search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:24
MENU CLOSE

Τζο Μπάιντεν: Με το βλέμμα στην Τεχεράνη το ταξίδι στη Μέση Ανατολή (Photos/Videos)

15.07.2022 06:00
Biden- mesi anatoli -new

Το Ισραήλ αγκάλιασε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ως «ένα παλιό φίλο» κι εκείνος ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις λέγοντας ότι «είναι σαν να πηγαίνω στο σπίτι», αρχίζοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας που έχει δύο στόχους: να φέρει το Ισραήλ πιο κοντά στη Σαουδική Αραβία και να πείσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στον Περσικό να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά.

Το θέμα που απασχολεί τους Ισραηλινούς είναι το Ιράν και οι πυρηνικές φιλοδοξίες του και γι αυτό φρόντισαν να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα το Παλαιστινιακό και τις σχέσεις με τους Σαουδάραβες.

Το Ισραήλ υπαγορεύει την ατζέντα

Ο Λαπίντ υποδεχόμενος τον Μπάιντεν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ένας από τους καλύτερους φίλους που έχει γνωρίσει ποτέ το Ισραήλ». Και απευθυνόμενος… φιλικά στον Μπάιντεν, ο Γιάιρ Λαπίντ του είπε ορθά κοφτά: Τους Ιρανούς «δεν θα τους σταματήσουν τα λόγια, κύριε πρόεδρε. Η διπλωματία δεν θα τους σταματήσει. Το μόνο πράγμα που θα σταματήσει το Ιράν είναι αν γνωρίζει ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος, ο ελεύθερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει βία. Ο μόνος τρόπος για να τους σταματήσεις είναι να διατυπώσεις μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή».

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ήταν το θέμα που έθεσαν κατά προτεραιότητα οι Ισραηλινοί στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Μπάιντεν, που τον υποδέχτηκαν για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ.

Και ο Μπάιντεν ως πιστός φίλος του Ισραήλ διεμήνυσε: «Δεν θα επιτρέψουμε, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω, δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Λίγο νωρίτερα ωστόσο σε συνέντευξη στο ισραηλινό Channel 12 TV είχε χρησιμοποιήσει πιο προσεκτική γλώσσα, λέγοντας ότι η χρήση στρατιωτικής βίας εκ μέρους των ΗΠΑ κατά του Ιράν είναι «η τελευταία λύση» για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Το Παλαιστινιακό στις καλένδες

Για το Παλαιστινιακό ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών, που πάγωσαν το 2014, για την παλαιστινιακή αυτονομία στα κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας την λύση των δύο κρατών ως «την καλύτερη ελπίδα». «Αυτό παραμένει, κατά την άποψή μου, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον της ισότητας της ελευθερίας, της ευημερίας και της δημοκρατίας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Μπάιντεν, αλλά παραδέχτηκε πως «αυτό δεν θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον».

Είπε δηλαδή ακριβώς αυτό που περίμεναν να ακούσουν οι Ισραηλινοί, που πηγαίνουν στις κάλπες και κανένα κόμμα δεν θέλει να μπει στη συζήτηση για Παλαιστινιακό κράτος. Η καλύτερη λύση είναι οι… καλένδες.

Real politik και άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε

Ο Μπάιντεν έχει βρεθεί ακόμα 10 φορές στο ισραηλινό κράτος στην μακρά πολιτική καριέρα του και γι αυτό είπε πως αισθάνεται πως «πηγαίνει στο σπίτι». Κι ως φίλος είχε μια συμβουλή να δώσεις τον φίλο: πως το Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία έχουν κάθε λόγο να τα βρουν, αφού –εκτός από τους πλέον στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή – έχουν έναν κοινό εχθρό- το Ιράν.

Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι θα είναι μακρά η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, αλλά πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις με την έννοια της αμοιβαίας αποδοχής και της συνεργασίας σε συγκεκριμένα θέματα, έχει νόημα».

Μετά τις συναντήσεις στο Ισραήλ ο Μπάιντεν μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής των συμμάχων του Κόλπου και αναμένεται ότι θα ασκήσει πιέσεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς ένας από τους μεγάλους πονοκεφάλους του προέδρου είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων στην αμερικανική αγορά.

Πηγαίνοντας στη Σαουδική Αραβία ο Μπάιντεν θα έπρεπε – υπό άλλες συνθήκες – να θέσει και ένα θεματάκι: τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά αυτά είναι πολυτέλεια σε τέτοιες εποχές.

Στο Ισραήλ ρωτήθηκε ο Μπάιντεν αν θα εγείρει το θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, πίσω από την οποία είναι το σαουδαραβικό καθεστώς. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Πάντα προβάλλω τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά η θέση μου στο θέμα Κασόγκι είναι σαφής. Εάν κάποιος δεν την κατανοεί στη Σαουδική Αραβία, ή οπουδήποτε αλλού, τότε δεν ξέρουν τι τρέχει».

Ερμηνεύοντας την προεδρική απάντηση για το θέμα Κασόγκι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνοψίζεται στο … άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε… Δεν είναι καιρός για συγκρούσεις, όταν το πετρέλαιο έχει πάρει φωτιά.

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι – «Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας δεν υφίσταται πλέον»

Μπλεγμένη και σε σεξουαλικά σκάνδαλα η Uber – Εκατοντάδες καταγγελίες για κακοποιήσεις από οδηγούς (Video)

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Ο Ντράγκι θέλει να παραιτηθεί και ο Ματαρέλα τον εμποδίζει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01