Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν μειώσεις το κρέας από τη διατροφή σου
Το να τρώτε λιγότερο κρέας είναι ένας απλός και σίγουρος τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα αρκετών καρκίνων, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την BMC Medicine.
Κρέας λιγότερο από 5 φορές/εβδομάδα και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα
Διαπίστωσαν ότι:
- Το 52% των ανθρώπων έτρωγε κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα και το 44% έτρωγε κρέας πέντε, ή λιγότερες φορές.
- Το 2% έτρωγε ψάρι αλλά όχι κρέας.
- Ένα άλλο 2% ήταν χορτοφάγοι ή vegan.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 11 χρόνια για να δουν ποιος εμφάνισε καρκίνο. Ανακάλυψαν ότι:
- Ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές, ή λιγότερο την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο.
- Ο κίνδυνος ήταν 10% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν μόνο ψάρια και
- 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans.
Εξετάζοντας συγκεκριμένους καρκίνους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- Όσοι έτρωγαν κρέας όχι περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές.
- Επίσης, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν μόνο ψάρι και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική ή vegan δίαιτα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.
Απλή συσχέτιση και όχι απόδειξη αιτίας-αποτελέσματος
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μια μελέτη παρατήρησης, όπως αυτή, μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση, όχι μια άμεση αιτία.
Η μελέτη επίσης δεν έλαβε υπόψη άλλες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες του τρόπου ζωής ή γενετική προδιάθεση και δεν εξέτασε συγκεκριμένα μεγέθη μεριδών.
Ωστόσο, τα ευρήματα υποστηρίζουν άλλες έρευνες που συνδέουν τη χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος με χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης: Τρώμε έξυπνα, ρυθμίζουμε το σάκχαρο
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Πώς μπορεί να προβλεφθεί – Η σωτήρια εξέταση