search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:08
MENU CLOSE

Αλλαγή ώρας: Τι θα γίνει φέτος – Θερινή ώρα όλο το χρόνο ζητούν Ιταλοί επιστήμονες για να μετριάσουν την ενεργειακή κρίση

04.09.2022 11:34
roloi- new2

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μπορούν να μετριαστούν αν η θερινή ώρα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τον χειμώνα, προτρέπουν επιστήμονες στην Ιταλία.

«Εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας, η μονιμοποίηση της θερινής ώρας θα περιόριζε τη ρύπανση και τις εκπομπές άνθρακα και θα βελτίωνε τη δημόσια υγεία», δήλωσε στο Reuters o πρόεδρος του Ιταλικού Συλλόγου Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Sima), Αλεσάντρο Μιάνι.

Η Ιταλία, όπως και οι περισσότερες χώρες, γυρίζει τα ρολόγια μια ώρα πίσω κάθε φθινόπωρο, ώστε να ξημερώνει νωρίτερα και τα επαναφέρει στην κανονική ώρα την άνοιξη προκειμένου να γίνονται φωτεινότερα τα απογεύματα και να εξοικονομείται ενέργεια.

Μισό δισ. ευρώ εξοικονόμηση

Η διατήρηση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο θα επέτρεπε στην Ιταλία να εξοικονομεί μισό δισ. ευρώ τον χρόνο με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου και θα περιόριζε τις εκπομπές κατά 200.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.

«Επιπλέον, το φως αυξάνει τη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης, η οποία τονώνει τη διάθεση, και δίνει την ευκαιρία για μια επιπλέον ώρα δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους με πιθανά θετικά οφέλη για την υγεία», είπε ο Μιάνι.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε να καταργηθεί από το 2021 η υποχρέωση αλλαγής ώρας στα κράτη-μέλη δύο φορές το χρόνο, δίνοντάς τους το περιθώριο να αποφασίζουν μόνα τους για θερινή ή κανονική ώρα.

Ωστόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση και περιμένουν τώρα μελέτη επιπτώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα

Και φέτος αναμένεται να γίνει κανονικά η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή. Αυτό θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 30/10.

Επομένως, στις 04:00 τα ξημερώματα της 30ής Οκτωβρίου θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00.

Διαβάστε επίσης:

Χιλή: Οι πολίτες καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το προτεινόμενο νέο Σύνταγμα

ΕΕ: Εν αναμονή μιας κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης για το ζήτημα της ενέργειας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Τραμπ: Αναγορεύει τον Τζο Μπάιντεν σε «εχθρό του κράτους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20