search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:10
MENU CLOSE

Σύνοδος G7: Οι ηγέτες θα στηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» – Ενίσχυση των ρωσικών κυρώσεων ζήτησε ο Ζελένσκι (videos)

27.06.2022 16:28
g7_summit_new

Οι ηγέτες της Ομάδας των «7» (G7), επαναβεβαίωσαν σήμερα (27/6) την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», όπως τόνισαν στο κοινό ανακοινωθέν τους.

Στο πλαίσιο της Συνόδου που πραγματοποιούν στη νότια Γερμανία, οι ηγέτες των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεσμεύθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν τους «να συνεχίσουν να προσφέρουν οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη» στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία και η οποία αποτελεί πεδίο αιματηρών εχθροπραξιών, «για όσο χρειαστεί».

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της συνόδου της G7, που διαρκεί έως αύριο Τρίτη (28/6), είναι να επαναβεβαιωθεί η ενότητα της Δύσης και να ενταθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οδηγεί σε αύξηση τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η G7 κάλεσε επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία για να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι ηγέτες κάλεσαν «επειγόντως» τη Μόσχα «να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».

Εξέφρασαν επίσης την «έντονη ανησυχία» τους ύστερα από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση στη Λευκορωσία και ζήτησαν την «άμεση» επιστροφή των Ουκρανών που έχουν οδηγηθεί «δια της βίας» στη Ρωσία.

Την ενίσχυση των ρωσικών κυρώσεων ζήτησε ο Ζελένσκι

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από την Ομάδα των «7» (G7) να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας «περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου» που εξάγει η Μόσχα.

«Για εμάς, μια συνεπής λογικά θέση των χωρών της G7 όσον αφορά τις κυρώσεις είναι σημαντική. Πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο, περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου που εξάγει ο επιτιθέμενος», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram συνοψίζοντας την παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδεσης.

Νωρίτερα, πηγές της G7 δήλωσαν πως ο Ζελένσκι κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7 «να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών» προκειμένου να θέσουν τέλος στον πόλεμο στη χώρα του πριν από το τέλος του έτους.

Ο Ουκρανός ηγέτης «είχε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα λέγοντας πως πρέπει να καταβληθεί το μέγιστο των προσπαθειών προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτό τον πόλεμο πριν από τα τέλη του έτους», υπογράμμισαν οι πηγές αυτές.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να «ενταθούν οι κυρώσεις» εις βάρος της Μόσχας καθώς η Δύση έχει εγκρίνει ήδη πολλούς γύρους κυρώσεων αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Επέμεινε επίσης για την ανάγκη να ενταθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», εξήγησαν οι πηγές, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι «να μην μειωθεί η πίεση και να συνεχιστεί η επιβολή μαζικών, βαριών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας».

Κατά την ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος «επικαλέστηκε την δριμύτητα του χειμώνα» στην Ουκρανία, «όπου είναι πιο δύσκολο να πολεμήσεις».

«Στα τέλη του έτους, θα εισέλθουμε σε μια κατάσταση όπου τα χαρακώματα θα έχουν παγώσει», είπαν οι πηγές.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε σε όλους μια απάντηση που ήταν πολύ σαφής, πως σήμερα δεν είναι η στιγμή για διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία θα διαπραγματευθεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνει, δηλαδή όταν θα βρίσκεται σε θέση ισχύος», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Οι ΗΠΑ θέλουν να παραδώσουν στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα προχωρημένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος «μέσου και μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε σήμερα πηγή με γνώση του φακέλου της υπόθεσης.

«Είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα την αγορά για την Ουκρανία ενός συστήματος NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System)», ανέφερε η πηγή.

Το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS, που θεωρείται ιδιαίτερα βελτιωμένο, κατασκευάζεται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg.

Η πηγή διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον αναμένεται επίσης να δημοσιοποιήσει την παράδοση στις ουκρανικές δυνάμεις και άλλου εξοπλισμού, κυρίως πυρομαχικών για το πυροβολικό και ραντάρ.

Οι ΗΠΑ έχουν τροποποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις παραδόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη μια σύγκρουση η οποία επικεντρώνεται στο εξής στο ανατολικό τμήμα της χώρας και είναι πιο στατική, στην οποία το πυροβολικό παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Η Ουάσινγκτον άρχισε κυρίως να παραδίδει στους Ουκρανούς συστήματα κινητών εκτοξευτών ρουκετών Himars (High Mobility Artillery Rocket System) – με βεληνεκές 80 χιλιόμετρα.

Η Ουκρανία ζητά από τους συμμάχους της «αντιστοιχία πυρών» με τις ρωσικές δυνάμεις, αφού απέσυρε τα στρατεύματά της από το Σεβεροντονέτσκ, μια στρατηγική πόλη της περιφέρειας Ντονμπάς, που σφυροκοπείται τις τελευταίες εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό.

Διαβάστε επίσης:

«Παράθυρο» για συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Νότια Αφρική: Μυστήριο με τους 21 θανάτους μέσα σε κλαμπ – Για μαζική δηλητηρίαση μιλούν οι αρχές

Ιστορική καταδίκη της Credit Suisse για ξέπλυμα χρήματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:09