search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 04:17
MENU CLOSE

«Ένας κόσμος, δύο όψεις»: Ταινία για τα προβλήματα όσων πάσχουν από αόρατη αναπηρία (Photos/Video)

08.07.2022 10:44
anapiria 2 new

H καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρία είναι πολλές φορές δύσκολη. Εχουν να αντιμετωπίσουν πολλές αντιξοότητες. Πόσο περισσότερο όσοι έχουν αναπηρία αόρατη – αναπηρία δηλαδή που δεν μπορεί ο άλλος να τη δεί εκ πρώτης όψεως με γυμνό μάτι.

Τις δυσκολίες αυτών των ατόμων πραγματεύεται η ταινία μικρού μήκους «Ένας κόσμος, δύο όψεις».

Το GRTimes βρέθηκε στα γυρίσματα της ταινίας

«Ονειρεύομαι η ταινία μου να «ταξιδέψει» σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, παροτρύνοντας κάθε άνθρωπο να συνεχίζει να ζει, να αγαπά και να μαθαίνει, κόντρα σε οποιαδήποτε αντιξοότητα» εξομολογείται η πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος  Παρασκευή Σαλαβγιά.

Πρόκειται για μια ταινία εμπνευσμένη από βιωματικές εμπειρίες που είχε η ίδια η Παρασκευή στην καθημερινότητα της.

Οι εμπειρίες αυτές αφομοιώθηκαν μέσα της και στο πλαίσιο της ταινίας θα γίνουν «πυξίδα» για τα άτομα με αναπηρία αλλά και τα άτομα που τους συναναστρέφονται.

Όπως διηγείται στο GRTimes η μητέρα της 23χρονης Παρασκευής, Άννα Παναγιωτίδου, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των βιωμάτων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έμπνευση της ταινίας είναι το εξής:

«Κάποτε η Παρασκευή βρισκόταν σε ένα αστικό λεωφορείο και καθώς σε ενδεχόμενο τράνταγμα του οχήματος μπορεί να χάσει την ισορροπία της και να πέσει, φροντίζει πάντα να κάθεται σε θέση.

Τότε μια κυρία αναζητώντας θέση αναπήρου, δυσανασχέτησε που η Παρασκευή δεν της έδωσε την θέση, με αποτέλεσμα αυτή να της δείχνει το χαρτί της αναπηρίας της, ώστε να καταλάβει τον λόγο που δεν της παραχωρεί το κάθισμα. Και τότε η κυρία κοιτώντας επίμονα το σκουλαρίκι της Παρασκευής στον αφαλό γυρνάει και της λέει “έτσι είναι οι ανάπηροι;”».

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ταινία όπως αναφέρει η Παρασκευή Σαλαβγιά εστιάζει στην καθημερινότητα ενός ατόμου με αναπηρία. Το σενάριο έγραψε η ίδια με σκηνοθέτη και υπεύθυνο παραγωγής, τον Ζαχαρία Σπανό, βιντεολήπτη τον Γιώργο Τσικλαούρης, ενώ καθαριστική ήταν η χορηγία της Paok Action.

Τις εντυπώσεις στο σημερινό γύρισμα ωστόσο έκλεψε ο 8χρονος Κωστής, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο βλέμμα, δηλαδή την αθωότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται ένα άτομο με αναπηρία από ένα παιδί.

«Σκοπός της ταινίας είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους με αναπηρία να πιστέψουν στον εαυτό τους και να εξελιχθούν όσο καλύτερα μπορούν» προσθέτει η κ. Παναγιωτίδου συγκινημένη για τη λαμπρή εξέλιξη της κόρης της.

Διαβάστε επίσης

Βασίλης Μπισμπίκης: Μιλά για τις εξαρτήσεις, τη Δέσποινα Βανδή και τον γιο του

Ευρυδίκη για Γιώργο Θεοφάνους: «Στην αρχή είχαμε σχέση δια αλληλογραφίας» (Video)

Ιορδανή πριγκίπισσα αρραβωνιάστηκε Έλληνα (Video/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05