search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 06:13
MENU CLOSE

Η Ιφιγένεια ενός άδικου πολέμου…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2235
23/06/2022
25.06.2022 06:00
Vintiadis- antikristoi -new

Το Σάββατο 16 Ιουλίου, από τον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας, ξεκινάει την πανελλήνια περιοδεία της η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», μια ενδιαφέρουσα παράσταση σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Στον ρόλο της Ιφιγένειας η Μαρία Πετεβή, Αγαμέμνων ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κλυταιμνήστρα η Ιωάννα Παππά, Μενέλαος ο Άκης Σακελλαρίου, Αχιλλέας ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Στους ενοποιημένους, για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας, ρόλους του Πρεσβύτη και των Αγγελιοφόρων ο Παντέλης Δεντάκης.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2022, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Το έργο. Πανέτοιμη για τη μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην Τροία, η τεράστια πολεμική μηχανή των Ελλήνων καθηλώνεται στην Αυλίδα, περιμένοντας να φυσήξουν ούριοι άνεμοι. Και ενώ η αναμονή τούς εξουθενώνει, ο μάντης Κάλχας χρησμοδοτεί ότι, αν θέλουν να αποπλεύσουν, θα πρέπει ο αρχιστράτηγος Αγαμέμνων να θυσιάσει την κόρη του, την Ιφιγένεια. Αντιμέτωπος με το φρικτό δίλημμα, σπαρασσόμενος ανάμεσα στην πατρική αγάπη και το καθήκον προς την πατρίδα, ο Αγαμέμνων τελικά υποκύπτει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να θυσιάσει το παιδί του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ο σκηνοθέτης μας λέει: «Στην ‘‘Ιφιγένεια εν Αυλίδι’’ μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια – και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων – για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο. Η ‘‘Ιφιγένεια’’ είναι η τραγωδία της Ιστορίας. Μια ωδή σ’ αυτό που κάθε φορά θυσιάζεται – για να γεννηθεί η καινούργια εποχή ή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταστροφής;

Αλλά ποια είναι η έννοια της θυσίας στη δική μας ταραγμένη εποχή; Πώς συμπλέκεται με τον φόβο, τη σκοπιμότητα, τη ματαιοδοξία, την ιδιοτέλεια, τα παιχνίδια εξουσίας, το κυνήγι της δόξας, του πλούτου και της ηδονής, τον θανάσιμο συνδυασμό ισχύος και απληστίας; Πώς συμπλέκεται με κάθε πόλεμο, ένοπλο ή οικονομικό, με κάθε έγκλημα; Τι θυσιάζουμε και σε ποιους βωμούς;».

INFO: Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή. Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες πρώτης προβολής: Ο μύθος του Έλβις Πρίσλεϊ, ελληνικό γουέστερν και ο Ίθαν Χοκ στο «Νεκρό τηλέφωνο»

Αστυνομική κατασκοπευτική λογοτεχνία – Νέες κυκλοφορίες

Βιβλίο: Η Ελλάδα του Χαρίλαου Τρικούπη 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01