυγε για τη Γαλλία. Ο Μανσούρ έφτασε στη Νίκαια με 8.000 γαλλικά φράγκα, τα οποία έχασε στο καζίνο προσπαθώντας να τα πολλαπλασιάσει.

Με τα πολλά ο Μανσούρ έφτασε στο Παρίσι, και άρχισε να συχνάζει στα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός, ψάχνοντας τον τρόπο να ξαναμπεί στον κόσμο του τένις, και κάποια δουλειά που θα του επέτρεπε να επιβιώσει. Κοιμόταν στους πάγκους του γηπέδου, έκανε θελήματα, και στο τέλος κατόρθωσε να πιάσει ξανά τη ρακέτα. Επειδή όμως είχαν περάσει τα πρώτα χρόνια της νεότητας, και δεν μπορούσε να έχει τύχη στα μονά παιχνίδια που είναι πολύ ανταγωνιστικά, ο Μανσούρ άρχισε να ασχολείται με τα διπλά παιχνίδια του τένις. Ήταν ήδη 33 ετών, όταν το 1989, έφτασε στον τελικό του διπλού ανδρών στο Ρολάν Γκαρός. Ο Μανσούρ Μπαχράμι και ο Ερίκ Βινογκράτσκι αντιμετώπισαν την ομάδα των Πάτρικ Μακενρό και Τζιμ Γκραμπ, και έχασαν.

Το 1997, ο Μανσούρ Μπαχράμι πρωτοστάτησε στη δημιουργία του «Trophy of Legends», όπου συναντιούνται και παίζουν τένις όλοι οι θρυλικοί παίκτες του παρελθόντος, δημιουργώντας μια χαλαρή όμορφη ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Στον τομέα αυτό ο Μπαχράμι αρίστευσε. Ξέροντας πολύ τένις, διαμόρφωσε ένα μοναδικό στυλ παιχνιδιού που στηρίζεται στο χιούμορ του βετεράνου παίκτη.

Ο Μανσούρ, κάνει ολόκληρο σόου με ψεύτικα σερβίς, ανάποδα καρφώματα, μπαλιές πίσω από την πλάτη του, μπαλιές ανάμεσα στα πόδια του, παίζει ολόκληρα ράλι ξαπλωμένος στο τερέν, κάνοντας το κοινό να διασκεδάζει με ένα μοναδικό τρόπο.

Όπου παίζει ο παλαίμαχος πλέον Μανσούρ, σε όλο τον πλανήτη, τα γήπεδα γεμίζουν, και στο τέλος οι φίλαθλοι τον αποθεώνουν για τη ζωντάνια και την ευρηματικότητά του στο παιχνίδι.

  

Με σήμα το «μουστάκι»

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησε και μια σειρά αθλητικών ειδών, που ονομάζεται «Μansour by Sam» και έχει σήμα το «μουστάκι». Τη σειρά αυτή των ρούχων την έβγαλε ο γιος του Μανσούρ, Σαμ Μπαχράμι. Ο Σαμ, μεγάλωσε κι αυτός μέσα στα γήπεδα, έκανε σπάρινγκ με τον Τζίμι Κόνορς και τον Μπιορν Μποργκ, είναι φίλος με τον Τζον Μάκενρο, γνωρίζει τα παιδιά των άλλων κορυφαίων τενιστών, και ξέρει καλά ότι με τόσα χρήματα που πέφτουν στο τένις, το θέαμα αρχίζει να οπισθοχωρεί απέναντι στην οικονομία των κινήσεων και την αποτελεσματικότητα.

Έτσι, ο Μανσούρ μπορεί να μην έγινε ποτέ πρωταθλητής στα κορτ του τένις, αλλά έγινε πρωταθλητής στις καρδιές όλων όσοι αγαπούν αυτό το άθλημα, κάνοντας τον κόσμο να ψυχαγωγείται και να αισιοδοξεί. Όταν το 2003 επέστρεψε στο Ιράν και πήγε να δείξει στο γιο του το γήπεδο που άρχισε να παίζει, ένας ηλικιωμένος άντρας ήλθε παρακαλώντας και γονάτισε μπροστά του ζητώντας του συγνώμη. Ήταν εκείνος που κάποτε του είχε σπάσει τη ρακέτα.

Η περίπτωση του Μανσούρ Μπαχράμι, είναι μοναδική για τον κόσμο του τένις. Ο άνθρωπος με το παχύ μουστάκι, περιπλανήθηκε αρκετά μέχρι να βρει τη θέση του στο σύμπαν του τένις.

Σημείωση: οι μπλούζες με το «μουστάκι» έχουν πολύ πλάκα, και πωλούνται μόνον διαδικτυακά.

Διαβάστε επίσης:

Bentley: Ο «βασιλιάς» από το Μάντσεστερ γίνεται ηλεκτρικός (Photos/Videos)

Χωρίς δραμαμίνες θα είναι τα αυτόνομα οχήματα στο μέλλον

Diana Krall: Η ιέρεια της μοντέρνας Jazz στην Αθήνα (Videos)

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:42