search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:30
MENU CLOSE

Ένταση μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών: Πάρτε πίσω το casus belli του είπαν όταν ζήτησε αποστρατικοποίηση των νησιών

14.06.2022 15:20
Xoyloysi Akar43-new

Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Σφοδρή αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών

Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης, του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».

Στη συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι βουλευτές Θεοδώρα ΤζάκρηΜανούσος Κωνσταντίνος ΒολουδάκηςΣπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος.

Η «Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός που πήρε πρώτος τον λόγο.

Σε έντονο ύφος, ο Σπήλιος Λιβανός διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό η Τουρκία από τη μια να επικαλείται τη ΝΑΤΟΐκή Συμμαχία και από την άλλη το casus beli, ενώ ανέδειξε την αντίθεση η γείτονα χώρα να μιλάει για κυριαρχία κρατών, ενώ είναι εκείνη που έχει εισβάλει στην Κύπρο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Επίσης, ο Έλληνας βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμα, στις συνεχείς και εντεινόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο καθώς και στη συνεχώς πιο επιθετική αναθεωρητική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας.


Τζάκρη: Απαράδεκτο να απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα

«Οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι η προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής με κύριο ομιλητή τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, τερματίστηκε πρόωρα και τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται ο λόγος σε όλους τους βουλευτές – μέλη και να επιτρέπεται να μιλούν ιδιαίτερα όταν αναφέρονται σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και των νησιών της.

Ακολούθως υπογράμμισε: «Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» κατέληξε η κ. Τζάκρη.

Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του Casus Belli, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Χουλουσί Ακάρ αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση «η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο» λέγοντας:

«Αν εννοείτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, θέλετε από την αρχή να τσακωθούμε; Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα εκεί μέχρι το 1974. Ακόμη και Ελληνοκύπριοι κινδύνευσαν. Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Μέχρι τώρα και ο νότος και ο βορράς ζούσαν με ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρ’ όλες τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε».

Σχετικά με τον καταυλισμό του Λαυρίου, ο Ακάρ είπε «Αν βάλετε το PKK/YPG και την οργάνωση FETO, που έβλαψαν τον λαό μας, σκότωσαν 40 χιλιάδες ανθρώπους και σκότωσαν 251 ανθρώπους στο στρατόπεδο του Λαυρίου, αυτό δεν λέγεται συμμαχική αλληλεγγύη, είναι ενάντια στη φιλία. Αυτή η κατάσταση βλάπτει επίσης τη συμμαχία και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας».

Όταν Έλληνας βουλευτής αναφερόμενος στο Λαύριο είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» ,ο υπουργός Ακάρ απάντησε:

«Μην λέτε ότι δε υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το ξέρει ότι υπάρχει στο Λαύριο. Το ίδιο κάνουν και οι Σουηδοί με το ΡΚΚ και το YPG.
Κανείς δεν ξέρει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ούτε ανθρωπιά, ούτε δημοκρατία, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες στους τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Απαντώντας σε άλλο Έλληνα βουλευτή που είπε ότι η «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», ο Ακάρ απάντησε:

«Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις περιοχές Ντάτσα Δίδυμα και Νταλαμάν. Όταν έρχεστε από τόσα χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Υπάρχουν στοιχεία στα ραντάρ και τα έχουμε μοιράσει με τις συμμαχικές χώρες . Και στις 28 Απριλίου εμείς απαντήσαμε».

«Δεν αισθανόμαστε ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε» είπε τέλος, ‘Ελληνας βουλευτής και ο Ακάρ απάντησε: «Αυτό δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας».

Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε για 12 με 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την αίθουσα.

Τι υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ στην ομιλία του

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλώντας για 40 λεπτά τόνισε:

«Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο και ηπειρωτικό χώρο, τις ασκήσεις και παρόμοια προβλήματα.  Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν χωρίς συνομιλίες , συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογος. Θέλουμε διάλογο. Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής δίκαια, χτίζοντας μαζί μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν συγκεκριμένες ενέργειες και ρητορικές για τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, κλιμακώνοντας τις εντάσεις».

«Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα διμερή ζητήματα άμεσα και καλή τη πίστη, οι Έλληνες φίλοι μας συνομιλούν με την ΕΕ. Μιλούν για αυτά τα διμερή ζητήματα σαν να προσπαθούν να τα παρουσιάσουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ ή εκείνοι ως ζητήματα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε:

«Δεν θα βοηθήσει η εμπλοκή τρίτων σε διμερή ζητήματα. Το μήνυμά μας προς τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει αποτελέσει ποτέ απειλή για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ούτε διεκδικούμε το έδαφος ή τα δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών.” Θέλουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη- κτίζοντας συναντήσεις, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση», είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG σκότωσε 40 χιλιάδες ανθρώπους μας και η οργάνωση FETO σκότωσε 251 ανθρώπους, ο Ακάρ είπε, “Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα και το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα».

Τονίζοντας επανειλημμένα ότι η λύση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, ο Ακάρ δήλωσε:

«Πάντα και επίμονα δηλώναμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Το πρώτο είναι οι συναντήσεις διαβούλευσης, η άλλη είναι οι διαδικασίες διαχωρισμού και η τρίτη οι συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εμείς δίνουμε σημασία στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι ειδικοί πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα μελετήσουν λεπτομερώς. Οι πρώτες τρεις συναντήσεις έγιναν. Δηλώσαμε ότι περιμέναμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, δεν λάβαμε απαντήσεις για δύο χρόνια. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στο κοινοβούλιο σας όταν επιστρέψετε, Ας βρούμε μαζί λύσεις στα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή Παππά: Η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

ΛΑΡΚΟ: Να αποσυρθεί η τροπολογία ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Οικονόμου για ελληνοτουρκικά: Απόλυτα προστατευμένα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:30