search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 15:29
MENU CLOSE

Σουφλί: Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε ενιαίο μέτωπο δύο χιλιομέτρων – Ενεργοποίηση του σχεδίου Ξενοκράτης (Video)

21.07.2022 21:32
fotia-elikoptero

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Σουφλί Έβρου και πιο συγκεκριμένα στη δασική έκταση στην περιοχή Φράγμα Λύρας.

Με περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε περίπου στις 2:30.

Ειδικότερα μάχη με τις φλόγες δίνουν 102 πυροσβέστες με 29 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος μέχρι να πέσει το σκοτάδι συνέδραμαν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Eπίσης, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τίθεται σε άμεση επιφυλακή ο στρατός προκειμένου να συνδράμει άμεσα.

«Η πιο δύσκολη πυρκαγιά αυτή την ώρα είναι στη Δαδιά Έβρου» ανέφεραν αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ασθενείς, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης που αποτελείται κυρίως από πεύκα.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και γίνεται προσπάθεια και από τα μηχανήματα έργου του Στρατού για τη δημιουργία ζωνών.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, αναφέρει πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ασθενείς, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης που αποτελείται κυρίως από πεύκα.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων από την πρώτη στιγμή επικεντρώνεται στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στο GRTimes ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος είπε πως «η φωτιά είναι μεγάλη και η κατάσβεσή της παραμένει μέχρι αυτή την ώρα μια δύσκολη υπόθεση. Επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, όμως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν».

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τα 3 μποφόρ, ωστόσο όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος, «η κατεύθυνση της φωτιάς αλλάζει διαρκώς φτιάχνοντας από μόνη της μικροκλίμα που είναι δύσκολο να ελεγχθεί σε ένα δάσος».

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Ο ελληνικός επίγειος παράδεισος που εκθειάζουν τα Γερμανικά ΜΜΕ

πυροσβέστης (photos/video)

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές στην Αττική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 15:29