ΤΕΤΑΡΤΗ 23.07.2025 11:37
MENU CLOSE

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν μειώσεις το κρέας από τη διατροφή σου

15.07.2022 09:27

Το να τρώτε λιγότερο κρέας είναι ένας απλός και σίγουρος τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα αρκετών καρκίνων, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την BMC Medicine.

Κρέας λιγότερο από 5 φορές/εβδομάδα και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα

Διαπίστωσαν ότι:

  • Το 52% των ανθρώπων έτρωγε κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα και το 44% έτρωγε κρέας πέντε, ή λιγότερες φορές.
  • Το 2% έτρωγε ψάρι αλλά όχι κρέας.
  • Ένα άλλο 2% ήταν χορτοφάγοι ή vegan.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 11 χρόνια για να δουν ποιος εμφάνισε καρκίνο. Ανακάλυψαν ότι:

  • Ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές, ή λιγότερο την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο.
  • Ο κίνδυνος ήταν 10% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν μόνο ψάρια και
  • 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans.

Εξετάζοντας συγκεκριμένους καρκίνους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Όσοι έτρωγαν κρέας όχι περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές.
  • Επίσης, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν μόνο ψάρι και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική ή vegan δίαιτα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Απλή συσχέτιση και όχι απόδειξη αιτίας-αποτελέσματος

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μια μελέτη παρατήρησης, όπως αυτή, μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση, όχι μια άμεση αιτία.

Η μελέτη επίσης δεν έλαβε υπόψη άλλες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες του τρόπου ζωής ή γενετική προδιάθεση και δεν εξέτασε συγκεκριμένα μεγέθη μεριδών.

Ωστόσο, τα ευρήματα υποστηρίζουν άλλες έρευνες που συνδέουν τη χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος με χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Τρώμε έξυπνα, ρυθμίζουμε το σάκχαρο

Κορωνοϊός -ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα – «Καμπανάκι» ανησυχίας για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Πώς μπορεί να προβλεφθεί – Η σωτήρια εξέταση

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.07.2025 11:36
Exit mobile version