search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 17:31
MENU CLOSE

Το φόντο της προαποφασισμένης παραίτησης του Γιώργου Γαμπρίτσου από την ΕΡΤ

27.05.2022 15:07
gampritsos_new

Μόνον κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσου από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.

Ήταν μια κίνηση προαποφασισμένη από καιρό, κάτι που και ο ίδιος αναφέρει στο αποχαιρετιστήριο κείμενο προς τους εργαζόμενους της εταιρείας- τους οποίους ευχαριστεί-, που απεστάλη με μήνυμα εσωτερικής κυκλοφορίας.

Είχε μάλιστα ενημερώσει για την απόφαση του να αποχωρήσει και την πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον, της ΕΡΤ. Ωστόσο θα παραμείνει για ένα διάστημα ώστε να υπάρξει διάδοχη κατάσταση και ομαλή μετάβαση, τονίζει.

Λέγεται ότι υπάρχει ήδη ένας υποψήφιος με πρότερη εμπειρία, λόγω θητείας στην ΕΡΤ κατ’ επανάληψη, όμως πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (ανοιχτός διαγωνισμός).

Αλήθεια μεν, μισή δε

Ο Γαμπρίτσος έμεινε (ή άντεξε; ) στο κομβικό πόστο του διευθύνοντος συμβούλου για σχεδόν τρία χρόνια αν και η θητεία είναι πενταετούς διάρκειας. Ανέλαβε καθήκοντα μέσα Σεπτεμβρίου του 2019.

Από το περιβάλλον του Ραδιομεγάρου υποστηρίζεται ότι όλα ήταν «αγγελικά πλασμένα», ότι υπήρχε κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας και ότι, πράγματι, η αποχώρηση του Γιώργου Γαμπρίτσου εδράζεται σε «καθαρά προσωπικούς λόγους».

«Αυτή είναι κατά το ήμισυ η αλήθεια», λένε εκείνοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Επιβεβαιώνουν ότι ο, μέχρι πριν από λίγες ώρες, διευθύνων της ΕΡΤ είχε σοβαρούς προσωπικούς λόγους.

Η άλλη μισή αλήθεια, κατά τους παρατηρητές του ΕΡΤικού οικοσυστήματος, είναι ότι σχεδόν από την αρχή ανάληψης καθηκόντων ο ουρανός στον τέταρτο όροφο του Ραδιομεγάρου δεν ήταν ανέφελος.

Υποστηρίζεται ότι υπήρχε διάσταση απόψεων σε σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούσαν ή επηρέαζαν την χάραξη της κεντρικής πολιτικής του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ορισμένα από τα οποία είχαν να κάνουν με επιλογές προσώπων σε ρυθμιστικές θέσεις στο οργανόγραμμα της εταιρείας.

Κύκλοι της ΕΡΤ υποστηρίζουν ότι ζήτημα και συγκρουσιακές συνθήκες σε επιλογές προσώπων σε επίπεδο διοίκησης δεν υπήρξαν πότε και προς επίρρωση του ισχυρισμού τους επισήμαναν ότι τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, πριν από  ταξίδι που πραγματοποίησε ο Γιώργος Γαμπρίτσος στις ΗΠΑ, είχε ανανεώσει τις θητείες όλων των γενικών διευθυντών της εταιρείας.

Κίνηση αυτοσυντήρησης

Άλλη «ανάγνωση» κάνουν οι ΕΡΤικοί παρατηρητές. Θεωρούν ότι, καθώς η απόφαση παραίτησης ήταν ειλημμένη από καιρό, με την ανανέωση θητείας επιτελικών στελεχών ο Γιώργος Γαμπρίτσος «ένιψε τας χείρας» του, καθώς διαβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν ιδιαίτερες συνθήκες στο εσωτερικό του Ραδιομεγάρου που συνδέονται με την πολιτική επικαιρότητα και τις εξελίξεις και ότι, ως χαμηλών τόνων άνθρωπος, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος έχει διαφορετική φιλοσοφία γι’ αυτό και επέλεξε την έξοδο.

Όλα τέλεια, αλλά…

Στο σημείωμα του ο Γιώργος Γαμπρίτσος αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αγαπητοί συνάδελφοι εχθές ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο για την απόφασή μου να αποχωρήσω από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.

Είχε προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για την απόφασή μου προκειμένου να υπάρξει εύλογος χρόνος για την εξεύρεση αντικαταστάτη μου.

Θα παραμείνω στη θέση μου τις προσεχείς λίγες εβδομάδες για να υπάρξει εύλογος χρόνος για να υπάρξει ομαλή διαδοχή. Το έργο μας συνεχίζεται.

Πρόκειται για μια προσωπική επιλογή η οποία συμπίπτει με την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής σεζόν και ενός κύκλου δημιουργικής προσπάθειας και προσφοράς στη δημόσια ραδιοτηλεόραση κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Είμαι υπερήφανος για το σημαντικό έργο που μαζί πετύχαμε σε όλους τους τομείς: στο πρόγραμμα, στην ενημέρωση, στην τεχνολογία, στις υποδομές, στη διοικητική δομή, στην εξωστρέφεια, στην επικοινωνία, στην ίδια την κουλτούρα της ΕΡΤ.

Αυτό οφείλεται στο όραμα μας για τη διαμόρφωση μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που αξίζει και δικαιούται ο κάθε πολίτης της χώρας μας και το οποίο υλοποιήθηκε μέσα από το μελετημένο προγραμματισμό, ομαδική δουλειά, την εξαιρετική συνεργασία με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ, την εκλεκτή ομάδα διοίκησης, τους εξωτερικούς μας συνεργάτες και βεβαίως χάρις σε όλους εσάς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που με τη σκληρή δουλειά και την εμπιστοσύνη σας συντελέσατε στην υλοποίησή του.

Ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στο έργο μας.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ευκαιρία που είχα να συμβάλω στον μετασχηματισμό και στην αναβάθμιση της ΕΡΤ σε έναν σύγχρονο, ψηφιακό, ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Ήταν μια άκρως δημιουργική περίοδος με έργο και αποτελέσματα που αναγνωρίζονται πλέον από το κοινό και τα οποία θα έχω την ευκαιρία να αποτιμήσω.

Τέλος εύχομαι και ελπίζω η συμβολή μου στην αναζωογόνηση της ΕΡΤ να εδραιωθεί και να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο».

Προσωπικοί οι λόγοι παραίτησης και την πρώτη φορά

Ήταν η δεύτερη θητεία του Γαμπρίτσου στην ΕΡΤ και με  μεγαλύτερη διάρκεια από την προηγούμενη.

Το 2010 επι διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και με την ΕΡΤ- για πρώτη φορά στα χρονικά του Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού – οργανικά υπάχθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργό τότε τον Παύλο Γερουλάνο, ο Γιώργος Γαμπρίτσος βρέθηκε στο «τιμόνι» της ΕΡΤ ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (αργότερα με νόμο ΠΑΣΟΚ και για λόγους ελέγχου και διαφάνειας και για μην υπάρχει συγκέντρωση ισχύος σε ένα πρόσωπο, έγινε διαχωρισμός τίτλων και καθηκόντων).

Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα, παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, όπως είχε υποστηρίξει και τότε. Εκείνη η θητεία του  είχε συμπέσει με την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο και την Ελλάδα να μπαίνει στη δίνη της κρίσης και οι τότε συνθήκες δεν του επέτρεψαν, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, να ολοκληρώσει το σχέδιό του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 17:21