search
ΠΕΜΠΤΗ 07.08.2025 00:03
MENU CLOSE

Μύκονος: Έχει φτάσει στα όριά της; Τι αναφέρει για το νησί των ανέμων δημοσίευμα του Guardian

05.09.2022 18:45
Mykonos765-new

Η Μύκονος, με την υπερπληθώρα πλούσιων και διασήμων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκε «στο στόχαστρο» του Guardian.

Σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «το ελληνικό νησί πλουτίζει ως μια παιδική χαρά για τους πλούσιους και διάσημους επισκέπτες, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι η ανάπτυξη έχει ξεφύγει», αναφερόμενη στην ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Αυτό το καλοκαίρι, πέρασαν από τη Μύκονο ο Έλον Μασκ, η τραγουδίστρια και τηλεοπτική περσόνα Νικόλ Σέρζινγκερ με τον αρραβωνιαστικό της, ο πρώην σταρ του ράγκμπι Τομ Έβανς, ο ποδοσφαιριστής Μο Σαλάχ και πολλοί ακόμη.

«Έχουμε πάρει λάθος δρόμο. Έχουν γίνει λάθη. Όλοι έχουμε συμβάλει σε αυτά», δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο Νίκος Ζουγανέλης, κάτοικος του νησιού.

Η τουριστική περίοδος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες έχουν περάσει από τη Μύκονο.

Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι επισκέφτηκαν το νησί 220.000 επισκέπτες σε μια εβδομάδα, με τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους –τρεις φορές ο πληθυσμός των κατοίκων- να στελεχώνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και ιδιωτικές βίλες, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Την περασμένη εβδομάδα, αυτοκίνητα με φιμέ, μαύρα τζάμια που μετέφεραν τις νέες αφίξεις, περιηγήθηκαν στο επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της Μυκόνου, όπως κάνουν κάθε καλοκαίρι. Η σαμπάνια έρεε στα πολυτελή εστιατόρια, fashionistas και influencers του TikTok παρέλασαν στα λιθόστρωτα δρομάκια της Χώρας, ενώ τα καταστήματα πουλούσαν haute couture και η πελατεία του διάσημου JackieO’ απολάμβανε κοκτέιλ στο ηλιοβασίλεμα.

Είναι ένας μικρόκοσμος αίγλης και λάμψης που έχει καταφέρει να επιβιώσει δίπλα σε έναν άλλο κόσμο που κατοικείται από παλαιότερες γενιές ντόπιων, οι οποίοι πηγαίνουν στην εκκλησία και μπορεί να δει κανείς στα παραθαλάσσια καφέ της πόλης.

Ωστόσο η επιτυχία έφερε ναρκωτικά, ξέπλυμα χρήματος και οργανωμένο έγκλημα, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian. Το άλλοτε φτωχό νησί αναθέρμανε την τουριστική βιομηχανία της χώρας στον απόηχο της «ανακάλυψής» του τη δεκαετία του 1950 – από ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη Δήλο, το κοντινό νησί που από καιρό θεωρούνταν ως ο πιο ιερός τόπος του αρχαίου ελληνικού κόσμου- αλλά τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας υπερανάπτυξης, τονίζει το δημοσίευμα του Guardian.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στην Εύβοια: Ξυλοκόπησαν μάνα και γιο στο σπίτι τους επειδή τους είπαν να μην χτυπάνε αδέσποτα σκυλιά

Συγκλονίζει ο πατέρας του βρέφους για την επίθεση από λυκόσκυλο

ΕΚΠΑ: Οι πρώτες περιπολίες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 07.08.2025 00:01