search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:44
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο επιθυμεί την επίσκεψη Μακρόν προτού ολοκληρωθεί η γαλλική προεδρία της ΕΕ

31.05.2022 23:45
MACRON-NEW

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα ευχήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν — ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου — να επισκεφθεί το Κίεβο πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ στις 30 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Μακρόν είναι πάντα «ευπρόσδεκτος» και συμπλήρωσε: «Θα ήταν καλό να έρθει ο κ. Μακρόν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και το καλύτερο να έρθει με περισσότερες παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και ακολούθως το Κίεβο στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη του πολέμου. Είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών της ΕΕ που έχει τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχουν επισκεφθεί το Κίεβο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Γαλλία ασκεί την προεδρία της ΕΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσεις επανειλημμένως ότι θα ταξιδέψει στο Κίεβο «εν ευθέτω χρόνω». «Εν καιρώ, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα κάνω αυτό το ταξίδι», είπε ξανά το βράδυ της Τρίτης.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά ταξίδεψε την Δευτέρα στην ουκρανική πρωτεύουσα και ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στο Κίεβο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Σχολιάζοντας δήλωση του Μακρόν στις 9 Μάϊου ότι η ειρήνη δεν θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στον «εξευτελισμό της Ρωσίας», ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αυτή η πτυχή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη», επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο ζητά την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Η ανταλλαγή τεθωρακισμένων με την Ελλάδα της επιτρέπει να κρατήσει αποστάσεις από τη σύγκρουση, λένε τα ρωσικά ΜΜΕ

Η Άγκυρα ακύρωσε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα (Video)

Τουρκία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στην επέτειο των διαδηλώσεων «Γκεζί» κατά του Ερντογάν (Videos/ Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33