search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:19
MENU CLOSE

Κώστας Καραμανλής: Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη (Photos/Video)

01.06.2022 19:26
karamanlis-new

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες είχε η σπάνια ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εν μέσω μιας κρίσιμης παγκόσμια αλλά και εθνικά συγκυρίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα κατά όσων, στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει «να τα βρει» με την Τουρκία.

Μόνη διαφορά με την Τουρκία η ΑΟΖ

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμένει στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, και να είναι πρόθυμη να προσφύγει το Διεθνές Δικαστήριο για «την μόνη πραγματική διαφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

Υπογράμμισε επίσης ότι: «Βεβαίως είναι αδιανόητη διαπραγμάτευση ή παραπομπή περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών που απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε με σαφήνεια ότι: «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων».

Bολές για τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου

«Κατά καιρούς, έτσι και πρόσφατα, εγείρεται συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης. Σύμφωνα με το αφήγημα, ο από κοινού προσπορισμός οφέλους από τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν ισχυρό κίνητρο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να οδηγηθούμε σε μια επ’ αμοιβαία ωφελεία διευθέτηση. Παραβλέπει όμως το αφήγημα αυτό δύο ουσιωδέστατους παράγοντες. Πρώτον, ότι συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και, δεύτερον, διότι στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου είναι το βασικό κίνητρο της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ενώ, αντιθέτως, η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί ”Γαλάζιας Πατρίδας” καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελός της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της», τονίζει ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επιπλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία διατυπώνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης επέκτασης του, τον κίνδυνο ενός νέου και ακόμη χειρότερου ψυχρού πολέμου, αλλά και τον κίνδυνο της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, με τις κοινωνικές συνέπειες που έχει. 

 Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας απόψε στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών», καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, στην αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου, και στην σταθεροποίηση της κατάστασης.

Ζοφερές οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου 

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία και τις χαρακτήρισε «ζοφερές», αλλά είπε ότι είναι χειρότερες οι προβλέψεις σε περίπτωση μακράς διάρκειας του πολέμου.

Το σοκ όμως στον ενεργειακό τομέα, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις τιμές, στην παραγωγή και το εμπόριο, προμηνύει δύσκολες μέρες, είπε, και εκτίμησε ότι πιθανή επισιτιστική κρίση σε περιοχές του πλανήτη, θα επιφέρει πολιτική αστάθεια και αυξημένες μεταναστευτικές ροές, και αναφέρθηκε στην Αίγυπτο, η οποία εξαρτάται κατά 90% από το σιτάρι της Ουκρανίας.

Σημείωσε επίσης, ότι η προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κοινωνίες που πλήττονται, κυρίως τις ευρωπαϊκές.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην σύγχρονη κατανομή του πλούτου, η οποία όπως είπε, περιορίζεται διαρκώς σε λιγότερα χέρια «και εξωθούνται στο περιθώριο ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στα αστικά-μικροαστικά στρώματα».

«Υγιής όμως δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή. Προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο, είναι όνειρο θερινής νυκτός», τόνισε ο κ. Καραμανλής. 

«Αν σ’ αυτό προστεθούν τα ήδη εξαπλούμενα φαινόμενα του ανεξέλεγκτου λαϊκισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αυθαίρετος αποκλεισμός της αντίθετης άποψης, η υπερσυσσώρευση ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια, η κατάσταση επιδεινώνεται κατά πολύ. Μπορεί όλα αυτά να μην επηρεάζουν άμεσα την έκβαση του πολέμου, πρέπει όμως να προβληματίζουν σοβαρά για το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ζωής που εκκολάπτεται στο, όχι τόσο μακρινό, μέλλον» προσέθεσε ο κ.Καραμανλής.

Πρωταγωνιστής πρέπει να είναι η Ευρώπη

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, γιατί όπως είπε, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ΗΠΑ έχουν εξ ίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, στην αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου, στην σταθεροποίηση της κατάστασης, εκτιμώντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ είναι ένα σημείο εκκίνησης.

Ιδιαίτερη προσοχή για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη χρειάζονται τα Βαλκάνια, όπου σήμερα η Βοσνία Ερζεγοβίνη, με το περίπλοκο και δυσλειτουργικό καθεστώς που την διέπει, αλλά και το Κόσοβο, είναι οι κυριότερες εστίες ανησυχίας. «Η διαιώνιση του Ουκρανικού, μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων, συγκρούσεων ακόμα και αλλαγής συνόρων» είπε.

Κατά τον κ. Καραμανλή όλα αυτά πρέπει η ΕΕ να τα προλάβει, στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα, καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος του οποιουδήποτε τυχοδιωκτισμού και εξασφαλίζοντας την προοπτική ένταξης στα κράτη της περιοχής, υπό τον όρο βεβαίως του απόλυτου σεβασμού των συνθηκών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις, με σαφές μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες για συνεργασία, ανάπτυξη, εξομάλυνση των όποιων διαφορών, και βέβαια στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. «Κομμένοι όμως με το μαχαίρι οι αλυτρωτισμοί και οι βαλκανικής κοπής κουτοπονηριές!» είπε.

Ο κ. Καραμανλής καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε «παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα. Απερίφραστα και καθαρά».

 Για την Ελλάδα, υπάρχει ένας ακόμα θεμελιώδης λόγος καταδίκης, διότι η Ελλάδα αντιτίθεται εξ ορισμού σε οποιαδήποτε εκδοχή αναθεωρητισμού και ανατροπής του status quo, και γειτνιάζει με χώρα που, και αναθεωρητικές επιδιώξεις έχει, και με προσφυγή στην βία απειλεί, αλλά και με παράνομη εισβολή και κατοχή σε βάρος της Κύπρου βαρύνεται.

 «Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κύπρο, δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων. Ενώ δηλαδή, και ορθώς, καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται παντοιοτρόπως ο αμυνόμενος, το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου αποσιωπάται απολύτως. Ακόμα χειρότερα, καταβάλλονται διαχρονικά προσπάθειες να γίνουν αποδεκτές λύσεις, που θέτουν σε ίση μοίρα θύτη και θύμα, αναιρούν ακόμα και την υφιστάμενη κρατική οντότητα της Κύπρου, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής και εποίκισης και θα έθεταν σε τροχιά δορυφοροποίησης την Κύπρο προς την Τουρκία και μάλιστα σε πλήρη αναντιστοιχία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε ο κ. Καραμανλής.

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής αμφισβήτησε κατά πόσον οι ΗΠΑ θέλουν όντως τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αφού δεν υφίστανται τις συνέπειές του στον ίδιο βαθμό. Και εκτίμησε ότι είναι η ΕΕ εκείνη που – παρά τις γνωστές αδυναμίες της – θα πρέπει να παρέμβει για την ειρήνευση. Κάρφωσε όμως και τους εταίρους για αναντιστοιχία στη στάση τους, καθώς όπως υπενθύμισε καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αποσιωπούν το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου

Διαβάστε επίσης:

Τομεάρχες Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών για τα τεθωρακισμένα

Οικονόμου για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία: Υπήρχε περίπτωση να μείνει κρυφή; (Videos)

Ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ: Δυσαρέσκεια του Ιράν για την «ανάρμοστη ανάμιξη» Γαλλίας – Γερμανίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:19